Zemljiste / zemlja [outdoor]

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
882
96
0
Tema je otvorena kako bi se doslo do sto boljih i raznovrsnijih informacija o kvalitetu i nacinu pripreme zemlje za spoljasnje gajenje

Verovatno postoji mnogo nacina za pripremu zemlje,ovo je jedan proveren nacin pripreme.

PRIPREMA

Kada ste odabrali mesto na kojem cete saditi vase biljke potrebno je da u jesen raskrcite pomenuto mesto ocistite od korova i da ga izriljate,dubine bar 30cm.
PH
Kada ste ovo uradili trebate izmeriti PH zemljista.Idealan PH zemljista je od 6-6,5 recimo da je to PH 6,3.Nemojte potcenjivati vaznost PH jer moze doci do raznih bolesti i nedostataka minerala.
Postoje tecnosti sa kojima mozete dici ili spustiti PH zemljista http://www.growshopalien.com/onlines...arget=d26.html uz kupljen proizvod dobijate i uputstvo za upotrebu

SKALA PH VREDNOSTI

ddd.gif

DJUBRENJE
Samo djubrenje zemlje se vrsi u jesen i prolece,ako zelite EXTRA zemlju.Inace mozete djubriti samo u prolece,bar 7 dana pre presadjivanja biljki.
N-P-K odnos djubriva neka bude 20-20-20 ili 30-10-20

Ako niste u mogucnosti da kupujete prehranu mozete zemljiste nadjubriti sa 75% stajskog i 25%zivinskog djubriva(izmeta)
Samo djubrenje i nedostatak minerala je povezan sa PH zemljistem.

Obavezno pogledajte uputstvo za doziranje djubriva i nemojte dodsvsti vise u nadi da cete nesto bolje napraviti.Vaznije od "preteranog" davanja djubriva jeste redovno djubrenje.
Vecina djubriva upravo zbog svoje jacine se preporucuju jednom u 10-15 dana.

Svaki off topic ce biti brisan !!
Nepristojni i nekulturni clanovi koje mrzi da citaju ce biti banovani ukoliko se ne pridrzavaju TEME .

Da bi izbegli neprijatnosti OBAVEZNO procitajte : PRAVILA PONAŠANJA NA VUTRA.ORG FORUMU - OBAVEZNO PROÈITATI!!!

Doziranje djubriva zavisi od same velicine biljke odnosno od njene "zrelosti" da podnese florijalno dodavanje hrane...
Naravno sve je ovo povezano sa koncentracijom preparata koji se koristi tako da je veoma bitno drzati se uputstva za upotrebu...

Vecina djibriva kako je iznad napisano, se preporucuje jednom u 2 hedelje...ali ne bi se trebalo pocinjati sa florijalnim hranjenjem bar 3-4 nedelje posle presadjivanja....

Koren ce se kao i kod vecine biljaka u sirinu prostirati onoliko koliko joj bude siroko telo iznad zemlje....a u dubinu zavisi od toga koliko ce imati vode ...
Optimalni razmak izmedju biljaka u spoljasnjem gajenju ne bi trebao biti manji od 50 cm
 
Poslednja izmena od urednika:
17.10.2006
1
3
1
:D

Hvala na informacijama,
koliko èesto bi bilo poželjno prskati folijarno(preko lišæa)sa preparatima makro i mikro hranivima zajedno,od kada najranije može da se biljka prska,a da je otporna ili spremna za takvo tretiranje?

Do koje se dubine u crvenici može oèekivati prostiranje korijenovog sistema pod uvjetima prosjeènog zalivanja i dodatka humusa od 10 kg pri gornjem sloju zemljišta,kao što je bilo veæ obrazlagano?To pitam da shvatim volumen korijena koji æe biti ukupan,i izvan onog površinskog dijela sa umetnutim humusom?

Pozdrav svim ozbiljnim uzgajivaèima..
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Osuseni list

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
Ma za lepu biljku vani-birajte prije svega zemlju koja nije sabijena.Logika je uvek ista, koao što god inddor gojenja mesamo perlit,vemulit za bolju zraènost ovde je dobro prekopati zemlju,kod vas uz obalu ima dosta šuplje zemlje sto je dobro za razvoj korena ali hrane nema zato moramo zemlju pripremiti.
Za outdoor zemljište i njegovu regulaciju PH koriste se
CaCO3(vreèa za 5hektara me došla 4eura) i druge strane sota... svakako se možete snaèi sami sa onim što vam je bliže...naprimer ako vam je nasad velik -piljevina smrèevine.To sigurno znaju u vasim lokalnim agro-zajednicama
Što se tièe pripreme,gnojenja(stajskim,..) zemlje napravite to i pustite barem dva meseca da odleži.
Tretiranje,hranjenje folirno:
može se poèeti odmah nankon sto prodje nekoliko dana posle presadjivanja,tad možemo biljku tretirati vitamiskim preparatima... koji èe nasu biljkju napravit odpornijim na strese okoliša,stetoèine dosta njih je takvog sastava,da tvore ugodan okoliš za razvoj korenskog sistema i mikroflore sa oèitim prednostima za biljke....
UVEK KORISTITE POLA MAX STO PIŠE NA EMBALAŽAMA.
A važi,da ako tertiramo nekim vodotopnim gnojivom zalivanjem-onda je folirano 50% blaža raztopina

sad idem duvnut dalje :D

sretno
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Strapadura

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
882
96
0
Ero izvini ja ne znam ni jedan preparat koji se preporucuje odmah posle presadjivanja a sadrzi minerale.Ne znam na koje si vitamine mislio.

Sto se tice stajskog djubriva nema potrebe da odlezi jer je ono vec odlezalo 1-2 godine, ali ako se biljka hrani granulama onda treba 2 meseca,nekada vise-manje u zavisnosti sta se koristilo.

Inace sve sto se nudi u vecini slucajeva je helatno i oksidno,tako da biljci ne treba smanjivati doze 50% ako je ona stabilna,sa sigurnoscu tvrdim da listovi mogu pozuteti i ostetiti se od jacine preparata ako je biljka mlada i isto tako se moze unistiti korenski sistem ako se hrani odmah posle presadjivanja,jer je koren jos nedovoljno razvijen.
Inace se daje nesto blazi rastvor za florijalno doziranje ali ne vidim razlog da se propisana doza smanjuje za 50% ako je biljka razvijena i zdrava.
Znaci da bi biljku trebalo sacekati da ona sama razvije svoj mehanizam hranjenja pa joj onda dodavati ono o cemu pricamo.
A za florijalno da ne zaboravim, tretira se iskljucivo u rano jutro ili pred sam zalazak sunca,ovo drugo bi preporucio.

E da,jos nesto.Sto se tice Kalcijuma u tom obliku mislim da treba sa njim pazljivo jer koliko se secam on je veoma malo ili uopste nije rastopiv u vodi...kazem koliko se secam ali provericu.
Sto znaci da bi nepravilno tretiranje dovelo do vise stete nego koristi.
 
17.10.2006
1
3
1
:D
Hay! Ako koristim feminizirano sijeme,da li ipak bilke mogu postati muške zbog stresa koje mogu eventualno doživiti zbog zemljišta,okoline....više N
poveæava izglede za feminizaciju,niže temperature takoðer ali više K izvodi muške....?

Koliko se može realno oèekivati u prosjeku prinosa u suhom stanju po biljci ako joj se da optimalni razmak sadnje od 50 cm i bude dobro zalivana tijekom vegetacije?

Èuo sam ali ne znam koliko je istina,da je dobro pustiti biljku 2 tijedna prije berbe bez zalivanja i prihrane?
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.812
583
138
52
piše nekoliko dana nakon presaqdjivanja!!!!!
inaèer
Aminokiseline:glicin,prolin,glutaminska kiselina...
Huminska kiselina
vitamini B1,B12...
upravo je napravljen za presadjivanje!!!! iste koristite vi vani, kao mi nutra!!!
 

unknower

buntovnik bez razloga ;)
17.06.2006
882
96
0
Ero..to nije hrana to su aditivi sa bolje usvajanje hrane u biljku, za njeno razvijanje korenskog sistema,za stres.....
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chika
17.10.2006
1
3
1
:wink:
Æao svima! Do kada najkasnije u mom klimatu(priobalje) mogu da stoje u zemlji zrele i razvijene biljke za berbu,a da imaju što više prinosa po biljci?

Da li je dobro miješati piljevinu(komadiæi rezotina iz drvne pilane ili pilanja drva za ogrev) sa crvenicom plus humus za uzgoj canabisa?
To bi trebalo dati biljkama dosta vlage i prozraènosti...?!To se može vidjeti iz raznih praktiènih primjera iz knjige Petera Tompkinsa i Christophera Birda : "Tajni život tla" .

Ako ima neko iskustva sa uzgojem iz feminiziranog sijemena nek mi se javi...kako takve biljke
podnose stresove...

Kad je najbolje presaditi presadnice u zemlju s obzirom na velièinu sadnica i datum u godini?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chika
17.10.2006
1
3
1
:?:
Drago mi je što mogu preko ovih vutra stranica da dobivam odgovore...koja hraniva ili aditivi ili uvjeti zemljišta najviše pridonose generativnom razvoju biljaka canabisa,a da bude što manje nepotrebnog vegetativnog dijela...to jest što daje bujan rast i razvoj ženskih cvijetova i thc smole,a da ne dobivam previše listova i stabljike,da li je to relativno veæi omjer kalija s obzirom na minimalni udio nitrata,što je sa fosforom...želim smanjiti bujnost i broj i velièinu listova uvijetima zemljišta i prehranom na raèun veæih i masnijih kifova(vrhova-cvata) ?

Da li ona zadnja 2-3 tijedna prije berbe,treba prestati biljke vodom zalijevati osim što smo rekli i prehranom(gnojidbom)?
 
27.09.2006
4
4
0
da li je uopste potrebno hraniti biljke necim?
Da li je dovoljno da lepo pripremite zemlju,pomesati vec postojacu sa humusom,zasaditi,i obilaziti cesto i po potrebi zalivati?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Chika

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
Ako site (npr: kao meni davno prije, nije imao finu (da kazem pogodnu zemlju), ja sam koristio velike kante, koje bih sakrio na site.... a "site" je bio (jebi ga, gdje u SA da ga sakrijem, da nije ofiran????) na jednom "izvoru" Vodovod-a, samo naravno sa druge strane. On je bio strm sa jedne i sa druge strane, ispod dole je bio potok koji je prolazio... na drugoj strani bilo je žbunja, ali bitno je to sto se niko tuda nije kretao... btw: govorilo se da je bilo NUS-a (mina itd...) ali posto sam ja prelazio sa ove strane to me nije brinulo jer znao sam da tu nikad nije bila nikakva "prva linija" i o minama nisam razmisljao...
Site je extra bio fakat, bolju u SA ne vjerujem da bih nasao, a pravo blizu a tako daleko :icon_lol: ali problem je bio u zemlji... tako je bila da kazem glinava, ma fuuj, samo korov onaj je tu mogao biti....Stavljali smo vuvu koja je nikla prije, u malo vece kante... malo su bile vece u visinu nego u sirinu, ne znam odakle smo to uzeli, sa nekog gradilišta čini mi se.... Ja i ovaj haver nesto smo kupili dobre zemlje na veliko, a nesto smo sa njegove vikendice uzeli.... (bas kvalitetna zemlja)...
Kante smo naravno dole probušili veeeelike rupe, maaalo manje od njegove sake (mrsaviji je bio, i sitniji :icon_lol:) i imali smo 9 tih kanti i jos 10 manjih....
Te kante smo napunili fino (nesto se ne sjecam da smo stavljali neke zezancije za drenazu) i u kante smo presadjivali regularno manje biljke koje su vec nikle pod neonkama...Znam dobro da nismo nicim gnojili, a imali smo srece da je potok, bio odmah dole niz manje brdašce.... vuvu smo "maskirali" pravo dobro medju ostalo zbunje, glavno nam je bilo kante da se ne vide...neke smo ukopavali po pola metra u zemlju... a sunca je bilo od pola 7 ujutro cim izadje i sve dok zadje... imali smo 6 mudonja od mislim 17 tacno koje su bile dobre... taad smo ih skinuli skoro krajem sept. (još uvijek je ljeto tj. sunca bilo, ali morali smo ih skinuti!!!) da sam tad imao aparat !!! Ne vjervovatno, a nismo se nesto brinuli oko njih, samo isli zaljevali, i tu smmo ono najvise voljeli zapaliti i uzivati na suncu i u tisini....dva puta smo oko njih skidali korov koji se pojavio.....i zaljevali vodom iz potoka, cak nekad smo znali u 11:00 - 12.00 zaliti kad pocinje ono najjace sunce, ali to rijetko je bilo fakat....(inace ili ujutro ranije, ili navece ono kad zadje sunce...)
I to nam je bio najbolji urod.... od doobrih 10 biljaka (jedna je ko manja bila...ona je bila medju dvojicom mudonja, pa zato mozda :icon_lol:
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.581
327
108
Bosnia
Šaman Šandor;28330 je napisao(la):
Kada prvi put pognojiti biljku i koliko često gnojiti biljku s npk gnojivom?

To mnogo zavisi kad sadis vani, od zemlje naravno.... treba vidjeti kakva je zemlja prvo... Inace najcesce nakon 2-3 sedmice u outdoor-u, aa ako je stalno sunce, tj. bez kise, onda moraces sam dosta puta donositi vece kolicine vode i zalijevati ih... .ali opet kazem, sve ovo kontra moze biti ako je zemlja dobra....
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Strapadura

choki123

Aktivan Član
25.04.2007
477
29
0
35
pozdrav svima, novi sam na forumu,inače sam iz sjeverni Istre.Prije par dana ja i moj prijatelj smo se odlučili za vanjski uzgoj,pa imam par pitanja.Da li bi bilo dobro kad bih raskopao zemlju 30-40 cm,stavio sloj crvenice pomiješane sa piljevinom,a gornji sloj humusa,to sve smo mislili u jednom plasteniku, koliko često bi se trebalo pođubrivati?ako tko zna,molim da odgovori,hvala...:wave:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Strapadura
06.08.2007
1
1
0
43
Posto sam ja nov u svemu ovome(da se razumemo odma nikad nisam koristio niti cu )imam jedno pitanje.Posto sam bio kod dede u kampu sa ortakom i obilazili reku on mi je rekao(ortak ne deda!!!!) da je ovda nasao idealno mesto za gajenje.Preko reke je,suma je,niko ni lud ne prolazi tuda i ima puno sunca,takodje nije pesak nego zemlja.E sad mene zanima kolko je to dobro sto je na 5 metara od reke?Jel onda moze da se manje zaliva zbog nemam pojma podvodnih voda . . .mozda sam sad i lupio ali ko ce da zna ove stvari ako vi necete????????
Pozdrav
 
  • Sviđa mi se
Reactions: djoni

bongash

Vutra Veteran
11.12.2006
1.211
78
0
46
www.vutra.org
Zemljište iz tvoga opisa čini se gotovo idealno za uzgoj ... nego, čemu se zamaraš oko tih stvari ako nikad nisi probao (vutru pretpostavljam) i nemaš namjeru probati ? Da ne ciljaš na komercijalni uzgoj ? Na takve ovde ne gledaju dobro ... :lock:

U svakom slučaju, za ovu godinu si zakasnio sa outdoorom.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Dzeki13

wannabeshaman1

Aktivan Član
31.05.2007
400
33
0
35
trabunjar.bloger.hr
ako sam ja uzgoji na jebenom kamenjaru zaljevo je neredovito a nije me jedanput bilo 2tj. da se brinem o njoj.
dobio sam full tamnu pomalo ljubičastu dlakavu biljku.
nikad bolju travu nisam pušio :D
u svakom slučaj od previše brige trava i ispadne sranje(to je moje skromno mišljenje :D)
to je korov kolko je znam izrast će iz hraćke ako imaš sjemenje :181:
 
02.11.2007
31
3
8
37
Znaci djubriti zemlju u prolece i 10-ak dana pre sejanja! pustiti biljku da oformi svoj krenov sistem,da se razvije malo,za to vreme je samo zalivati? A posle je vitaminima kljukati,aditivima? da li i djubriti u toku rasta biljku? Izvinjavam se ako nekog smaram sa pitanjem?