Cookes Kush 2x315W CMH, DWC SCRoG

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
De mi samo reci, kada pereš tank, koji preparat koristiš inače? Jel mogu koristit Ata Clean od Atamija?

Gle, što se pranja tanka tiče, ja koristim deterdžent za suđe :) Nikad problema, root rot još nisam vidio a prošlo ljeto temperatura vode mi je bila blizu 30 C. Samo treba pumpati dovoljno zraka u otopinu (600 litara na sat) i dovoljno dobrih bakterija (Fitobacillus).

Isto tako, što se mijenjanja otopine u rezervoaru tiče, ja to radim samo jednom - tjedan dana nakon prebacivanja na 12/12 režim. Iako, mogu reći, da sam odradio dosta growova i bez mijenjanja vode. Nutrient lock još nikada nisam imao. Bitno je da pH bude u granicama normale (5.5 do 6.5).

Vrlo sam umjeren kada je prihrana u pitanju. Npr, cijelu vegetaciju sam odradio sa max 550 ppm (voda je 220). Sada (6 dan cvatnje) su na 900. Maximum od cca 1300ppm bit će na pola cvatnje. Zadnja dva tjedna više ne hranim. Samo P/K booster (Overdrive).
 
Poslednja izmena:

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Koliko sam bio iznenađen sa Calitek setom kako malo grije, isto toliko, ako ne i više, sam iznenađen koliko više grije philips set. Dvije lampe su, pa je realno za očekivati da će biti više topline ali i balasti su toliko topli da se jedva može držati ruka na njima. Nisu tako vrući kao magnetni ali su sigurno deset puta topliji od Calitek balasta.

Calitek dual set bi bio bolja opcija samo da žarulje nisu tako blizu. Kod Philipsa, razmak među lampama je 16cm, a Calitekove se skoro dodiruju.
calitek-pro-cmh-630w.jpg

Temperatura na sondi je 30 C. Ovaj pheno dobro podnosi toplinu tako da ne bi trebalo biti problema. Ekstraktor mi je znatno predimenzioniran, skoro 800m3 po satu tako da zraka uvijek ima dovoljno. Sve u svemu, biljke izgleda uživaju - leaf praying je uvijek dobar znak :)

Jedna od većih prednosti (bar za mene) je boja svjetla koja je gotovo identična sunčevoj (92 CRI) što omogućuje pravovremeno opažanje svih promjena na biljkama. Pod HPS lampom je to malo teže i obično se vidi sa zakašnjenjem. Ovdje se vidi svaka točkica, odmah, čim se pojavi. Bitno za hidro gdje se sve promjene odvijaju brže nego u zemlji jer nema bafera.
cmhscrog2.jpg

Ovako to izgleda sve skupa... Ostalo je još malo prazne mreže ali nadam se da će se popuniti, ima još tjedan dana za stretch. Udaljenost lampe od vrhova je 46cm. Ppm je oko 800, piju 8 litara vode dnevno (x2 tanka), dakle 15-16 litara dnevno. Dolijevam čistu vodu tjedan dana dok ppm padne na oko 600 - 650, onda prihranjujem sa pola snage.
cmhscrog1.jpg
 

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Dan 12 od 12/12. Ukupno, sa 28 dana vege, dan 40. U gornjem lijevom uglu je pao lagani supercropping zato je malo praznije ali popunit će se to. Još cca tjedan dana stretcha...
Zasada, oko tristotinjak, možda i više bud siteova iznad mreže. Biljke se razvijaju brže i bolje nego pod HPS lampom. Temperatura na sondi je 30.5 C. Vlažnost - 55%. Bilo bi bolje da je manje vlage ali ništa kritično... Piju oko 6-7 litara dnevno (svaki rezervoar). U ponedjeljak papica :)

ckscrg1.jpg ckscrg2.jpg
 

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
I meni je ovo prvi CMH grow, tako da ni ja neznam što me čeka. Ali, dosadašnji rezultati su zaista iznad očekivanja. Po meni, još jedan dokaz da je količina i kvaliteta svjetla grow faktor broj jedan. Izgleda da dodatni UV spektar u CMH lampama zaista čini razliku. Osim toga, CRI (Color Rendering Index) je 92 od mogućih 100. Kao da su pod sunčevim svjetlom.

Kažu da je kvaliteta pod CMH lampama bolja ali je zato prinos nešto slabiji (oko 10-15%). Navodno budovi ne dosegnu čvrstoću i kompaktnost kao pod HPS lampom. Što se mene tiče, to je okej, kvaliteta ima prioritet nad količinom. No, vidjet ćemo.
 

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
17 dan od 12/12. Stretch je gotov i daleko je manji nego prije. Prvih 7 dana cvatnje pod 4200K je, izgleda, dalo rezultate.

Za usporedbu, ista biljka (klon) pod HPS lampama imala je stretch od 70cm:
https://www.vutra.org/attachments/ck2-jpg.210011/

315W vuče 350W iz utičnice. Cijeli setup (sa dva venta) vuče 810W što je ušteda od 3,5 kilovata dnevno u odnosu na 2x400W setup. Biljkama nikad bolje :)

Ppm je 900, temperatura se nešto spustila, sad je 29 na sondi. Vlaga 60% ali očito im to ne smeta previše. Piju 6-8 litara dnevno (svaki tank).

cksh1.jpg cksh2.jpg cksh3.jpg
 
Poslednja izmena:

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Ako nekog zanima, ovo je režim kojeg se, manje-više pridržavam. Jedino zadnja dva tjedna spustim fosfor na 1ml/l umjesto 3 a pojačam kalij sa P/K boosterom. Koristim "Overdrive" od Advanced Nutrients. Jedan od proizvoda iz njihove palete koji zaista vrijedi. Drugi je "Rhino Skin".
Sve drugo je Advanced Hydroponics of Holland, kompletna linija osim "Final Solution" jer ne radim flush. Osim toga, ima nešto bizarno/groteskno u proizvodu koji ima isto ime kao i holokaust...
Iako je brend gnojiva najmanje bitna stavka u cijelom setupu, ja osobno koristim AHoH jer su cjenovno skoro najpovoljniji a kvaliteta je neupitna i konstantna. Još koristim Nitrozyme (kelp), samo u vegetaciji, 2-3 puta folijarno i prije uzimanja reznica (klonova).
scheduleengl2.jpg
 
Poslednja izmena:

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Navodno bi prinos trebao biti nešto niži nego pod HPS-om (cca 10%), ali zato bi kvaliteta trebala biti bolja, više rezina zbog dodatnog UV spektra. Isto tako, priličan broj growera koji rade sa CMH tvrde da biljke završavaju 5-7 dana ranije. Ja osobno mislim da to nije slučaj jer je duljina cvata genetski predodređena. Vjerojatno je povećana produkcija resina u pitanju pa biljke izgledaju kao da su gotove par dana ranije.
 

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Za dan-dva ću uzimati reznice (klonove). Korex - 37 kuna u Bauhausu. Koristim ga dulje od godine dana i još je ostalo oko 3/4 pakiranja. Nikad problema. Ukorjenjivanje 100%. Znatno jeftinije od "specijaliziranih" proizvoda na tržištu :)

korex.jpg

Red Dragon klonovi - 85 dana u rockwoolu, zdravi k'o dren. Slijedeća runda ide pola-pola, jedan tank Red Dragon, drugi Cookies Kush.
RD_Clones.jpg
 
Poslednja izmena:

zumba

Aktivan Član
03.08.2015
91
707
83
Zagreb
Ovako to izgleda sve skupa... Lijeve biljke su niže jer su stavljene 6 dana kasnije. Razlika u 6 dana vegetacije je očita. Desne - 28 dana, lijeve - 22 dana. Počeo sam sa gornjim RD klonovima u lijevom tanku ali korijen je probijao daleko sporije nego CK u desnom tanku tako da sam izvadio RD nakon 6 dana i stavio još 4 CK klona.

Filter je CAN i fenomenalno radi. Sad će dvije godine i još uvijek filtrira savršeno. Mora da ima nešto u tom superdjevičanskom australskom aktivnom ugljenu. Vent je PrimaKlima, skoro 800m3/h, 1/3 jači nego što je potrebno (kompenzacija za filter). Nema potmetar pa razmišljam da ugradim jedan kako bih smanjio snagu po noći. Troši 70W/h pa bi se i tu nešto uštedilo.

Growroom mi troši skoro 10kW u maxu (kada su oba šatora u pogonu), a prije CMH apgrejda trošio je skoro 13kW, tako da mi za ostatak stana ostaje još 10kW dnevno a to uključuje sva trošila, tako da svaki Watt koji mogu uštediti na growu dobro dođe. Da nema ovog idiotskog ograničenja od 20kW dnevno, bolilo bi me dupe. Ovako imam mjerače potrošnje po cijelom stanu. Klimu mogu samo sanjati :)

Mogu reći da je održavanje 2 tanka istovremeno prilično zahtjevan posao. Osim toga što treba duplo više vode i hrane, pH razlike su prilične. Čak ni otopina nije iste boje već varira znatno. Otopina u lijevom tanku je crvenkasta od blooma, u desnom tanku vuče više na zelenkastu... U lijevom tanku pH padne do 5,7 a u desnom i do 4,5 (dvaput do sada). Unatoč tome, ppm je jednak u oba tanka što znači da uzimaju hranu jednakim tempom.

Najvažnija stvar je da biljke izgledaju fenomenalno a to je meni jedini pokazatelj. BTW, voda u tankovima nije mijenjana jer nije bilo potrebe. Nekog većeg imbalansa nije bilo a ove pH fluktuacije se korigiraju odmah i sada je pH situacija stabilna već tjedan dana. Uz pH minus korisno je imati i pH+. Ako se nešto drastično ne desi, ovo će biti još jedan grow bez promjene otopine. Za usporedbu, znam growera koji je mijenjao kompletnu vodu jednom tjedno.

Puni bloom obrok tjedan dana nakon 12/12, dalje hrana jednom tjedno sa pola snage, pa tjedan dana vode uz eventualne pH korekcije. Sutra uzimam klonove pa će biti "The Revenge of the Clones" :)
ck_full.jpg ck_full2.jpg
 
Poslednja izmena: