Crtica o Cvetanju - Od Tranzicije do Berbe

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Kada sam pre nekih dvadesetak i kusur godina zabadao tu i tamo semenke iz Vutre, najdalje što sam stigao da vidim su prvi listići iznad kotiledona.
Kada sam mnogo godina kasnije uzgojio svoju prvu biljkicu i prvi put se susreo sa njenim belim dlačicama i cvećem, bila je to za mene sudbinska inicijacija u nešto što tek sada dobija smisao.
Pokušaću da budem koncizan i da samo u par reči napravim osvrt na fazu vegetacije u kojoj se biljka ponaša poput korova, traži samo osnovne uslove i dobro okruženje za koren da bi se pripremila za nešto što će kasnije izvući iz svoje suštine u čarobnoj predstavi koju nam režira priroda. To je cveće.
Primetio sam da neke pojmove i radnje koje radimo tokom growa često apriori prihvatamo, dok pritom tumačimo forme tragajući za "svetim gralom" i vešto zaobilazimo suštinu jer nam nije dovoljno komlikovana i interesantna.
U zatvorenom prostoru mi smo gospodari biljke i ona će se ponašati u skladu sa onim što mi tražimo od nje: tako će dobiti svetla koliko mi dajemo, gutaće hranu koliko god joj dajemo (makar je to ubilo) i vegetiraće koliko god joj dugo dajemo više od 12 sati svetla.
Mnogi govore o šoku koji biljka doživljava nakon naglog prebacivanja na režim 12/12h. Ja na to ne gledam tako, već kao na jedno oslobadjanje onoga što ta biljka ima i želi da kaže. Zar Ona prve dve-tri nedelje od prebacivanja ne izgleda najlepše, živahno i srećno?
To je faza tranzicije. Tu se vide rezultati svih treninga, nege, hrane...i svega što je u vegetaciji tome prethodilo.
Te prve tri nedelje su ključne za dalji tok priče jer pogrešno je misliti da je vegetacija iza nas i da sada predstoji samo pumpanje cveća.
Biljka još uvek intenzivno raste, hvata pozicije, daje sve od sebe da stvori najbolje moguće grane za svoje buduće cveće, a mi joj moramo pružiti hranu i i uslove da tako nešto ostvari.
U prvoj nedelji ona ima strašan apetit i treba joj još hrane za rast. Takođe je potreba za kalcijumom i magnezijumom povećana, pa je dobro uvrstiti neki cal-mag proizvod u redovnu ishranu. Uz to je jako dobro dodavati i Huminsku kiselinu koja će pomoći biljci da koristi micro elemente i spreči prebzo ispiranje azota....
U drugoj nedelji djubrivo za cvetanje menja ono za vege, dok ostale stvari ostaju manje više iste. Ovde je dobro krenuti sa trećinom doze. Ovo je pravi trenutak da se sa pola doze uvede neki booster za cvetanje, ali ne tipičan PK, već nešto poput Nirvane, BigBud-a....u prvim nedeljama cvetanja biljka će trebati više fosfora, ali kako grow odmiče potrebe za kalijumom rastu. Zato mislim da do kraja 3. nedelje nema potrebe za dodatnim PK, dovoljno je ono što sadrži osnovno djubrivo.
Treba reći da je biljka sada najosteljivija. Često se u ovoj fazi javljaju cal-mag nedostaci, light burnovi itd.
Prve dve-tri nedelje poželjno je svetlo podići malo, čak i iznad 50cm ako se radi o Hps lampi od 600w. Da, da...i mnogi iskusni "kukaju" u toj trećoj nedelji kad krenu problemi...
Kada u četvrtoj nedelji rast lagano prepušta svu energiju pumpanju cveća, onda svetlo treba približiti ali ne previše.
Sada je pravo vreme da se sa pola doze klope iz zalivanja u zalivanje lagano povećava uz pune doze nekog boostera.
Sve ovo vreme bilo bi idealno da dnevne temperature ne prelaze 26c, a noćne ne idu ispod 18c. Bilo bi požejno da u ovom trenutku vlaga bude ispod 50%.
Dakle, 4. i 5. nedelja je vreme kad biljci maksimalno pomažemo da svu energiju šalje u cveće: hrana je na vrhuncu, svetlo je najjače, ventilator najjače duva po vrhovima.
Od 6. nedelje pa do kraja treba postepeno smanjivati sve. Djubriva lagano isključiti, smanjiti količinu i intenzitet zalivanja kako bi i vlaga u ovom periodu bila što niža.
Lično mislim da uz ovakav princip do berbe, može proći i bez ispiranja na kraju.
Moja osnovna zapažanja naravno nisu jedina i jedina ispravna. Postoji mnogo dobrih i uspešnih uzgajivača koji imaju potpuno različite filozofije jedni od drugih...a opet strašno lepe biljke. To je ono najbitnije, zar ne?
Ono što sam ovde napisao svakako nije štivo za iskusne growere, ali predlog i smernica za one koji imaju nedoumica svakako jeste...
To je od mene, a ostale začine, priloge i rituale u cvetanju svako dodaje prema svom ukusu...
Živi bii :vutra::respect:
 
Poslednja izmena:

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
Takođe je potreba za kalcijumom i magnezijumom povećana,
Odlican post kapetane:respect:.Mene interesuje ovo sto kazes za kalc.i magn. da treba dodavati u pocetnoj fazi cvetanja.Jeli se to odnosi na bez obzira ako bioza ne pokazuje defecit kalc.i magn,mislim nece doci do nekog suficita ako ih vec ima u nekoj osnovnoj prihrani koja ide za cvat.I kada je po tebi bitno jos u cvatu dodavati kalc i magn,kazes da je dobro ukljuciti u redovnu ishranu pa me interesuje taj tajming dodavanja kada je bioza u cvatu.Prepostavljam da je sve to individualno od sorte do sorte i od samog uzgoja.;)
 

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
@bigeskalibur ima različitih mišljenja i pristupa po pitanju dodavanja cal-mag suplemenata.
Lično smatram da je dobro dodavati ga u periodu intenzivnog rasta i u cvetanju, naročito u fazi tranzicije i na vrhuncu cvetanja kada su i doze Kalijuma povećane.
Opšte osobine i ulogu ovih elemenata objašnjava i članak koji je postavio @420Florist iznad.
Medjutim, primena ovog suplemenata, njegovo doziranje u različitim fazama rasta i cvetanja, zavise i od drugih faktora (snaga svetla, vrsta podloge u kojoj se uzgaja, temp, vlaga itd), pa za zato se ne može njegova upotreba staviti u okvire egzaktnog.
Moj recept je pola doze od 4. nedelje vege pa sve do dve nedelje pred kraj. Ukoliko je biljka zdrava, svaku drugu preskočim. U nekim momentima po potrebi povećavam i na full dozu. ;)
 

bigeskalibur

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
25.01.2015
4.294
8.470
298
od 4. nedelje vege pa sve do dve nedelje pred kraj.
To me je interesovalo bas:thumb:.E sad dalje,jedno konkretno pitanje.
Meni je licno Hesi u prihrani a imam
APTUS CAMG BOOST 500ML
aptus-ca-mg-1l-main.png


vec u steku,pa bih ga iskoristio.Znam da se prehrene ne mesaju pogotovo razlicitih bredera a i zbog nekih drugih stvari.Specifikacija prehrane je N-Ca-Mg = 9:9:2 , 5ml/10L vode .Hesi inace nema u svojoj paleti prehrane takav proizvod,inace da ima nasao bi se odavno na meniu mojih bioza.Tako da mene interesuje dali je ok ukljuciti ovu prehranu u pricu sa Hesijem i sa kojim dozama za 2l vode za pocetak...:respect::rasta:
 

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.014
2.598
Nevada, USA
pozz svima...pitanjce jedno, ponovno sam u nedoumici...
neki su već vidjeli u mom dnevniku (prošli update) da sam imao manjih problema sa žućenjem donjih listova, kojih više nema jer sam ih lollijem skinuo, te sa ponekim flekama na sredini biljke...tada mi je @420Florist objasnio da je to radi PK deficita koji se riješava sa GHE Mineral magicom kojeg jedino nemam (prihranu sam vršio sa GHE Flora Duo + Diamond nectar, Bio Roots, Bio protect, Bio Bloom...jedino mi fali Mineral magic da imam sve) pa sam jučer cijeli dan pokušavao kupiti/nabaviti još i to...međutim nigdje ga više nemaju i čeka se nova narudžba...
da li je taj deficit povezan sa nedostatkom magnezija i kalcija ili je možda u mom slučaju ima viška tih elemenata?...jer prema gore navedenim simptomima u linku meni se čini da je moj problem upravo to...nedostatak magnezija i kalcija...ako jeste, mogu li kupiti neki od cal-mag proizvoda kako je Barbarossa objasnio...pa onda i to uključiti u daljnju prihranu...u mom slučaju hoće li to pomoći ili ću je s tim još više zeznuti? sad ste me preplašili...kad vidim ove simptome gore iste kao kod mene a kraj toga još piše spriječen i/ili usporen rast/cvijetanje, te plodovi na kraju ostanu mali:watch:...DEFINITIVNO NE ŽELIM DA MI SE TO DOGODI NA KRAJU:D:D:rofl: HVALA UNAPRIJED!
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc

Uduvan

Aktivan Član
19.09.2018
140
455
63
34
Dakle, 4. i 5. nedelja je vreme kad biljci maksimalno pomažemo da svu energiju šalje u cveće
Prijatelju, buni me jedna stvar, moram da pitam :). Imam jednu amneziju hejz na cvetanju, i 2 spid cili fasta za par dana stavljam na cvetanje. E sad, amnezija cveta 12 nedelja, a cili 6 nedelja. Imao sam i neku semenku nevil hejza sto cveta 14 do16 nedelja(poklonio drugaru, predugo) Sigurno im nisu iste potrebe u 4-5 nedelji cvetanja. Da li samo proporcionalno da gledam na ciklus cvetanja umesto sto gledam po nedeljama, ili postoji neka visa nauka? I postoji li neka tema na fazon razlike u potrebama sativa i indika? Nisam uspeo da nadjen
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stanaccc

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Op, op... @Badi uspori prijatelju, gde gori? :) Prvo i osnovno na forumu ste sami odgovorni za to koga slušate i čije savete primenjujete kod uzgoja.
Drugo, to da si imao PK nedostatke teško da je tačno. I ne treba ti taj preparat po svaku cenu.
možeš koristiti bilo koji cal-mag u pola snage, ne može da škodi. I samo opušteno, ne trči pred rudu i ne rešavaj probleme kojih nema. ;) Najbolje da uzmeš mentora i slušaš savete jedne osobe, jer ovako bude "100 babica, kilavo dete". :) i ajmo da o tim problemima ne razgovaramo ovde, već u odgovarajućim temama ili u pomenutom dnevniku.

@Uduvan
Postoje razlike u potrebama i ponašanju dominant Sativa u odnosu na Indike. To je priča za sebe, ali osvrnuću se detaljnije na to u nekom narednom postu. Ima tu dosta toga: od razlika u potrebi za svetlom, toleranciji na temperaturu, stretch...itd. ali ono je sigurno da se ne može striktno gledati u dan i nedelju, već na osnovu informacija o odredjenom strainu i reakcija biljke u toku samog growa. :)
 
Poslednja izmena:

Badi

☼ »» 113 «« ☼
Grow Support
30.04.2016
5.102
44.014
2.598
Nevada, USA
hvala Barbarossa:thumb:
nikoga nisam spomenuo da bi ga okrivio, nego dapace zahvalan sam do neba svakome:D...samo sam htio sto bolje objasniti situaciju i da opišem kako je...kako bi mi znali što točnije pomoći:) naravno da sam ja odgovoran
imaš pravo, mentora sam se sjetio već kad sam objavio post...drugi puta ću pažljiviji biti
a u ovoj temi sam postavio pitanje jer sam mislio da ima veze jedno s drugim...ako sam pogriješio nije bila namjera ispričavam se ...
 
Poslednja izmena:

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
Nije problem što si ovde spomenuo i u nekom kontekstu ima veze sa temom, ali kako se priča širi zalazimo u "probleme tokom uzgoja". Što se više na forumu budemo držali adekvatnih tema svima će biti lakše i biće manje nesporazuma.
Elem, nadam se da je biljka lepo krenula i da nema znakova novih problema. Rado ću svratiti u dnevnik da vidimo kako stoje stvari, jer kolko se sećam tebi sam savetovao da odradiš Lolli :)
 

Jojoman

Banned
Banovan
08.02.2011
2.276
11.277
358
Odličan turitorij Barba, samo mislim da je trebao malo veći naglasak na svjetlosni režim, odnosno info zašto je 12h mrklog mraka neophodno da bi biljka cvjetala.. Budući da je ovo zamišljeno kao smjernica za manje iskusne mislim da bi mozda taj dio trebalo posebno naglasiti jer džaba sve ako curi svjetlo 1cm negdi..
:respect:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: vladomar

Barbarossa

tata brada
Poznanik Foruma
20.12.2014
2.688
26.638
1.058
Jugoistočno odavde
@Tema1 ovo je Crtica, moj stav, predlog i samo skica onoga kako proći kroz fazu cvetanja, kroz njene faze i postupke koji te faze prate.
Ovo je konkretan primer jednog pristupa u fazi cvetanja, a ne tutorijal o tome šta je to cvetanje, fotosinteza, zašto je bitan period mraka i ostale opšte stvari o kojima je na forumu bezbroj puta pisano.
Dakle, ovo jeste priča za početnike ali i za sve ostale koji imaju nedoumice. ;)
jer džaba sve ako curi svjetlo 1cm negdi..
to je iz bukvara, a ovo je gradivo za...3.razred :rofl:
 
Poslednja izmena od urednika:

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.559
258
U prvoj nedelji ona ima strašan apetit i treba joj još hrane za rast. Takođe je potreba za kalcijumom i magnezijumom povećana, pa je dobro uvrstiti neki cal-mag proizvod u redovnu ishranu. Uz to je jako dobro dodavati i Huminsku kiselinu koja će pomoći biljci da koristi micro
Dali je dobro davati B-52 u prvim nedjeljama tranzicije sa cal/magom?
Ovo je definicija b-52 sa weba:
"B-52 je moćna mješavina šest različitih vitamina B zajedno s ekstraktom kelpa koji je bogat aminokiselinama, huminskim kiselinama, fulvinskom kiselinom i nizom hranjivih tvari od kojih biljke rastu. B-52 također i pojačava metabolizam biljaka, potiče razvoj korijena, potiče rast i pomaže biljkama u borbi protiv stresa poput intenzivnog svjetla, hladnog vremena, ozona, suše i slanosti."
Ja ga ovaj put dajem, ali svako u posebnom zaljevanju. Jednom B-52,jednom 1ml cal/maga od Atamia. To je čisti cal/mag i dosta je jak!