mis'im uzhas | Fiber Wars: Istrebljenje konoplje Kentaki

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow

kobasicat0r

Tehnička podrška
Administrator
23.10.2004
2.043
771
138
/dev/null
vutra.org
I Poglavlje

David P. West, Ph.D

Prica pocinje na maloj farmi u istocno-centralnom Viskonsinu, 21. Avgusta, 1993. Nakon petog leta iznad farme, helikopter se spusta nisko i slece. Farmer je prestravljen, vestackim putem oplodjena krava pokusava da preskoci ogradu, ali lomi nogu i nakon tri dana umire - jedno tele je izgubljeno. Novine objasnjavaju da su “Lokalne vlasti koristile National Guard helikoptere u okrugu kako bi pronasli useve divlje marihuane.“ Kako je pisalo u WDNE-ovom (Wisconsin Department of Narcotic Enforcement) izvestaju, projekat CEASE uklonio je 9.3 miliona biljaka konoplje 1993 u Viskonsinu. “Konoplja�, objasnjavaju oni, “je biljka iz koje se dobija marihuana.�

Od 1983, kada je program poceo, CEASE program ukljucio je Serifove zamenike, rezerviste vojske SAD, Nacionalnu Gardu i policajce iz Viskonsinske Drzavne Divizije za Borbu Protiv Narkotika u potragu i unistenje 'divlje marihuane:' 3 tone je unisteno '83., 22 '84., 41 '85., 104 '86., 165 '87., 113.7 '88., (procenjeno, 'konzervativno', da vredi oko 113.3 miliona dolara na ilegalnom trzistu). Poslednjih godina, cesce se spominjao broj biljaka nego njihova tezina: tako je 1993 broj iscupanih biljaka dostigao 9.3 miliona.

Uzgajivaci bi mogli da dodaju neke veoma zanimljive cinjenice u diskusiju o vrstama koje postoje unutar roda Cannabis, ali istrazivaci u Sjedinjenim Drzavama misle da je skoro nemoguce dobiti dozvolu 225 koju izdaje Drug Enforcment Administracija, koja je potrebna za sprovodjenje bilo kakvog istrazivanja sa biljkom kanabisa. Ono kroz sta pojedinac treba da prodje kako bi dobio dozvolu dovoljno je da odvrati i spreci bilo koga ko pokusa. Ironicno, zemlja u kojoj i krave umiru kao zrtve rata protiv droga, nekada je bila broj jedan proivodjac konoplje. I niko je nije pusio.

Izgleda da imamo mali kvar u nacionalnom pamcenju uloge koju je ova biljka imala u nasoj istoriji. Kako da uskladimo karakter ove biljke sa cinjenicom da su i Dzordz Vasington i Tomas Dzeferson bili posveceni uzgajivaci konoplje? (bivsi predsednik rekao je, 'Sejite je svugde' a drugi je kasnije pronasao masinu za lomljenje stabala.) Kako to da je biljka koja je nekada bila dovoljno sigurna da se koristi kao legalni tender u vreme kolonija, danas na Smitsonianskom Institutu totalno iskljucena iz svih postavki?

Konoplja je cesto ime za biljku koja je bogata vlaknima, i koju botanicari zovu Cannabis sativa. 'Kanabis' i 'kanvas' imaju isti etimoloski koren. Vaznost kanabisa u ljudkoj kulturi i njenoj geografskoj distribuciji mogu se uociti iz lingvistickog zapisa:

anascha - Rusija, bangi - Kongo, bhang - Indija, bhanga - Sanskrit, canaib - Irska, canarno - Portugalija, canape - Italija, canna - Persija, cannapis - Rumunija, chanvre - Francuska, charas - Indija, dagga - Juzna Afrika, dawamesk - Alzir, diamba - Brazil, djamba - Juzna Afrika, esrar - Turska, Persija, marihuana - Indija, ganga - Malezija, ganjika - Sanskrit, grifa - Spanija, Meksiko, haenep - Stari Engleski, hamp - Danska, hampa - Svedska, hampr - Norveska, hanf - Nemacka, haschisch - Françuska, hennep - Holandija, herbe - Francuska, kendir - Tartar, khanchha - Kambodzija, kif - Severna Afrika, konop - Bugarska, konope - Poljska, konoplja - Rusija, Balkan, liamba - Brazil, maçoncha - Brazil, majum - Severna Afrika, Indija, marihuana - Meksiko, Amerika, intsangu - Juzna Afrika, kanapes - Litvanija, kanas - Britanija, kanbun - Saldijski, kanebosm - Hebrejski, kanebusma - Aramejski, kanep - Albanija, karmab - Arabija, kannabis - Grcka, kanopia - Cehoslovacka, matakwane - Soto (J. Afrika), mbangi - Tanzanija, momea - Tibet, nsangu - Zulu, qunubu - Asirci, so-la-ra-dsa - Tibet, suruma - Ronga (Afrika), takrouri - Tunis, umya - Xhosa (Afrika)

Gore navedeni su lingvisticki ekvavilenti za Kanabis u svetskim jezicima. Mnogi od jezika imaju po dve reci, koje predstavljaju razlicite tipove kanabisa.

Kanvas konoplje pokrivao je vagone, a kasnije je od njega pravljen i novi tip Levisovih tregerica. Konoplja je bila za pomorce ono sto je titanijum danasnjoj modernoj vojnoj tehnologiji. Napoleon je okupirao Rusiju da bi Engleskoj sprecio pristup Ruskoj konoplji od koje je Britanska mornarica zavisila. Zbog njenog strateskog znacaja, bilo je zakona i u Engleskoj i u kolonijama, koji su zahtevali uzgoj konoplje. Vlakna konoplje se sporije trose, zbog cega su i bila izbor za pomorske konopce. A cak stavise, konoplja je bila glavno i najbolje vlakno za konopce u severnim kulturama tokomo istorije; rec 'hemp' je koriscena za sva vlakna iz bilo kog izvora.

Koja je istina o konoplji? I zasto raste divlje sirom Viskonsina i drugih drzava i zasto je napadnuta od strane helikoptera? Kako je ova biljka, toliko cenjena od nasih predaka, postala izganik?

Prava prica o konoplji nije prica o drogama. To je prica o borbi za prevlast nad trzistima u kojoj se spominju sve vazne struje Industrijskog Doba.... nastavice se...


original: http://www.irie-people.com/data/articles/fiberwars_one.htm