Revamp teme, sa razlogom.
Posto ni sam nisam uspeo da nadjem slicno na forumu, evo moja skromna pocetnicka razmisljanja na tu temu.
Akcenat ide na nasu biljku, mada bilo bi extra i za pravljenje rasada drugih povrtlarskih kultura..
Izbegao bih plastenik i folije, radio bih dugotrajnije resenje, staklenik ili greenhouse visine 3-3.5m., sa otvorenim stranicama (eventualno sa belim komarnik mrezama okolo, a gore staklo ili lexan,
ojacani PVC ili Alu profili kao rostilj koji nosu svu konstrukciju (posle ide i razlog zasto).
Imalo bi prirodno provetravanje, a kisa ne pada na budove, nema gusenica, puzeva, ali bi se trebalo cuvati budji.
Snazni ventilator (~200W) unutar staklenika bi resio i taj problem.
Na bocne 3 stranice (posto bi jedna isla uz samu kucu koja greje) bi se dalo instalirati PVC roletne ili sl., koje bi morale da stvaraju totalni mrak kada to pozelimo.

(preterujem, a?)
Na taj nacin bi ranije posadjene longflowering sative iz aprila mogle da se "flipuju" na 12/12 rezim jos u avgustu i ranije bi stigle za branje. Ukoliko ste u kontinentalnom delu kao ja, to je mozda i jedini siguran nacin za uzgoj te vrste svake godine zaredom, uspesno!
Roletne se vise ne bi koristile kada se dan-noc u septembru i definitivno izjednace.
Ali bi mogle da se spustaju po potrebi, npr. kada nocne temperature bacaju biljku u hibernaciju, kao sto se desilo ovog oktobra..
Napisite neki tip, iskustvo, predlog, razuverite me hehe