BOKS ZA GAJENJE - Tehnicke osobine i kako ga napraviti

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Remus

Banned
Banovan
31.01.2009
116
8
18
41
schwabo..jednostavno izmeri temp. ??? Ako treba regulisi..
i dodaj jedan vent za cirkulaciju vazduha ako taj dovodni vec nema i tu funkciju !
-a zidovi su ok ,samo i oni imaju usi>>>

prosto:)
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.540
298
Ne moraš oblagati drvom,bijeli zidovi su ok,ali ako je hladna soba,za nadolazeće ljeto nema problema,međutim kad zahladi bit će,pa za jesen (što je daleko na sreću) razmisli o nekoj izolaciji.
To što si naveo je dosta za kompletan uzgoj u poćetku,samo još neki ventilator riješi koji će ti puhati po biljkama-neki sobni,po mogučnosti na stalku.
Pogledaj si ovaj video http://www.vutra.tv/sf.html
 

BoRaiCho

Aktivan Član
05.12.2009
514
184
63
33
Temples of Boom
Ovako...imam pitanje,planirao sam da odradim neki stiropor box nekih skromnijih dimenzija (visine bar 1m)....e sad me zanima kakav je taj stiropor,jel zapaljiv jer me brinu te instalacije,da se nece stiropor topit od velike temperature ? Citao sam negdje da je par ljudi pravilo boxove,ali i dalje imam dilemu,da li je to lako zapaljiv materijal
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.867
2.557
228
Neče goriti na 30-35 stupnjema sigurno,a i dalje svejedno nesmiješ radi samih biljaka tako da taj problem možeš eliminirati.
Mana ili prednost je dok je toplo duže če biti toplo,dok je hladno bit če hladno.Izolator jbga,ali ako povisi temp. to je 10-20%,po meni neznatno.
Ne približavaj ništa blizu stiropora vruče kao ni blizu biljki,i neče se topiti.Snađeš se kako da odvajaš toplije dijelove.
E sad,box mi je obložen stiroporom,prvi grov je bio tako,2 i 3 je stavljena alu folija preko stiropora.Treči je trebalo sve to izbrisati i iči na mylar ili neko bolje odbojno platno,ali ljenost,davanje para i "bit če hedova svejedno" je pobijedilo:))
Znači,stiropor je ok ako pripaziš na par jednostavnih i logičkih stvari,kao i još puno alternativa boxeva.
Bitno da nešto sklepaš i kreneš,a nadogradnje i poboljšanja dolaze u hodu,paralelno uvijel dok biljke rastu:)
Eto,nebudi lijen kao ja i doči češ do profi boxa:rofl:
 

BoRaiCho

Aktivan Član
05.12.2009
514
184
63
33
Temples of Boom
E hvala na odgovoru.....necu biti lijen,nadam se da ce sve ispasti kako treba,izvjestavat cu kako bude islo.....sklepat ce se nesto nadam se,pa cemo vidjeti kako ce se stvari odvjati :))

Samo me zanima jos oko tvog boxa,koliki je box,kako osvetljenje koristis,ako nije frka da napises ?
 

BoRaiCho

Aktivan Član
05.12.2009
514
184
63
33
Temples of Boom
E ovako,zanima me jel se moze odradit box ali da ne bude zatvoren (ne bi bio odozgo zatvoren) ? Recimo,da se iskoristi cosak sobe,koji se "ogradi" stiroporom,unutar ogradjenog prostora je biljka ,i iznad biljke bi bile sijalice (neki improvizovani nosac sa sijalicama,tako nesto).....jel bi tu onda trebala ventilacija,s obzirom da je otvoreno odozgo ? Miris bi se mozda rijesio nekim filterom......
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.540
298
Sve ovisi kako ti odgovara.Nisi rekao kolika je soba.Jel možda neka vrsta ostave,pa već ima ventilaciju!?Nije ideja loša,samo je pitanje što ti je lakše.
Što se vrntilacije tiće,ne treba puno.Rupa za ulaz zraka dole i unutra jedan pošteni vent koji bi mješao zrak.Po meni vrlo nefunkcionalno rješenje...
Što se filtriranja tiće...šta bi filtrirao,zrak iz sobe?Ne kužim...ako je box otvoren,nemoš zrak iz njega filtrirati.Jedino sobu možeš ventilirati.Onda bolje napravi box kako spada.
 
31.05.2010
47
3
0
40
u boxu iskljucivo za vegetaciju dimenyija 1,2mx2mx2m(sxdxv), dali bi bilo puno dve MH 600W lampe za 20 biljkica (cool tube sistem,medjesobno spojene na jedan ventilator plus poseban ventilator za hladjenje boxa)?
 

BoRaiCho

Aktivan Član
05.12.2009
514
184
63
33
Temples of Boom
zlo&naopako je napisao(la):
Sve ovisi kako ti odgovara.Nisi rekao kolika je soba.Jel možda neka vrsta ostave,pa već ima ventilaciju!?Nije ideja loša,samo je pitanje što ti je lakše.
Što se vrntilacije tiće,ne treba puno.Rupa za ulaz zraka dole i unutra jedan pošteni vent koji bi mješao zrak.Po meni vrlo nefunkcionalno rješenje...
Što se filtriranja tiće...šta bi filtrirao,zrak iz sobe?Ne kužim...ako je box otvoren,nemoš zrak iz njega filtrirati.Jedino sobu možeš ventilirati.Onda bolje napravi box kako spada.

Pa coasak sobe, sirina 0,5 m,duzina 0,5 m i visina nekih 1,5 m.......e sad,kontao sam taj filter,ne znam kako bih to mogao napravit.......ne znam kako bih se rijesio mirisa,u sobi ima dimnjak ,al je na drugoj strani sobe (tacnije od predvidjenog mjesta za "box",dimnjak je udaljen oko 2,5 m)....samo eto taj miris mi je najveci problem,da se ne osjeti,ne znam kako bih se mogao nejga rijesit...sta ti predlazes ?

Kontam da (isjecem dve rupe za ventove na stiroporu) stavim 2 veca pc venta da ubacuju zrak u "box" i mislim da bi bilo dosta.....mislim da ni temperatura ne bi bila previsoka,jer je "box" otvoren......savjeti su dobro dosli !!
 

ZmijugaLoma

Aktivan Član
20.03.2007
176
25
0
41
@Big Smoke - Samo bih ti napomenuo da u takav box, tih dimenzija cak i 250W je jaka, sta ako budes imao vecih biljaka, bacices ih??? Ne mozes 250W koristiti na visinu od 48cm.. jel ono 48 bi? Jedino mozda da probas drug sa 70W HPS, i to SAMO jednu biljku bi mogao tu staviti, eventualno dvije da se guraju izmedju, mada opet ne vjerujem radi visine. Evo kontam nesto - ne isplati se, skontaj nesto drugu....

@schwabo - Extra ti je to, samo da znas da sa 1 x 600W ne mozes pokriti kompletan prostor, ali dobar je da mozes prici svakoj biljci, normalno, (radi zalijevanja, - pregledavanja (inspekcije svako jutro, ili vec ... (ja svako jutro :) hehehehe )
Sve ti je to dovoljno, samo nadji neki (ako imas onaj stojeci) oscilatorni ventilator, da cirkulise zrak po toj prostoriji, ja isto imam box sa slicnim dimenzijama, - ostava... imam prozor u cosku, sa rupicama (dugim, ne vidi se svijetlo osim ako se gleda direkt ravno....) sa ove strane mi je prozor, koji je trenutno (mada nema potrebe jer se ne vidi i bez njega) prekriveno jedno krilo sa platnom kojim zamracujem ih...
Evo pogledaj, ima dosta materijala :) mozda i previse heheheh

https://forums.vutra.org/threads/6949-Moj-prvi-indoor-!!!/page3

nadam se da ce ti pomoci... sigurno je i kod tebe ovako nesto slicno, cim je 2,4m (to je od dna do plafona :) heheheh jel tako ili grijesim? :icon_lol: :icon_cool:
 
12.04.2010
20
0
1
Wozdra kolege groweri...ovo mi je prvi unutrashnji uzgoj i prvi box....
nadam se da ce se naci neko iskusan a raspolozen da pogleda slicice i da neki komentar ili savet!
..e owako....box je dimenzija: 157cm x 87cm x 65cm
http://img295.imageshack.us/i/unutrashnjiizgled.jpg/
ako sam uspeo da uploadujem sliku videcete unutrashnji izgled boksa,MH lampu,u dnu boxa ventilatore koji ubacuju vazduh,gore desno ventilatore koji izbacuju vazduh...videcete jednu shtednu sijalicu i verovatno cete se pitati shta ce ona tu-pa kad ubacim tek proklijale semenke sa tom lampom cu da im dodam josh svetla jer je MH lampa mnogo visoko postavljena....bacite mi neki savet!
 

Sekach

Tekst kojim se isticem
30.07.2010
797
149
63
Stavio si samo thumb, bez linka do pune velicine, tako da se jako slabo vidi...ali po opisu je dobro osmisljeno i ne sumnjam da ces uz pravu njegu uzgojiti prave ljepotice... ;)
 
31.05.2010
47
3
0
40
bilo bi bolje da je mh lampa cooltube,posto greje pa ce isusivati vazduh,a i onda bi je mogao vise pribliziti biljkici. treba ti jedan ventilator da mesa vazduh tj simulira vetar. a oko cfl sijalice, reflektor (obloga)da se ne rabacujes sa lu
 
12.04.2010
20
0
1
hvala na savetima i ja sam razmisljao o cooltube jer imam problem sa temperaturom,napolju ima 30 c* i josh mi mh lampa podigne temperaturu za 5,6c*...a shto se tiche tog vent. shto simulira vetar o tome nisam razmishljao..hvala josh jednom
 

ZmijugaLoma

Aktivan Član
20.03.2007
176
25
0
41
@Sekach - Thumb jeste, ali klik na sliku i zoomiraš je... tako da se sve odlično vidi...

@Momir
Ma to ti je obični oscilatorni vent. koji se okreće (imaš "stojeći" i "sjedeći" :) tj. za stola, i vrti u stranu dok puše, tj. simulira vjetar, a time jačaš glavnu stabljiku biljke. Tj. biće deblja i jača...nađi nešto za mjerenje pH vode, (dobro je što je u velikoj saksiji tako da ne bi trebao imati problema (tj. da skače ili pada preko noći pH, - obično skače...) i termometar, kako bi znao kolika je temp unutra... a tajmer moraš imati ... i savjetujem ti pošto ti je 600W MH, nemoj preko 20h držati, samo ćeš više potrošiti struje...

Jesil 100% siguran da je ta jedna biljka ženka (klon ili fem. sjeme???) jer ako nije, 600W potrošiće ti doosta struje, a na kraju :balls: bude... a svakako izračunaj koliko ćeš potrošiti struje, jer na 2h, samo MH će ti 1,2kW potrošiti, mislim ne znam jel ti se isplati to sve radi jedne biljke... ??? Ok, sad na početku ne moraš tajmer, ali gledaj da ga nabaviš u što skorije vrijeme... i nemoj joj davati npr: danas 18h, sutra 20h, pa slijedeći dan 22, pa opet 20 i sl. odluči se za jedan jer i to stvara stres kod biljke... ja bih se odlučio na 18h, i tako ostavio, jer pod MH bukvalno buja biljka... ja sam koristio 400W i 22 dana vegetacije i previše je bilo, mogao sam komotno i manje, jer se razgranale praavo...

Vidi kod nekog limara da ti napravi (5€ max. i 5min. posla) neki dobar reflektor, ima i to sve na forumu, koju vrstu, jer ako uzmeš onaj "kao ogledalo", samo ćeš uništiti tj. spržiti je u jednom danu, ma kakav jedan dan, za par sati !!!! aaa taj je lim skup...
imam osjećaj da dosta svijetla gubiš, radi reflektor-a, jer sa 600W MH, uopšte ti ne treba cfl lampa.... sasvim ti je dovoljna MH... ii gledaj da ti u box-u ne bude temp veća od 29 (najmbolje 27C, mada mogu i do 30max ono... mada zavisi od vrste (sorte) može doći do stresa i na kraju (iako je klon ženke ili fem. sjeme) biće ti hermić... Ja sam 3 biljke imao takve, sve radi temp, koju nisam mogao spustiti.... (jedino da sa, ugradio klimu prije početka.!!!)

Evo pogledaj kako sam se ja sa tim izborio, a imaš mnogo drugih dnevnika koji su extra, pa pročitaj, naći ćeš odgovore na pitanja na koja nisi ni mislio da ćeš pitati...)

https://forums.vutra.org/threads/6949-Moj-prvi-indoor-!!!

Iako stoji "prvi indoor" mislim da su svi skontali valjda da ustvari nije prvi, :) a popraćen je sa masom info (slika, video-klipova (neki su sa HD kamerom snimani, ja sam reflektoru smanjio širinu, tj. više ga savio da ne ide sa strane priviše svjetlo, jer širina mi je mala...95cm (tako nešto) ali dug 2m, i visine od poda do plafona :), to je ustvari ostava, tako da je sva svjetlost išla direkt dole...da sam ga više izravnao išla bi svjetlost i previše sa strane, tj. gdje ne treba :)...

Pogledaj i ostale dnevnike, vidjećeš ima mnoooogo extra dobrih dnevnika, samo treba sjesti i pročitati a ne preletiti samo stranice....

iiii još ti jako preporučujem da skineš sva tri DVD-a od Jorge-a Cerevantesa, u dijelu "Video filmovi..." https://forums.vutra.org/threads/6710-kolekcija-filmova-by-mr-dr-Smok što je skupio mr.dr.Smok - dosta će ti pomoći...

Et' nadam se da sam koliko-toliko pomogao...

Pozz & sretno
 
30.04.2010
2
0
0
35
Ovako.
Prvi put pravim grow box is sadim. Kapiram vecinu stvari. Ali me muci, posto imam mali box 43,46,180 da li je moguce da stanu dve biljke i posto imam dva razlicita semena iz amsterdama 1. feminizirani chiesel 2. congo haze. Koliko je pametno saditi ih u isto vreme, ako je moguce da stanu, s obzirom da jednoj treba manje da procveta od druge?
 

zuz1

Aktivan Član
12.07.2010
274
54
28
36
Nemam iskustva u indoor nacinu uzgajanja i planiram napraviti pc box.U principu mi je sve jasno ali muči me jedno pitanje na koje nadam se cete mi sati dobar odgovor.Kako vi regulirate svijetlo kad je ugaseno i kad je upaljeno,evo npr. recimo rezim svjetlosti je 12/12,kako vi nakon sto je 12h bila ugasena svijeca kako je upalite,rucno na sklopku,iskljucite zarulje iz struje ili pak imate neki sat ili kao neki adapter na kojem namjestate da se svijetlo samo svakih 12h pali/gasi.Da li svi imaju tako automatsko paljenje/gašenje i je li to normalno da se ima u jednom grow boxu,ili to napravi samo onaj tko je snalazljiv?Ako imate takav automatski nacin molio bih vas da mi kazete kako ste to napravili?
 
12.04.2010
20
0
1
hvala Zmijugaloma ovo ce mi sigurno koristiti
poshto nemam hps lampu onu zenkicu sam izbacio napolje
a na boxu ispravljam neke greshke pa kad zavrshim pusticu sl. da bacish neki komentar