Hempatia Soma iGrow Hemps garden
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
12.07.2015
17
18
3
33
....nesto o zecjem djubrivu,zapravo djubrivu kunica....da li je itko imao iskustva sa zecjim djubrivom?ja ga planiram upotrebljavati iduce godine...



Možda vam ideja nije tako privlačna, jer nije tako tipično za naše krajeve, a ni tako jednostavno. Ali, možda se predomislite i nabavite bar dva do 3 zeca, kada pročitate više o zečijem gnojivu.


Neki uzgajivači povrća tvrde da nema tako dobrog prirodnog gnojiva kao što je zečije. A najbolje od svega je što ga možete koristi odmah, nije potrebno da kao druga đubriva odstoji. Mada i sa njim trebate pažljivo postupati i ne pretjerivati.

Šaku do dvije ovog gnojiva možete odmah rasporediti po vrtu, a možete ga koristi i tako što ga prije upotrebe pomiješate sa malo zemlje ili poboljšati učinak, ako ga zagrnete.

Ovo gnojivo se brzo rastvara i hrani biljke. Ipak, ima i onih baštovana koji paze kada koriste ovo gnojivo i vole da ga miješaju sa kompostom, a drugi ne vole da ga koriste uopšte, iako se pokazao vrlo korisnim, posebno kada je u pitanju uzgoj povrća.

Postoje i oni koji ga koriste u tečnom stanju. Punu lopatu zečijeg izmeta stavite u jutenu vreću ili bilo kakvu propuštajuću tkaninu, zavežite, pa to ubacite u posudu sa 20-tak litara vode. Ostavite da odstoji 7 dana. Poslije procedite. Dobijeni “čaj” razblažujete sa vodom. Jednu šolju ove tečnosti (približno) razblažite sa 20 litara vode, pa sa tim zalijevajte biljke, posebno prilikom presađivanja.

Zečije gnojivo je bogato nitrogenom, fosforom, kalijumom i mnogim nutrijentima korisnim za biljke. Ima više nitrogena, koji je potreban biljkama da bi bile zdrave i bujale, od drugih đubriva. Ovo je posebno važno u proljeće u vrtu i za zeleniš, paradajz, kukuruz i drugo povrće u ranim fazama rasta. Takođe, čak i kada ga direktno bacate na zemlju ono neće spaliti vaše biljke, kao neka jača đubriva.


Tecno ORGANSKO djubrivo. Osoka od kunica(zeca) se po kolicini mikro i makroelemenata nalazi na samom vrhu medju ostalim zivotinjama. Pogodna je kako za folijarnu prihranu biljaka tako i za oplemenjivanje zemljista zalivanjem u razblazenom obliku.

IZMETI


Zeciji izmet N= 2.4 P= 1.4 K= 0.6
najjaci od zivotinjskih izmeta u svejzem stanju...


Kravlji izmet N= 0.6 P= 0.2 K= 0.5
cesto sadrzi sjemenke trave, trebalo bi se prvo odraditi vruci kompost... Nine Steps to Hot Composting - Earth911.com


Juneci izmet N= 0.7 P= 0.3 K= 0.4
isto sadrzi sjemenke trave, vruci kompost pozeljan ako je svjezi izmet...


Kokosji izmet N= 1.1 P= 0.8 K= 0.5
Brzo djeluje, razgradjuje se najbrze od svih izmeta. Koristiti oprezno, moze sprziti, isto tako uzasno smrdi - kompost definitivno preporucen..


Konjski izmet N= 0.7 P= 0.3 K= 0.6
srednje vrijeme razgradjivanja...


Paciji izmet N= 0.6 P= 1.4 K= 0.5


Ovciji izmet N= 0.7 P= 0.3 K= 0.9


Crvlji izmet N= 0.5 P= 0.5 K= 0.3
50% organiskih materijala plus 11 minerala u tragovima. odlican za mlade blijke, nece izgoriti. forma je komposta tako da ne treba radit kompost.


Pustinjski šišmišji izmet N= 8 P= 4 K= 1
sadrzava elementre u tragovima. brzo djeluje, mjesati u zemlju ili kao caj napraviti..


Špiljski šišmišji izmet N= 3 P= 10 K= 1


Fosilizirani golublji izmet N= 1 P= 10 K= 1
sporo ispustanje kroz 3 do 12 tjedana, najbolje koristen kao dodatak za zemlju...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Štaćukadjevolim
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.