Matematicki problemi - mozgalice

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
Da rezimiramo pikavce.
Ako beskucniku treba 5 pikavaca da smota jednu cigaru od skupljenih 25 pikavaca moze smotati 5 cigara od kojih ce dobiti novih 5 pikavaca i tako smotati i sestu. Dakle ispusice 6 cigara (pod uslovom da nije pusio i filtere :) )

Moram biti iskren da mi ovo sa graskom nije jasno. Vjerovatno slabije palim. Car je kod sebe imao 12 zrna, a stavio je 6. Dakle, svaki mudrac mora znati tacan broj grasaka koje je car stavio. Ukoliko je vidio da je car stavio 5 zrna kod 5 mudraca onda ne treba biti mudar da zna da je sesto zrno pod njegovim sesirom. Isto tako ako mudraci znaju da je car stavio samo jedno zrno onda onaj kod kojeg je zrno zna da kod ostalih 11 mudraca nema zrna, jer je vidio da car nikome nije stavio dok je bio prisutan i znace da je to zrno kod njega. Jasno je da svaki mudrac zna situaciju kod ostalih, ali za svoj sesir ne zna, osim pod uslovom da zna ukupan broj zrna koje je car postavio.
Kako su znali koliko je zrna car postavio?
 
11.06.2013
16
34
13
Papa, glavno pitanje je - Kako su nakon 6. puta ponovljenog pitanja mudraci tacno odgovorili kod koga je grasak. Jedna bitna stvar nije bila postavljena u originalnom postu, car je rekao da ce sigurno postaviti bar jedno zrno nekome. Onda, kad car posalje svu dvanaestoricu vanka jednog za drugim, onda svi znaju za druge osim za sebe kakva je situacija.

1. Pretpostavi da je car stavio samo jednom mudracu zrno.
Taj mudrac je vidio da nikome osim njemu - mozda - nije postavljeno zrno. Onda misli, ja sam vidio da nikome nije postavljeno zrno a car je obecao bar jedno, to znaci da je kod mene.

2. Car je stavio 2 zrna, ona dvojica kod kojih su su vidjela jednome od njih da je postavljeno zrno.
Misle ovako - ako sam vidio da je onome mudracu stavljeno zrno, a nakon sto je car postavio pitanje on se nije ustao, znaci da su svi vidjeli osim nas dvojice gdje su postavljena zrna - to znaci da su kod nas grashci :)

3. Isto tako, car pita, dize se 9 mudraca koji su vidjeli situaciju, ona trojica koja sjede ne znaju da li je kod njih postavljeno zrno ili ne i onda shvataju da su bas oni ti sa graskom.

4., 5., i na kraju 6. put na isti nacin se dize 6 mudraca kazu da je grasak kod onih ostalih 6 sto je tacan odgovor i rjesenje ove zagonetke.

Znaci malo je zadatak postavljen tako da te odmah baci na krivi put i da lomis glavu kako su to mudraci dosli do saznanja je li grasak bas ispod njihovog sesira. :)
Dobro objasnjenje je u videu sto je power postavio
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Strijela

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
Jasno je meni za jedno zrno. Nisam vidio kod ostalih jedanaest znaci kod mene je (jesam mudaaaar) i prva pretpostavka je ok, ali zamisli da je car stavio dva zrna, jedno je kod mene a jedno kod tebe. Kako ces ti uopste znati da je postavio dva zrna? Moje si vidio - bio si prisutan, a svoje nisi jer si bio vani!
Isto tako moze postaviti 11 zrna a ti mozes misliti da je i tebi postavio, al ne mora da znaci da jeste. Obecao je najmanje jedno i ok, ali postavio ih je 6 a tih 6 mudraca nemaju pojma ima li kod njih zrno ili nema. Da bi to rjesenje bilo tacno morali bi znati tacan broj zrna, a niko im nije rekao. Znaju samo za druge ali ne znaju za sebe.

Ne znam kako bih drugacije objasnio nedoumicu, da sam ja mudrac, mudri :)
 
25.11.2013
19
38
13
Car nije rekao određeni broj, nego da će barem jednom staviti zrno. Stavljena su dva zrna, prvom i drugom mudracu. Nakon prvog upita i neodgovora prvi će razmišljati: ako je ispod šešira drugog mudraca stavljeno zrno, a nije ustao, to znači da je vidio da je nekom stavljeno zrno. Prvi je vidio da više nikome nije stavljeno zrno graška, pa će znati da je i ispod njegovog šešira. Tako razmišlja i drugi. Analogno na šest zrna, a gdje bi mudrac (postupno) morao doći sa šest na dva zrna, gdje bi dobio spomenuti odgovor - u stvarnosti bi rješavanje mnogo duže trajalo.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Strijela

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.998
34.382
2.598
Evo jedna mozgalice za Vutra smartiće :)

U ladici su rasparene carape i to njih 20 plavih i 20 smedih? U sobi je mrak. Koliko bi najmanje carapa trebao iznijeti covjek iz sobe da bude siguran da ce imati u rukama par plavih carapa?
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Papa Romeo

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.998
34.382
2.598
22 tako je Stipe a neznam za original :) moze se pitanje i tako preformulirati..odgovor je isti ;)

evo naletih na jos jednu mozgalicu :)

U boksackom turniru nastupaju 32 natjecatelja. Turnir je organiziran tako da pobjednici idu u novu borbu, a poraženi ispadaju iz turnira. Koliki ce ukupno borbi biti održano na turniru?
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
"Car je čuo da u njegovom carstvu živi dvanaest mudraca. Želio je ispitati njihovu mudrost pomoću graš(a)ka pa ih pozvao rekavši im neka ponesu šešire. Posjeo ih je oko stola i zatražio je neka odlože šešire ispred sebe. Prvoga je poslao vani i možda je stavio zrno graška ispod njegovog šešira. Tako učini i s ostalima. Mudraci znaju ispod čijeg je šešira zrno graška, ali ne znaju za sebe. Car upita: "Tko zna da je ispod njegovog šešira zrno graška?" Nitko nije odgovorio. Nakon istog pitanja ponovljenog šest puta, šest mudraca ustane i dadne potvrdan odgovor. Kako su znali?"

Ovo definitivno ne pije vode, bar sto se moje licne logike tice. Razbijam mozak s ovom zavrzlamom i kontam da je jedina mogucnost da svaki mudrac ispod cijeg sesira se nalazi zrno MORA znati tacan broj postavljenih zrna da bi znao da li se kod njega nalazi jedno.
Car je obecao makar jedno i to je jedini vjerodostojan podatak na koji muidraci mogu racunati, a to znaci da samo jedan mudrac moze znati da je ispod njegovog sesira jer je vidio da ostali nemaju.
Ovaj video s logikom nema veze, ama bas nikakve!


Evo jedno laganini pitanjce.
Na sredini jezera raste list lokvanja koje svaki dan podupla svoju povrsinu. Listu je trebalo 12 dana da bi se rasirio i prekrio cijelo jezero. Za koliko je dana list prekrio pola jezera?
 

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.241
258
54
Texas,USA
Svaki mudrac je postavio šešir/primjer, poravnat sa rubom stola/, kada se vratio i video, da je neko
pomjerio šešir/car ga nije stavio isto ko mudrac/. Po tome je znao, da je ispod zrno graha.
 

Hooker

music support
09.01.2012
929
2.318
163
55
Papa Romeo je napisao(la):
Na sredini jezera raste list lokvanja koje svaki dan podupla svoju povrsinu. Listu je trebalo 12 dana da bi se rasirio i prekrio cijelo jezero. Za koliko je dana list prekrio pola jezera?
meni je ovo sad mnogo komplikovanovo :joint: :ban:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Papa Romeo