A tek ovo???

  • Začetnik teme San Pedro de Peyote
  • Datum pokretanja
Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow
S

San Pedro de Peyote

Guest
Promenjen akord najdužeg koncerta na svetu

Koncert traje do 2639. godine

U najdužem i najsporijem koncertu na svetu, koji treba da se završi 2639. godine, ovih dana je promenjen akord, koji æe tokom nekoliko meseci biti izvoðen na orguljama crkve u nemaèkom gradu Halberštatu.


U toj napuštenoj crkvi, od 5. septembra 2001. traje izvoðenje dela amerièkog kompozitora eksperimentalne muzike Džona Kejdža (1912-1992), pod nazivom „Orgulje2/ASLSP“, što je engleska skraæenica za „što je moguæe sporije“ (As SLow aS Possible).

Prošle sedmice je jedan akord od tri note zamenio akord od dve note koji je sviran od februara 2003.

Na dirke orgulja postavljeni su tegovi kako bi note bile svirane tako dugo. Iduæa promena nota, jedini momenat u kome uèestvuje orguljaš, dogodiæe se 2008.

Prvi deo kompozicije, koji je trajao od 2001. do 2003, bio je samo duga tišina.

Džon Kejdž je komponovao komad 1985, prvobitno u 20-minutnoj verziji za klavir. Kompoziciju je dve godine kasnije pretvorio u komad za orgulje, u teorijskoj verziji koja treba da bude svirana 639 godina.

Nadležni za projekat su odluèili da doslovce shvate kompoziciju i da je izvedu na Blokverk orguljama u crkvi Halberštata. Te orgulje ...


http://www.blic-europa.com/danas/broj/strane/evropa.htm#3
 
18.11.2005
11
0
0
Iskreno, smatram ceo projekat savrshenim.

I ne bih se slozio sa tim da nemaju sta drugo da rade. Izvesti tishinu u trajanju od 3 godine na jednom mestu, danas je gotovo nemoguce.

hajde neka neko proba da nadje jedno mesto u gradu, koje nije zatvoreno u cetiri zida, a da petnaest minuta niko tuda ne prodje, da nijedan prolaznik iz malo dalje okoline ne pogleda u tom pravcu, da nijedan zvuk ne dopre dotle. Tesko je i pet minuta biti sam u tishini.

Pre dvadeset i dve godine na Radio Jugoslaviji u toku programa, u toku bloka reklama, receno je sledece (parafraziram imena, jer se pravih ne secam): Goran Petrovic, nash najtalentovaniji pisac, ovogodishnji dobitnik NiNove nagrade za knjizevnost, napisao je novi roman "Ruzina Kuca" i za vas kupio tri minuta tishine.

I onda je islo tri minuta tishine u programu, koju su svi slushali.:p
 

baD smOuka

Aktivan Član
12.12.2005
80
0
0
nemoguca misija!
nemoze jedan covjek da dozivi i prozivi tu skladbu
a i da je ides slusat trebao bi ubrzat tempo

morat cu se dogovorit sa bogom ili vragom da mi dostavi tu simfoniju na DVDu pa cu je poslusat na miru u orginalu :twisted: