Zeolit, primena za unutrasnji uzgoj

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
31.03.2011
0
59
0
54
Interesuje me koliko vas ima iskustva sa primenom Zeolita i gajenjem nase "svete biljke"?

Ja licno bih ga koristio kao dodatak humusu i Perlitu.Dosao sam slucajno u posed vece kolicine pa zelim u sledeci grow ubacim njega u igru ;) Na netu sam procitao dosta o njemu a i od ranije znam za veoma veliku primenu Zeolita, kako u medicini tako i u poljoprivredi.Kazu da rasada u njemu rastura :) Pretrazio sam forum i nisam nasao da je neko konkretno testirao Zeolit za unutrasnji uzgoj...???
Njega verovatno nemoze previse da se stavi u saksiju da smeta ali koliki bi odnos otprilike bio kad bi se mesao sa humusom?

pretpostavimo da ovo znamo svi:

PRIMENA U POLJOPRIVREDI:
Zahvaljujući svojim fizičkim osobinama da adsorbuje vodu i postepeno je otpušta zajedno sa hranljivim materijama.Takođe se poboljšava vazdušni režim zemljišta,poboljšava volumen pora kao i rastresivost supstrata.Rezultati se ogledaju u većoj klijavosti,bržem rastu biljke,sazrevanju kvalitetnijeg i zdravijeg ploda kao i ranijeg plodošenja,smanjenoj upotrebi zaštitnih sredstava.Odlični rezultati su ostvareni kod proizvodnje rasada osnovnih povrtarskih kultura kao i na nivo roda. Dodaje se humusu,tresetu,kompostu između 25-30% u odnosu na količinu.Sadrži neophodne elemente za razvoj biljaka:Magnezijum,Kalijum i Kalcijum.

PRIMENA U VOĆARSTVU I VINOGRADARSTVU:
Zeolit povećava sposobnost zadržavanja hranjljivih elemenata u zemljištu,poboljšava ishranu biljaka,razvija korenski sistem, intezivira rast i plodnost.U količini od 0,1-0,5t/h može znatnije doprineti povećanju prinosa limuna,mandarine,pomorandže i jabuke do 13%,a kruške do 55%.Najbolji rezultati se postižu prilikom zasade ubacivanjem 1kg.(zavisno od vrste tla) po sadnom mestu.
Kod vinogradarstva se uticaj zeolita ogleda u proizvodnji ložnih kalemova i dobijanju većeg broja kalemova.Količina koja se dodaje je 0,5kg/m2.Takođe se koristi i pri zasadi vinove loze što doprinosi boljem prijemu,rastu i razvijanji i dobijanju roda već u drugoj godini.Dodaje se u količini od 0,5kg po sadnom mestu. Smanjuje kiselost zemljišta i bolest loza kao i drugih biljaka.Deluje na zemljište kao meliorant.



ajmo malo misljenja i iskustva :) sve u cilju boljeg prinosa/uzgoja
 

Sulundar

Ready to grow!
19.08.2010
582
194
63
109
ove godine prvi put koristim zeolit i biljke sljakaju bez problema. Ali ne samo zeolit,nego i sve ostalo dostupno i pominjano na forumu. Mogu reci da se bez njega moze,ali ako je pri ruci,zasto ga ne iskoristiti. KOlicina je ubacena odokativnom metodom ,kao i sve ostalo sto se nalazi u zemlji.

zeovertest.jpg


Krajni rezultat se tek ocekuje...
c010.gif
 
  • Sviđa mi se
Reactions: m@l@ and dyuk
31.03.2011
0
59
0
54
e super :) hvala sto si podelio to sa nama...i meni je prvi put ali kontam jedno 15-20% da ga ubacim isto odoka o_O
po svim parametrima trebalo bi da je teze pogresiti kad je Zeolit prisutan :) a za urod ocekujem da bude bolji ;) kod kruske ide do 55% bolji urod :) sto je FU (mnogo) ako da dvajes-trideset posto veci urod sa nasom biljkom i to je masala :p
 

Tarki

Aktivan Član
11.01.2008
1.184
139
0
37
Zeolit sam koristio u teglama kad je bilje bilo na curingu.
Zapravo zeolit s nekim mineralima (puno tih minerala), sve to smixano u proizvodu zvan Minazel, djeluje tako da navlači neke negativne mikotoksine na sebe, neam pojma, pokazalo se dobrim u praksi, fin dim, fin miris, skupljen višak vlage na dnu tegle u tom prašku.

Min-a-zel plus is high efficient mycotoxins adsorbent.
 
31.03.2011
0
59
0
54
Imam jednu krusku u dvoristu, sadnica od prosle jeseni, bas cu na njoj da ga isprobam :) kad kazu da je sa njom Zeolit najdelotvorniji kod povecanja uroda...
Danas sam i Limunove isprao i umocio njegov koren u njega, videcemo...Sad kad imam Zeolit (prah) trpam ga na sve strane :) i rasadu marihuane sam bacio...krenulo mi tri semenke :)
sledeci moj grow cu da obogatim dosta Zeolitom, resio sam malo veci procenat da ga stavim u humus/saksiju na ustrb Perlita kojeg sam manje stavio...
Sto vise citam na netu u njemu sve poziitvnije misljenje imam :)
 
09.01.2013
32
13
0
41
Zeolit - Super mineral
Ljudi opcenito ne znaju puno o njemu ali vlade i profesionalci u mnogim granama ga itekako dobro poznaju i koriste.

Evo jedan zanimljiv text koji je google izbacio vezano za Zeolit :

More than 500,000 tons of zeolite was dumped via helicopter at Chernobyl to absorb radioactive chemicals and other harmful toxins that were released during the disaster. In addition, cattle were fed zeolite to help keep radioactive ions out of milk, and zeolite was baked into cookies/biscuits (for children) and encapsulated into pills (for adults) to help minimize the contamination in humans.

Cisti i Afla toksine, da ga nasi stocari vise koriste nebi imali ove probleme s afla toksinima u mljeku ovih dana.
U agronomiji takodjer ima brutalnu ulogu ali o tome drugi put :)
 
14.03.2013
25
13
3
sto se zeolita tice, sve pohvale.... u prevodu carobni prah.... upija sve sto ne valja a pospesuje minerale koji su potrebni, detoksikant.... ima da se nabavi u poljoapoteci, makar ovde u srb... ne znam koja mu je cena, ali po meni je najsigurnije kupiti ga odmah na rudniku, gde je 20-30din po kg, makar znas sta si dobio..... nisam imao prilike da ga kloristim, ali naravno da planiram....
 
24.01.2016
32
24
8
43
ima li slucajno itko iskustva sa ovom "vrecom" radnica mi je pokazala na to kad sam reko zeolit ali nesto mi tu ne stima :// molim pomoc
 

Prilozi

  • Zeo Land 25 kg po 169,90 kn.jpg
    Zeo Land 25 kg po 169,90 kn.jpg
    223,1 KB · Pregleda: 41

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.260
35.790
2.698
Weed California USA
Pa mozes probati. Meni nije neku stetu napravio ali dize ph dosta visoko. Biljke se nisu bunile ali ipak mi se to nije svidjelo. Mozda sam ja i previse toga stavio. Mozda 5% na 20L
 

trubabuba

Aktivan Član
20.06.2014
959
775
113
planet earth
nisam mislio da dize ph. ako je tako necu eksperimentirat jer sad bas imam problema sa visokim ph a neznam zasto (allmix + dodatni perlit). svako zaljevanje runoff 7.7-7.8.
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.173
398
42
Tacna
ima li slucajno itko iskustva sa ovom "vrecom" radnica mi je pokazala na to kad sam reko zeolit ali nesto mi tu ne stima :// molim pomoc

To je zeolit u granulama o kojem govorim i jedini zeolit upotrebljiv u povrtlarstvu. Zaboravite onaj zeolit u prahu za pranje voća, on je samo za pranje voća i ništa drugo. A šta ti neštima, imaš pakiranja od 10, 25 i 50 kila na izgled kamenčići drobljeni kao na plažama, samo što su druge strukture i funkcije. Pitaš u unutranjem uzgoju za nešt što se koristi za vanjski uzgoj.