Zemljiste / zemlja [outdoor]

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Prihrana. Ovisno koliko sunca imaš. Ako je cijelo vrijeme sajt na suncu vec nakon mjesec dana možeš prihraniti. Samo, daleko je to jos.
 

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.034
15.286
358
Za ljeto se sada, zakopa, pola metra cca, poluraspadnutog komposta i na ljeto, zaljevaš samo sa vodom!
Ja to radim godinama, ali na drugim kulturama. Tako si dobio tzv. hot soil, super soil itd. Ovisi gdje smo:)
Tko si može to priuštiti (da sadi u vrtu), ne postoji bolje gnojivo, niti ima šanse od prevelikog unosa hranjiva!
Biljke uzimaju, koliko im treba. Eventualno, Plantellu vrt, da potakne bakterije, da brže razgrađuje hranjiva za biljku!
Nakon par godina, to mjesto postane rahlo, ali moraš na Jesen(u ovo vrijeme), ponovno zakopat još tog komposta!
Gnoj od životinje ne ostane u zemlji, toliko dugo. Stavlja ju se oataci, povrća, voća, ljuske jajeta i sl.

Ovo za sunce ne kužim. Meni je zapadna strana na suncu od jutra do mraka, ali ako se zakopa, nema utjecaja na kompost u zemlji! IMG-20191213-WA0020.jpeg
Za našu biljku, eventualno neki booster u cvatu, ali meni je želja, već par godina u toj zemlji uzgojit biljku, jer ameri, plačaju dobre novce za istu stvar. Samo upakirano u ljepe vrečice:)
 

Prilozi

  • IMG_20210819_093808.jpg
    IMG_20210819_093808.jpg
    797,2 KB · Pregleda: 42

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.034
15.286
358
Poluraspadnuti kompost se stavlja, ovih dana... Ja čekam ljepše vrijeme i kopam, tamo gdje sadim(dubina štihače, malo više). To se zakopa i preko zime, enzimi,gliste, bakterije i sl.razgrade taj kompost, da ga biljka može absorbirat!
Ostatke voča i povrća, skupljaš u komposter, ako ga nemaš, izmisli nešto, kopostu nije bitno. Bitno, da je poklopljen(mrak) i to je to...
Ovaj ti radi sličnu stvar, samo za indoor i puno skuplji kompost. Sad već ima i druga sezona u istim potovima, čak u takvom uzgoju, može više biljaka u isti pot, jer biljka uzima, koliko joj treba. Biljke su mu cijeli ciklus, kao na stereoidima...
Kad bi mogao, samo bi tako uzgajao. Ameri za to kažu"no till earth", što znači, da se nakon harvesta, zemlja ostavi(ne mješa se i sl) , doda se novi sloj komposta i kada se rastvori, sadiš dalje!. U tvom slučaju, sadiš vani, a preko zime če se kompost u zemlji, razgradit i cijelo ljeto, samo voda+bakterije u početku, da potaknu mikrobiologiju u zemlji. Zakopavaš ljuske jajeta, ostatke kad kiseliš zelje, pojedeš jabuku i ostatak u koposter i to skupljaš ljeti i na jesen u zemlju!
Naravno, može i drugo voće i povrće, što raznolikije, to bolje!
I da, na ljeto sadiš biljku, direkt na taj dio!

Ako ga zakopaš na proljeće, onda se ne stigne razgradit i zemlja je vruća. Doslovno vruće... Vjerojatno bi korjen izgorio. Doslovno, kad gurneš tempometar, ide do 38-39°,vjerojatno i više. Zato se stajski gnoj dimi:), ali stajski gnoj je već razgrađen i kiša ga ispere za cca 2 tjedna ili ga biljka potroši. U ovoj kombinaciji sa kompostom, nemaš problema s time!
Ja živim u gradu i čude mi se susjedi, jer njima sunce pojede rajčice i sl.prije nego li daju jedan plod. Mi ju imamo cijelo ljeto i nevjerojatno, kako su otporne!
Onda sam to počeo primjenjivat na cijelo dvorište i samo rokam vodu. Ja osobno ni plantellu vrt ne dodajem, ali za Cannabis se može dodat nešto organsko(slavol bakterije, Plantella vrt i sl.).
Svako tko ima svoj sajt, trebao bi to radit, jer sama otpornost biljke je sama po sebi dovoljna. Da ne govorim, mixanje gnojiva na otvorenom itd.

Ako imaš vani potove, ista stvar, stavi malo zemlje na dno, dodaj dosta koposta i pokri ga sa zemljom. Tako ga možeš pripremat za sezonu u kući, a najefikasnije je direkt u zemlju, gdje se sadi!
 
Poslednja izmena:
Sta mislite, ako nastavi ovako biti toplo vrijeme kao produzeno ljeto.., [bar je tako kod mene u Istri.., 10 i 11 mjesec topao kao 8-9 max...]
Koliko ce se zetva moci napraviti ako urani ljeto najmanje za mjesec-dva.., da posadim neke najbrze automatike i da rokam tako outdoor.., koliko bi solidnih zetvi mogao imati tako do prave zime..? :kafa:
 

belaj

Banned
Banovan
20.01.2021
22
43
18
23
Pozdrav vutraši,poceo sam danas pripremati sajt za prwi grow.Uvukao sam se u šumicu kroz trnje i u blizini potoka nasao fino mjesto i poceo krcit i dosta sam dobar posao uradio za dan medjutim muci me pitanje dal u jupolke zbog nepristupačnog tla za kopanje mislim dalo bi se tu povadit kamenja i fino poravnat samo ima dosta posla oko toga,pa me zanima misljenje iskusnijih jel bolje u jopol kante il ipak da povadim kamenje i biljke direkt u tlo sadim.
I koliko bi se moglo otprilike biljaka natrpat tu?
IMG_20220103_134508.jpg
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Infinity
17.11.2015
252
118
43
Bolje u zemlju, redje ces zalivati... jeste veci posao sad, ali na leto daleko manji :D prednost kod kanti je - mozes prebaciti ukoliko bude neko sranje (mada ako je sranje tipa provaljen stek, onda tesko da to uradis neprimetno, pogotovu ako biljka vec bude fino porasla, jedino nocu, svakako fizikalija), losa strana je cesto zalivanje.. kod zemlje nema prebacivanja, ali ces dosta redje morati da zalijes, pa sad ti vagaj :thumb:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Infinity

Čađara

Aktivan Član
28.01.2021
210
812
93
30
Kingdom City
I računaj na to da će ti tu biti puno manje sunca kad bude trebalo jer će ga okolno drveće zaklanjati kad izlista.

A što se tiče u kantu ili u zemlju uvijek je bolje zemlja, računaj na to da je lakše sad raditi nego kad ga upekne plus tad imaš biljke tu i bolje je što rjeđe dolaziti i što kraće se zadržavati. Ja sam u nekoj temi prošle godine pito za onu opciju koju rade ameri da imaju kao pot koji nema pod i korijen može u zemlju a ima i taj dodatni dio iznad, rekoše mi tad ne može to iz xy razloga. Za ovu imam spremno sjeme tako da ću nešto takvo probati na par njih ove godine, znači iskopati u zemlju koliko ide 10-20 cm (jer i kod mene je katastrofa teren za kopanje) i okolo napraviti nekih 20ak cm vjv sa onom zelenom mrežom i nekim kolčićima na ćoškovima koji će je držati.
 

belaj

Banned
Banovan
20.01.2021
22
43
18
23
Ne brinem se za sunce,imam ja jednu prijateljicu zvanu rucna pila koja ce se pobrinuti za okolno drvece.Mene jebe teren pun kamenja od 50kg i korijenja od posjecenih drveca,jbg zivim u mjestu gdje je nemoguce naci mjesto gdje seljaci zvani gerilci nece proviriti,jedina mi je ovo opcija u sred sume raskrcit i napravit sta se da a i tu mi je rizik ovo radit u sred zime jer se zna zavuc seljak u potrazi za drvetom.A sto se tice proljeca i ljeta nema sanse da iko pomisli proci u blizini a kamol uci u sumu prema bazi sto zbog zmija a i nema sta trazit ljeti tu.Pokusat cu ovih dana uraditi nesto sto se tice tla,povadit kamenje prekopat al neofirno vratit kako je sve bilo jer nebi volio da me neki dračevac provali kako pravim bazu za travu,i ako provali nek misli da djeca prave kolibu hahhaah
 

Bizzzo

https://twitch.tv/vutraorg
Urednik
Moderator
11.02.2008
7.429
30.023
2.718
twitch.tv
Možda sve ovo sto nabrajaš sta te muci i o čemu razmišljaš jesu dovoljni razlozi da probaš alternativu potražiti? Ovo s potokom je kritično bas. Iz tvoje perspektive nema sta tko raditi, medjutim ja recimo da sam išao ikad tražiti biljke ili da idem sada, prvo gdje bi išao je gdje ima ikakve vode. I onda u krug. Niz potok i prati gdje ima utabano :D kako god, vidim da si odlučan i ne želim te obeshrabriti uopće, medjutim možda jos nije kasno da napraviš dobro istraživanje i probaš povoljniji sajt naci? :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Nogud and Čađara
29.03.2020
20
34
13
Sta mislite, ako nastavi ovako biti toplo vrijeme kao produzeno ljeto.., [bar je tako kod mene u Istri.., 10 i 11 mjesec topao kao 8-9 max...]
Koliko ce se zetva moci napraviti ako urani ljeto najmanje za mjesec-dva.., da posadim neke najbrze automatike i da rokam tako outdoor.., koliko bi solidnih zetvi mogao imati tako do prave zime..? :kafa:
po mojem iskustvu automatu je najbolje od 1.6.-1.9....sve prije i posle je premalo sunca
 

Čađara

Aktivan Član
28.01.2021
210
812
93
30
Kingdom City
Da otvorimo sezonu (pripreme) out-a. Na slici se slabo vidi ali su rupe 20-25 li prvom narednom prilikom bit će proširene na minimum 30-35 ljer danas je bilo blatno a i sljedeći put idem sa teškom artiljerijom (čitaj krampa). Zemlju koju sam iskopao sam razbaco da se manje primjeti a i rupe zatrpo suhom travom i lišćem. Treba to još malo raskrčiti okolo dok nije zazelenilo i pokušati ograditi jer je puno divljih svinja. IMG_20220223_154501.jpg
 

Čađara

Aktivan Član
28.01.2021
210
812
93
30
Kingdom City
Znači da ne pokušavam? Ima ih more.

Prošle godine ih je bilo manje više isto ali su došle samo jednom i to odmah čim sam presadio biljke, dvije uništile skroz, jednu do pola al je preživila a četvrtu nisu ni pipnule samo malo zemlju okolo prerovile.
Zato ovu godinu kontam jedno mjesec dana prije presađivanja biljka odnijeti zemlju i napuniti rupe pa se nadam da će tad preroviti i neće više dolaziti. Kontam i ograditi (iako to nije pametno) ako postoji ograda koja će njih zaustaviti.