Zemljiste / zemlja [outdoor]

Hempatia Entrio Herbies Headshop iGrow

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
117
363
63
42
Pre nego ispraviš nekog informiši se. Naravno da se dodaje i gips u zemlju. Gips takođe spada u krečna đubriva sa 33% CaO ali je izvor i sumpora, a u našem slučaju sumpor je neophodan za proizvodnju terpena. Između ostalog.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
857
6.281
231
Bogami, Harley Smith tvrdi drugačije :) Gips je 98% nerastvorljiv tj nedostupan biljkama
Više o tome ovde (na 12:27), priča o kalcijumu i koliko se lako vezuje za druge elemente, čineći sebe i te druge elemente (u slučaju gipsa sumpor) nedostupnim biljkama


A nije da ovaj čovek ne zna o čemu priča, život je posvetio materiji :)
 

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
117
363
63
42
Ne stavljamo ga zbog kalcijuma već zbog sumpora, a ima i mnoge druge prednosti koje ovaj "posvećenik" nije pomenuo. Brzo da javimo našim voćarima da greše sve ovo vreme...
 

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
117
363
63
42
Da, da, a što reče Wendigo za ovog zulufara i 98% nerastvorljiv to je istina zato ide u toj količini otpušta se polako i traje godinama. A to "s visoka" sam naučio ovde na forumu, šta ćeš, s kim si takav si. Inače ja i koristim taj električarski gips alabaster.
 

Wendigo

大麻鉴赏家
Poznanik Foruma
15.02.2021
857
6.281
231
Pa u pravu je Bizz, nije isto "agricultural" gips i bilo koji drugi (samo ime kaže zaboga) tvoj komentar je sugerisao gips en general :)
 
  • Haha
Reactions: Easygoer

Easygoer

Aktivan Član
04.05.2015
117
363
63
42
Hvala brat! U kratkim crtama sam izneo kako radim zadnje dve sezone, posle više godina teglenja vode i mešanja hemije. Najznačajnija promena su mnogo veće i dublje rupe (preko jedan metar), što zbog olakšavanja korenu da dole nađe vodu što zbog stvaranja mesta koje se može koristiti iz sezone u sezonu uz minimalno dodavanje inputa tipa voda gnojivo itd. Najveći posao oko njih je savijanje vezivanje i kasnije podrška kočevima odozdo i tako to. Hemijsku zaštitu od nametnika i ne radim ni u startu, mlade biljke štitim metalnom mrežom dok ne budu dovoljno jake za puževe. Ove sezone sam imao samo dve gusenice a listovi celi kao za izložbu. Da ne napominjem berbu i transport to je posebna organizacija zbog količine, tu se već mora na lažno bolovanje zbog obima posla. Ja biljke izbacujem prilično kasno jer ionako dobijem količinu koju teško hendlujem a volim raznovrsnost i svake godine i neke nove strejnove pa gledam da biljke budu manje jer sam dostigao granicu kapaciteta za površinu prostora za sušenje al ajd zaustavi ti to kad krene da luduje opet budu stabla kao zglob šake. U celoj priči je najvažniji GLISTENJAK. Imam tu sreću da iako sam u većem gradu imam pouzdan kontakt za vrlo vrlo kvalitetan glistenjak, tu je rešeno 97% problema koji mogu da se jave prilikom uzgoja. Kao biološki najaktivnije "đubrivo" glistenjak će oživeti bilo koje tlo sa svojih nekoliko hiljada vrsta bakterija gljivica protozoa itd koje razlažu organske tvari, posle biljka uzima kad joj šta treba i koliko joj treba. Idealno za gerilu jer omogućuje rad sa tlom koje imamo "in situ". Jedino što nisam naveo u prvom postu je da koristim i kelp - braon alge, sameljem i površinski ispod malča po kašičicu-dve s vremena na vreme.
 
08.08.2021
11
3
3
55
Tarzane uvazena ti je molba...:) ja sam uvek smirena...:) imam malo napisanih postova ali sam zato puno citala forum ,pa cu probati dati i ja neki savet..ako vec hoces kupovati zemlju od gore koje si naveo najbolja ti je teramagma,a jos bolje ako bi mogao doci do composane ali ona je dosta skuplja i ne isplati se za outdoor..ali ako hoces sta je najbolje eto to je..:) posto hoces da kupujes zemlju najvise ti se isplati da uradis kao Jack Sparow imas u njegovon dnevniku : pomesate composanu sa kompovitom u omjeru pola pola i tom zemljom ispunite rupu od 20ak litara i to je to..nikakvi perlit ,vermuliti i sta ja znam..jos manje nekakvi najloni vrece ,tegle i tako..evo citirala sam,a sa tim sto sam napisala mozda nekom i pomognem...:)
Imas li kakvog iskustva sa zemljom potgrond h?
 
09.03.2015
17
267
48
36
pitao sam ima li u splitu i okolici, za narucit pšreko neta nije problem moze se nac na par mista.Prije je poljo ljekarna na mertojaku drzala jedina u splitu i okolici ,ali je zatvorila
 
05.07.2007
35
92
18
40
Pozdrav,
Do sada sam koristio pretežno Plantellu balkoniu,međutim ovaj puta uzeo sam Plantellu ideal..malo je drugačija, 5 dana nakon zaljevanja jos je vlažna na vrhu,a kiše nije bilo.. a dodir je nekako dosta masnija od balkonije. Netko koristio,iskustva?
 

RAOZA

KEEP IT ORGANICS
12.02.2017
382
1.567
143
Machu Picchu
@niksam
Ono sto ja vidim gdje je bilo ok je kad joj se doda perlita. Zaključak, ako bas mora planetella onda ideal. I dodaš perlita jedno 10%.

 
  • Sviđa mi se
Reactions: niksam