Pozdrav Vutro!
I eto, Soma je tu. Citati ce i ovu temu i sve ostale teme koje ce biti otvorene a vezane za njega. Ako imate pitanja pisite slobodno.
Ja sam sjeo i dao si slobodu da iz razlicitih textova sastavim jedan koji ukratko predstavlja Somu. Evo ono sto sam ja sročio...
Povijest Soma Seeds-a
Uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru počeo je postajati popularan u SAD-u kasnih 80-ih zbog pravnih problema oko biljke. Sve do 1991. Soma je bio jedan od prvih koji je eksperimentirao s uzgojem pod lampama, a do tada je već stvorio finu genetsku kolekciju. Kako sam objašnjava, afganistansko-tajlandska sorta koju je uzgajao u tom razdoblju ostaje daleko iznad mnogih trenutnih sojeva.
Od SAD-a do Amsterdama
High Times, referentni časopis o kanabisu
Iste godine započeo je svoje putovanje s Amsterdam Cannabis Cupom. Izabran je za počasnog člana žirija i ubrzo je saznao za slobodu oko kanabisa u Nizozemskoj. Ovaj ključni događaj natjerao ga je da preispita svoj život i počeo je razmišljati o preseljenju u Amsterdam, što se na kraju dogodilo godinu dana kasnije(1995).
Tijekom sljedećih nekoliko godina Soma se probio na scenu osvajajući Cannabis Cups u Nizozemskoj i održavajući sve veće seminare tijekom natjecanja i događanja. Tako su njegove sorte postajale poznatije, posebno na glavnim europskim forumima o kanabisu.
2001. godine rođena je web stranica Soma Seeds. Godinu dana kasnije, njezini su sojevi osvojili veliku većinu nagrada na Cannabis Cupu, što je i glavni razlog zašto je stvoren forum web stranice. U međuvremenu, Soma je aktivno sudjelovala i na drugim forumima poput voiceyourself.com. Godine 2003., kada je pokret kanabisa rastao u skokovima i granicama, G-13/Hazecrosses je oživio i on je počeo putovati po cijelom svijetu.
Skok Some do gdje je u ovome trenutku.
I eto, da i ja cak nakon i 30 dana nisam dosao do rijeci. Kako napisati i sta napisati nakon posjeta ovom covjeku. Pitati cete vjerovatno odakle Bizz kod Some. I ja se pitam. Ukratko, jedan od clanova (neću imenovati medjutim ako zeli sam moze) koji je takodjer imao priliku upoznati Somu, ubacio me u neku grupu, pale su neke slike i eto nas dvojice kod Some u hramu
Mojim rijecima, jednostavan covjek s malo rijeci a koji puno govori. Tako sam ga dozivio. I sutio sam. Sjedio, sutio i slusao. Nemos vjerovat
Da ne duljim previse dalje, u tom posjetu se desilo izbijanje nekim voskom i tako da se nismo sjetili niti slikati niti ista po tom pitanju poduzeti. Nakon sto smo otisli, ocigledno smo ostavili ok dojam i eto ostali u kontaktu. Tako smo dosli i do teme sponzorstva ovdje kod nas na forumu. Hvala Somi na podršci! Nadam se da će i naša zajednica prepoznati neke od njegovih sorti te podržati Somu nazad. U tom duhu Soma i njegov tim su napravili

I eto, Soma je tu. Citati ce i ovu temu i sve ostale teme koje ce biti otvorene a vezane za njega. Ako imate pitanja pisite slobodno.
Ja sam sjeo i dao si slobodu da iz razlicitih textova sastavim jedan koji ukratko predstavlja Somu. Evo ono sto sam ja sročio...
Siguran sam da će iskusniji poznavatelji kanabisa imati saznanja vezana za Soma Sacred Seeds (Soma Seeds). Moram se vratiti sve te godine u vrijeme kada Instagram i Facebook nisu postojali i kada su se sve informacije prenosile između malih skupina uzgajivača. Najveći entuzijasti okrenuli bi se forumima poput našeg Vutra.orga(2004.) ili na web stranici Soma Seeds (još 2002. godine), gdje se govorilo o novim sojevima kanabisa i izlagalo se o najnovijim sojevima koji su bili prepoznati i u Nizozemskoj. Oni sretniji i pustolovniji putovali bi u Amsterdam kako bi uživali u najnovijim ekskluzivnim sortama dostupnim u Coffee Shopovima. Kako bi maksimalno iskoristili svoje putovanje, kupili bi I po nekoliko paketića sjemena koje bi ponijeli kući te natjerali svoje kolege uzgajivače da se ozelene od zavisti. 
Usporedimo li danas s prije nekoliko desetljeća, stvari su se jako promijenile. Danas možete saznati o najnovijim trendovima gotovo u stvarnom vremenu kroz razne nacionalne kanabis klubove. Osim toga, trgovine sjemenkama imaju opsežan katalog sjemena koji može stići u gotovo svaku zemlju u rekordnom vremenu. Nakon dugo vremena u pripravnosti, Soma Seeds se vratio kako bi zadovoljio one stare škole pušača, kao i one koji još uvijek nisu imali priliku upoznati ove legendarne sorte iz prošlosti. Štoviše, ova banka sjemena ima puno novih i zanimljivih krosova u rukavu... Kompletnu zajednicu kanabisoljubaca čeka poslastica!

Usporedimo li danas s prije nekoliko desetljeća, stvari su se jako promijenile. Danas možete saznati o najnovijim trendovima gotovo u stvarnom vremenu kroz razne nacionalne kanabis klubove. Osim toga, trgovine sjemenkama imaju opsežan katalog sjemena koji može stići u gotovo svaku zemlju u rekordnom vremenu. Nakon dugo vremena u pripravnosti, Soma Seeds se vratio kako bi zadovoljio one stare škole pušača, kao i one koji još uvijek nisu imali priliku upoznati ove legendarne sorte iz prošlosti. Štoviše, ova banka sjemena ima puno novih i zanimljivih krosova u rukavu... Kompletnu zajednicu kanabisoljubaca čeka poslastica!
Tko nije čuo, pušio ili čak uzgajao pobjedničke sorte kao što su Amnesia Haze, NYCD (New York City Diesel), Lavender, Buddha's Sister ili Somango? Tako je, svi oni pripadaju banci sjemena Soma Seeds i čine genetsku osnovu mnogih sadašnjih sorti. Ovi hibridi također predstavljaju polazište za izradu kataloga mnogih drugih banaka sjemena.
Somina priča je i zanimljiva i uzbudljiva u isto vrijeme. Kanabis je za njega postao ritual i promijenio mu perspektivu svijeta. Kanabis je njegov stil života; životna filozofija koju svakodnevno prakticira. Tu filozofiju također uključuje u svoje tehnike uzgoja i razvoja novih sorti, koje se temelje na sustavu Živog tla, te uvijek pokazuje potpuno poštovanje prema okolišu.
Somina priča je i zanimljiva i uzbudljiva u isto vrijeme. Kanabis je za njega postao ritual i promijenio mu perspektivu svijeta. Kanabis je njegov stil života; životna filozofija koju svakodnevno prakticira. Tu filozofiju također uključuje u svoje tehnike uzgoja i razvoja novih sorti, koje se temelje na sustavu Živog tla, te uvijek pokazuje potpuno poštovanje prema okolišu.
Povijest Soma Seeds-a
Soma je rođen u Pennsylvaniji 1949. Pridružio se zračnim snagama sa 17 godina s namjerom da započne vojnu karijeru. Nažalost, njegov san je prekinut kada su ga zdravstvenim pregledima proglasili nepodobnim. Godinu dana kasnije pridružio se odjelu za poštu u renomiranoj tvrtki IBM u New Yorku, gdje je preko kolege imao prvi kontakt s kanabisom. Nevjerojatno iskustvo koje mu je pružilo petnaest smotanih džointa za 5 dolara natjeralo ga je da promijeni mentalitet i način gledanja na život. Dao je otkaz na poslu u IBM-u... i od tada je prošlo više od 50 godina!
Soma je imao aktivnu ulogu u kontrakulturalnom pokretu San Francisca kasnih 60-ih i ranih 70-ih, kada je hipi pokret bio u punom zamahu. Živio je u komuni i eksperimentirao s dietilamidom lizerginske kiseline (LSD). Kasnije je osnovao nekoliko tvrtki, uključujući pekaru i vegetarijanski restoran.
Soma, uhićen zbog uzgoja 200 kg marihuana.
Upravo je u Vermontu 1971. godine počeo uzgajati kanabis organski i gotovo slučajno. Nehotice je mladi Soma znao sjemenke iz budova baciti kroz prozor dok je motao pljugu. Sljedećeg proljeća sjeme je počelo nicati u njegovom vrtu. Kad je to primijetio, iskopao ih je kako bi ih mogao premjestiti na mjesto na obližnjoj planini (Putney Mountain).
Godinama kasnije, na Floridi, uspio je uzgojiti sojeve iz jugoistočne Azije, sorte ruderalis, čiste afganistanske sojeve, itd. Ovo razdoblje značilo je prekretnicu u njegovom životu, jer je shvatio da nema boljeg načina za pušenje trave od pušenja biljke koji si sam uzgojio. Nekoliko godina kasnije Soma je bio prisiljen pomiriti se s poteškoćama oko uzgoja marihuane u Sjedinjenim Državama kada je uhićen zbog uzgoja 200 kg afganistansko-tajlandske sorte na otvorenom.
Soma je imao aktivnu ulogu u kontrakulturalnom pokretu San Francisca kasnih 60-ih i ranih 70-ih, kada je hipi pokret bio u punom zamahu. Živio je u komuni i eksperimentirao s dietilamidom lizerginske kiseline (LSD). Kasnije je osnovao nekoliko tvrtki, uključujući pekaru i vegetarijanski restoran.
Soma, uhićen zbog uzgoja 200 kg marihuana.
Upravo je u Vermontu 1971. godine počeo uzgajati kanabis organski i gotovo slučajno. Nehotice je mladi Soma znao sjemenke iz budova baciti kroz prozor dok je motao pljugu. Sljedećeg proljeća sjeme je počelo nicati u njegovom vrtu. Kad je to primijetio, iskopao ih je kako bi ih mogao premjestiti na mjesto na obližnjoj planini (Putney Mountain).
Godinama kasnije, na Floridi, uspio je uzgojiti sojeve iz jugoistočne Azije, sorte ruderalis, čiste afganistanske sojeve, itd. Ovo razdoblje značilo je prekretnicu u njegovom životu, jer je shvatio da nema boljeg načina za pušenje trave od pušenja biljke koji si sam uzgojio. Nekoliko godina kasnije Soma je bio prisiljen pomiriti se s poteškoćama oko uzgoja marihuane u Sjedinjenim Državama kada je uhićen zbog uzgoja 200 kg afganistansko-tajlandske sorte na otvorenom.
Uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru počeo je postajati popularan u SAD-u kasnih 80-ih zbog pravnih problema oko biljke. Sve do 1991. Soma je bio jedan od prvih koji je eksperimentirao s uzgojem pod lampama, a do tada je već stvorio finu genetsku kolekciju. Kako sam objašnjava, afganistansko-tajlandska sorta koju je uzgajao u tom razdoblju ostaje daleko iznad mnogih trenutnih sojeva.
Od SAD-a do Amsterdama
Godine 1994. Somina vizija navela ga je da otvori još jednu tvrtku, u ovom slučaju trgovinu s konopljom pod nazivom Sow Much Hemp, gdje je prodavao bezbroj predmeta povezanih s konopljom, kao što su papir, tkanine od konoplje ili čak knjige. Tijekom tog vremena počeo je pisati u prestižnom časopisu High Times pod pseudonimom 'Amos Washington'.
High Times, referentni časopis o kanabisu
Američki časopis High Times već je više od 40 godina jedna od najpopularnijih publikacija o kanabisu u svijetu. Odanost svojoj uredničkoj liniji, kao i kvaliteta informacija i dobar rad uredničkog i izdavačkog tima, učinili su ga pravim klasikom, s desecima brojeva i sve većim brojem čitatelja.
Iste godine započeo je svoje putovanje s Amsterdam Cannabis Cupom. Izabran je za počasnog člana žirija i ubrzo je saznao za slobodu oko kanabisa u Nizozemskoj. Ovaj ključni događaj natjerao ga je da preispita svoj život i počeo je razmišljati o preseljenju u Amsterdam, što se na kraju dogodilo godinu dana kasnije(1995).
Tijekom sljedećih nekoliko godina Soma se probio na scenu osvajajući Cannabis Cups u Nizozemskoj i održavajući sve veće seminare tijekom natjecanja i događanja. Tako su njegove sorte postajale poznatije, posebno na glavnim europskim forumima o kanabisu.
2001. godine rođena je web stranica Soma Seeds. Godinu dana kasnije, njezini su sojevi osvojili veliku većinu nagrada na Cannabis Cupu, što je i glavni razlog zašto je stvoren forum web stranice. U međuvremenu, Soma je aktivno sudjelovala i na drugim forumima poput voiceyourself.com. Godine 2003., kada je pokret kanabisa rastao u skokovima i granicama, G-13/Hazecrosses je oživio i on je počeo putovati po cijelom svijetu.
Skok Some do gdje je u ovome trenutku.
Soma je osvojio kanabis kup u kasnim 90-im, kao i početkom 2000-ih, sa sojevima kao što su Reclining Buddha ili NYCD (New York City Diesel), koji je bio pobjednik u Cannabis kupovima 2001. i 2004. godine. Ova sorta postavila je trend i danas je u središtu pozornosti zahvaljujući svom limunskom, mandarin terpenskom profilu koji su mnogi drugi otkrili desetljećima kasnije u sojevima poput Tangie. Zajedno s NYCD, sojevi Amnesia Haze, Buddha's Sister, RockBud, Somango i Lavender probili su se na španjolsku scenu 2000-ih, iznenadivši sve svojim izvanrednim profilima terpena, koji su se toliko razlikovali od onih nizozemskih sorti koje su se pojavile. odrastao u to vrijeme.