Djelovanje cannabisa na Gastrointestalne poremečaje

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
16.06.2022
12
111
28
cbdulje.shop
Tjelesni endokanabinoidi ne reguliraju samo ponašanje tijekom hranjenja,uključujući i dojenje kod dojenčadi, nego gotovo sve funkcije želuca. Regulatorne funkcije GI trakta čvrsto su povezane sa endokanabinoidnim sustavom. A radnje koje čini GI trakt ponajprije kontrolira autoimuni živčani sustav, mješavina od 100 milijuna neurona smještenih u epiteliju GI trakta, koji djeluje samostalno da bi regulirao funkciju želuca.

Zna se da je uloga endokanabinoidnog sustava u funkciji GI trakta samo čimbenik njegove aktivnosti koja se tiče kontrole energetske ravnoteže i metabolizma tijela. Od hranjenja do proizvodnje inzulina i skladištenja mast,i endokanabinoidi i njihovi receptori ključni su za stjecanje energije tijela i njezinu uporabu.

Kanabinoidi su se pokazali učinkovitima protiv mučnine i povraćanja uzrokovanih kemoterapijom, što dokazuje više od 40 studija. Zbog mnogo kanabinoidnih receptora u GI traktu, ne iznenađuje da konoplja omogućava niz učinkovitih terapija za GI poremećaje.Proizvodnja endokanabinoida povećava se u mozgu između obroka sve dok oni na posljetku ne postanu uzrok hranjenja, a zatim brzo pada kad hranjenje počne. Unutra GI trakta CB1 receptori odgovaraju na signaliziranje endokanabinoida da bi regulirali mnoge funkcije, uključujući lučenje želučane kiseline, pražnjenje želuca, grčenje pilorusa između želuca i tankog crijeva te sposobnost kretanja hrane probavnim traktom. Proizvodnju CB2 receptora u želucu može potaknuti probiotička bakterija acidophilus, a zbog uloge CB2 u imunološkoj reakciji želuca, ona može objasniti kako probiotici umanjuju neke crijevne upale.Odabir učinkovite doze konoplje za GI poremećaje ovisi o bolesti. Za poticanje teka obično je dovoljna vrlo mala doza, često ispod praga psihoaktivnosti, od 2 do 4 mg. Mučnina izazvana kemoterapijom na drugom je kraju ljestvice, pa ponekad zahtjeva više od 20 mg THC-a. Za većinu GI poremećaja odgovarajuća je doza od 5-7 miligrama. Nedavna istraživanja provedena na životinjama o upotrebi kanabigerola (CBG), pokazala su prilično optimistične rezultate za terapiju upalne bolesti crijeva, te ulceroznog kolitisa