Terapijski učinci marihuane

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
30.10.2008
8
9
0
34
evo par info o tome šta znanost kaže.. i neka znanstvena neblogerska neindexhrislični istraživanja :D..preuzeto iz knjige Psihologija abnormalnog doživljavanja i ponašanja.

U prividnoj ironiji, terapijske upotrebe marihuane izašle su na svjetlo u istom periodu kada je ukazano i na negativne učinke redovite i intenzivne upotrebe ove tvari. U sedamdesetima, nekoliko dvostruko slijepih istraživanja (npr. Salan, Zinberg i Frei, 1975.) pokazalo je da THC i srodne tvari mogu nekim oboljelima od raka smanjiti mučninu i gubitak apetita koji prate kemoterapiju. Čini se da marihuana često može smanjiti mučninu tamo gdje druga sredstva, antiemetici, ne pomažu pa je tako THC danas dostupan za oralnu primjenu u stotinama bolnica, s posebnim odobrenjem vlade SAD (Jaffe, 1985.; Poster i sur.,1981.). (Fenotijazini, korišteni u svrhu liječenja shizofrenije, upotrebljavani su s nešto uspjeha u smanjenju subjektivnih doživljaja marihuane koji mogu smetati pacijentima koji se podvrgavaju kemoterapiji. Također se koristi Nabilone, sintetička mješavina koja proizvodi manji broj psiholoških učinaka marihuane( Weintraub i Standish, 1983.))

Ona je osim toga terapija za teškoće vezane uz AIDS i za glaukom, bolest u kojoj je zapriječeno odlijevanje tekućine iz očne jabučice. Istraživanje iz 1971., autora Heplera i Franka, pokazuje da pušenje marihuane smanjuje intraokularni pritisak kod normalnih ispitanika. Kasnija istraživanja pokazala su da oralno uzimanje delta-9-THC, pogotovo kad se kombinira s konvencionalnim liječenjem bolesti oka, smanjuje intraokularni pritisak kod onih koji pate od glaukoma ( Hepler, Frank i Petrus, 1976.)

Oko terapijske upotrebe marihuane ipak postoje kontroverze. Klein (1992.) opisuje oboljelog od AIDS-a u Kaliforniji koji postiže olakšanje pušenjem marihuane - ona mu potiče apetit, pomaže mu da se opusti, olakšava mučninu, pomaže da spava. Umjesto da mršavi, njegova težina je još uvijek normalna, usprkos vrlo malom broju T stanica ( to su jedne od stanichica imunološkog sustava).
Bio je primljen u federalni program kojim je oko dvadesetak terminalnih pacijenata opskrbljivano marihuanom, ali je u ožujku 1992. god. program obustavljen, a novi zahtjevi za prijam odbijeni. Razlog: marihuana je loša za zdravlje. THC je još uvijek dostupan u obliku tableta, ali mnogi bolesnici ga ne mogu uzeti bez povraćanja. Također izgleda da ove tablete nisu toliko od pomoći pacijentima s AIDS-om i drugima koji su imali koristi od pušenja droge, na primjer paraliziranim ljudima, ljudima s glaukomom, te ljudima s multiplom sklerozom.
Oni koji još nisu u završnom stadiju AIDS-a često su u teškim bolovima, pate od grčeva mišića, ili gube vid. Pušenje marihuane im pomaže.
Sud i federalne ustave su nedosljedni.
U međuvremenu, mnogi od ovih pacijenata krše zakon pušeći drogu.

:/