ZEMLJA

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.540
298
Nisam uzgajao ništa od mandale, ali po dnevnicima ovdje na vutri, zaključio sam da njihove sorte uglavnom ne preferiraju puno hranjiva. Uzgajao sam neke sorte koje su doslovno nezasitne, ali bilo je i onih kojima nije trebalo puno za lijep i bujan rast. Generaliziranje po tom pitanju je pogrešno.
Ovo za dodavanje perlita, vermikulita i sl. je ok, ako se radi o već pripremljenom suspstratu za sadnju. Međutim, iz iskustva mogu reći da profesionalni suspstrati tipa Brill i Kasmann, koje sam koristio, previše zadržavaju vlagu i generalno su pre jaki da se nebi mješalo perlit. Ja sam dodavao perlit u različitim omjerima, ovisno o uvjetima u boxu, ali prosjek je cca 15%. Mrvljeni stiropor nema apsolutno nikakvu funkciju i sve to usitnjavanje i gnjavaža su uzaludni.
Nekoć sam na dno posude stavljao kamenčiće ili glinene granule za drenažu. Potpuno se slažem sa tvrdnjom da je nepotrebno. Dali je štetno ne znam.
Sa ovim fancy suspstratima nemam iskustva, pa ću ostati bez komentara na tu temu :) Jedini gotovi supstrati koje sam koristio su Compo sanna i Plantela balkonia. Prva je vrhunska (univerzalna, a dobra je i za ruže, s tim da nema dovoljno N, pa je možda bolja za presađivanje), dok je balkonia srednja žalost. Teramagmu neću više komentirati. Samo sam jednom u to sadio i nikad više... jedini propali grow u životu... vjerojatno nije do same zemlje, nego do skladištenja.
 
03.01.2015
19
14
3
29
Pozdrav dobri ljudiiii, želio bih da priupitam da li je neko imao nekog iskustva sa zemljom "FLORAFIN" inače proizvodi se u BiH / Bosansko Grahovo, pa da mi kaže kakvog je kvaliteta i kako mu se pokazala za uzgoj ...

@opa cupa aa sad ćemo se mi dopisivat na dva foruma hahaha (razlog ako bi se još neko informiso o ovoj zemlji), zemlju sam uzeo inače kod jako dobrog prijatelja koji se bavi cvjećarstvom, inače porodični je biznis i bave se nekih 30 godina, imao je samo riječi hvale za to(znam da uvijek postoji ono, ma to su samo pohvale prodavača) al' eto kaže da koristi dug niz godina istu zemlju i da je zadovoljan, eh sad pitanje je kako će se ista odraziti na moje cvijeće ...
 
Poslednja izmena:

fulldedarak

...zadovoljni korisnik...
04.06.2014
524
650
113
U gradu u kojem zivim nemoguce je naci išta od zemlje osim plantele balkonie i florasan...ni sa jednom nisam bas zadovoljan,pa me zanima jel bi sta dobio sa mjesanjem ta 2 supstrata...?
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.997
34.380
2.598
Planteal Balkonia je bila na nasem forumu u vise navrata a i ta florasan isto .
PB kazu koji su koristili da i nije bas toliko losa.Ovu Florasan izbjegavaj ako je moguce.
 

fulldedarak

...zadovoljni korisnik...
04.06.2014
524
650
113
Plantela mi se cini malo prejaka za mladice...jel ima efekta istu tu zemlju da flusham onako muski,da ju kako bi se izrazio oslabim...?da ne sprzi mladu biljku..
 

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.997
34.380
2.598
Ima logike ....probaj ako nemas drugu mogucnost.

Probao sam ja jednom isprati TM..dobio dobru bazu ubacio svega kao u Bosanski lonac i potrovao biljke haha..dva frigana konjska briketa.. cjelovita kokosova vlakna..kap ,dvije Super vita i dvije zlice Vegete ;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: fulldedarak

fulldedarak

...zadovoljni korisnik...
04.06.2014
524
650
113
Heheh..ne bi bas radio takav buckuris,ali za maladicu cu definitivno isprat zemlju,a kasnije presadit u mix balkonie i flora san..pa cemo vidit..
 

mar1o

Aktivan Član
08.03.2012
262
133
43
"Air injection technology" koja glupstina.Ovaj tip je nevjerovatan.Vec ga je netko stavljao na forum.Komplicira stvar kad moze bit jednostavno.
 
04.04.2014
267
230
43
Mozda ce nekome od onih koji se tek upustaju u prvi grow biti od koristi pa rekoh da napisem post jer upravo pripremam zemlju za presadjivanje. Na osnovu mog dosadasnjeg iskustva kupovina zemlje je prava lutrija, na prvom mestu jer niti jedna zemlja koju sam do sada koristio nije imala izbalansiran Ph, a to je uvek dovodilo do problema u fazi cvetanja. Bilo je samo pitanje vremena kada ce biljka da "zabaguje". Opet tu dosta ima ulogu i koliko je koji strain otporan (adaptibilan) i naravno koliko je "gladan" tako da se nekim ljudima cini da su sa odredjenom zemljom imali uspesan grow, a u biti grow im je bio fail sto se odrazilo na visinu prinosa - biljka nije bolovala, ali nije ni dala onoliko koliko je mogla s obzirom na sve ostale uslove koji mogu biti optimalni.
Evo i dva konkretna primera: Florabella Ph 5.6 i Terra magma Ph 7.1 sto je puno bolja varijanta u odnosu na florabellinih 5.6, ali i dalje je to vise za pola jedinice od one vrednosti koja se preporucuje.
Sta mi preostaje? Nista drugo nego da mesam vise kvalitetnih supstrata da bih dobio ono sto zelim. Da imam uslove verovatno bih pravio svoju zemlju "iz nule", a ovako se drzim pravila koje sam, btw. ovde na vutri i procitao, nikada jedna zemlja!
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.265
35.809
2.698
Weed California USA
A tko kaze da bas moras koristit zemlju? Osim ako zelis organic uzgoj onda ok i dobro je napravit svoj mix.
Postoje "soilless" substrati koji ne sadrze zemlju, humus, treset itd... Ph i nutrient negativni su te sluze kao medij za hranu koju im ti das. Perlit, vermikult, sterilni treset, kokosova vlakna i sl. je ph neutralno, nutrient negativno i ne reagira sa vodom.
Ph zemlje ne mozes mjerit samo tako. Postoje stvari sa kojima se mjeri ph zemlje ali ne na nacin da zabijes ph metar u zemlju. S time mjeris samo ph vode koji je promjenjen djelovanjem zemlje.
Zamjesaj svoj soilless mix i ph ce ti bit onakav kakvog ti das odn. onakav kakvu vodu i hranu mu das. Nesto tipa *********** ;)
 
04.04.2014
267
230
43
@stipe Ph zemlje sam merio onako kako se i inace meri, odnosno onako kako sam naucio u nekak'oj visokoj skoli koju sam zavrsio, a u kojoj se ne vezbama recimo meri i Ph zemlje. Zar treset moze biti Ph neutralan? Svaki treset je sterilan kada se "bere" tako da je on sam po sebi sterilan.
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.265
35.809
2.698
Weed California USA
Neznam ko je stavio onaj zeleni kineski ph metar.... nisam siguran dal si to ti stavio ili neko drugi ali kolko ja znam stime se ne moze precizno odredit ph zemlje.
Kolko znam ovako nesto je najeftinije za izmjerit. Treba ti onaj prah i zemlja i voda pa pricekas neko vrijeme. Ili ima i digitalnih al su skupi.
http://ecolocalizer.com/wp-content/uploads/2011/05/soil-ph-test.jpg

Nisam neki agronom ili botanicar ili ko god se vec bavi sa zemljom, al kolko ja znam svjezi treset tj. mahovina ne moze bit sterilna. Organsko je i zivo je i raspada se u zemlji. A sad kako se sterilizira da ima ph 7 i da bude biokemijski inertna...ja ne znam. Znam da se koristi u soilless potting isto ko i kokos i pirelit i vermikulit.
I ja sam u skoli mjerio ph sa lakmus papirom i nikad nisam (u skoli) imao digitalac, a probaj sad izmjerit ph vode sa papiricima....dobit ces abnormalno neprecizan rezultat.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: zekobh