nekroza listova, a berba samo što nije

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
26.09.2007
8
0
0
46
Pozdrav svima, molim za mali savet. Situacija je sledeća:2 biljkice (od 3) su pre nekih nedelju dana krenule sa blagim uvijanjem listova nadole, tzv kandžanje, inače u cvetanju su nekih 50 dana (ukupno 110 dana ), i pretpostavljam po izgledu da im treba još desetak do berbe. Odradio sam domaći, pregledao forum i došao do par mogućih uzroka-promena ph vode ili zemlje, nedostatak mikroelementa Cu. Preterano djubrenje bih eliminisao (iako su simtomi slični), jer sam djubrio sa svakim drugim zalivanjem i biljkama je to odgovaralo i nije bilo problema do sada. Kada su se siptomi pojavili nastavio sam djubrenje sledeća 3 dana (još 2 puta), inače djubrim sa plantelom za cvetanje i to sa pola preporučene doze. stanje se nije popravili tako da sam zadnjih 4 dana zalivao samo sa vodom (držim je po dan dva da izvetri hlor i dodje do sobne temp.) Situacija je nepromenjena.
Ako do sada niste shvatili ovo mi je prvi grow, nemam ph metar,ali svi ostali uslovi su uglavnom ispoštovani, mislim na svetlo (14000 lumena na 0,5 m2), zemlju (substral lava +stiropor+treset domaći), djubrivo u toku cvetanja-plantela za cvetanje.Za prvi grow sam bio veoma zadovoljan sa razvojem situacije do trenutnog problema.
Interesuje me sledeće:1. koliko utiče nekroza listova na kvalitet ploda na kraju; 2. dali da isečem nekrotične delove listova, da usporim tako nekrozu ostatka biljke jer kao što rekoh mislim da im treba još desetak dana.
ps PHmetar kupujem sigurno za sledeći grow :wave: