Domaći lekoviti sirupi i eliksiri

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
25.10.2009
14
10
0
39
Sirup od cvetova maslačka
„Svakoga proleća napravim za sebe sirup od cveta maslačka, koji je veoma prijatnog ukusa a istovremeno je veoma zdrav. Svoje božićne kolače pripremam samo sa ovim sirupom.
Dve pune pregršti cvetova maslačka stave se u hladnu vodu koju postepeno treba zagrevati dok ne provri. Tada se sud skloni sa vatre i ostavi da stoji preko noći. Sledećeg dana voda se procedi kroz sito a cvetovi rukama dodatno izgnječe. U ovaj sok se umeša kilogram nerafinisanog šećera i pola limuna isečenog na kriške (ako je prskan, onda bez kore). Više limuna bi sok činilo previše kiselim. Sud se, nepoklopljen, stavi na vatru. Da bi se zadržali svi lekoviti sastojci, vatra ne treba da je jaka. Tako će tečnost da isparava bez kuvanja. Masu ostaviti da se ohladi jednom ili dvaput kako bi se postigla prava gustina sirupa. On ne sme da bude previše gust jer bi se posle dužeg vremena kristalizovao, ali ni previše redak jer bi tada počeo da se kiseli. Sirup mora da bude optimalno gust kako bi bio ukusan kada se namaže na zemičku ili na hleb sa maslacem.”

Marija Treben: Zdravlje iz Božje apoteke; Novi Sad: MK Panonia, Celje: Mavrica; Celje, Novi Sad, 1997.

Napomene:
1. Maslačak, regrat – Taraxacum officinale Web. ~ Compositae
2. Za orijentaciju tokom pripreme sirupa mogu da posluže sledeće vrednosti koje sam dobio merenjem:
- dve pune pregršti cvetova maslačka = 300 g;
- da bi cvetovi „ogrezli” u vodi potrebno je 800 ml vode (8 dl tj. 0,8 litara);
- posle ceđenja cvetnog ekstrakta i dodatnog istiskivanja (npr. u šaci) dobija se 680 ml ekstrakta;
- u 1 kg nerafinisanog („žutog”) šečera treba sipati 250 ml ekstrakta;
- vreme kuvanja na najtišoj vatri je od 10-15 minuta uz stalno mešanje drvenom varjačom;
- konzistencija sirupa proverava se hlađenjem nekoliko kapi na porcelanskom tanjiriću;
- pošto šećerni rastvor dosta peni, iako je tiha vatra, treba upotrebiti dovoljno duboku posudu;
- čiste staklenke postepeno se pune vrelim sirupom i posle hlađenja zatvaraju poklopcima ili celofanom;
- pred kraj termičke obrade mogu se u sirup sipati i male količine mirisnog bilja po ukusu.
3. >>>Foto prikaz postupka pripreme sirupa od cvetova maslačka

* * *

Sirup od jelinih i borovih pupoljaka
A) Na dno čiste staklenke zapremine 2,5-3 litra posuti sloj šećera (preporuka je da bude nerafinisan tzv. „žuti” šećer) debljine oko 2 cm. Na njega sipati, bez sabijanja, sloj mladih jelinih ili borovih pupova (Pini turio) debljine oko 3 cm. Potom sipati šećer u sloju debljine 1 cm i tako raditi do vrha staklenke.
Staklenku pokriti porcelanskim tanjirićem i staviti na toplo, osunčano mesto da stoji 40 dana, uz povremeno mešanje čistim drvenim štapićem. Zatim procediti slatki ekstrakt kroz ređe platno, sipati ga u čiste bočice i staviti u prohladnu, mračnu ostavu.
Ovaj sirup može se pripremiti i u vodenom kupatilu, termičkom obradom na tihoj vatri u trajanju od 3 sata. Postupak daje približno isti kvalitet sirupa u poređenju sa prethodnim.

B) 100 g borovih pupoljaka popariti sa pola litra ključale vode i držati na toplom mestu 1-2 sata, procediti i pomešati sa 1 kg meda. Pije se protiv hroničnog bronhitisa 4-5 kašika dnevno.

Napomene:
1. Jela, jelka – Abies alba Mill. (Pinus picea L..) ~ Pinaceae
2. Bor – Pinus silvestris L. ~ Pinaceae
3. Grana crnogorice (zimzelenog drveta) raste u dužinu, iz godine u godinu, pomoću ovih pupova. U visinu drvo raste pomoću vršnog pupa koji se ne sme otkidati. Zato budite pažljivi i nemojte brati više pupova nego što je potrebno za zdrav život porodice. Pupoljci se beru početkom maja meseca.
4. Tri puta dnevno uzimati po kašičicu ovog sirupa za lečenje i prevenciju bronhitisa.

* * *

Vino od gaveza
2 do 5 opranih korenova sitno iseći i 5 do 6 nedelja držati u jednom litru domaćeg belog vina.
Izvanredno je lekovito za plućne bolesti !!!

Napomena:
Gavez – Symphytum officinale L. ~ Boraginaceae

* * *

Sirup od podbela
„Sirup koji možemo da napravimo od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katara bronhija.
Zemljani sud ili staklenka naizmenično se pune sa po jednim slojem listova i nerafinisanog šećera. Kada se slegne, puniti posudu dok ima mesta. Posle se sud dobro poveže sa dva do tri sloja pergamenta ili celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na posudu se stavi daska a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do procesa vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje i dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kada se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kada vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se doza od jedne male kašike.”

Marija Treben: Zdravlje iz Božje apoteke; Novi Sad: MK Panonia, Celje: Mavrica; Celje, Novi Sad, 1997.

Napomena:
Podbel – Tussilago farfara L. ~ Compositae
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Jolly Joker
25.10.2009
14
10
0
39
Rakija i liker od zelenih oraha
20 zelenih oraha iseku se na četvrtine i stave u bocu sa širokim grlićem pa se preliju litrom rakije od žita i to tako da ih rakija prekrije sa dva do tri prsta. Dobro zatvorenu bocu 14 dana do četiri nedelje držati na suncu ili na toplom mestu. Posle tog vremena tečnost procediti i njome napuniti bocu. Po potrebi, uzeti jednu kašičicu ove rakije.
Liker se priprema kada se zelenim orasima doda 2-3 karanfilića/klinčića, korica cimeta, mala šipka vanile i neprskana oprana kora od pola pomorandže. U četvrt litra vode skuvati 500 g šećera i pošto se ohladi sipati u proceđenu rakiju od oraha sa pomenutim aromatičnim začinima.

Napomene:
1. Orah – Juglans regia L. ~ Juglandaceae
2. Mladi, zeleni orasi – Juglandis immaturi fructus
3. Ovaj ekstrakt pročišćava želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i truležne bakterije iz creva, uravnotežava viskoznost/gustinu krvi.
4. Mladi orasi beru se oko polovine juna meseca.

* * *

Aromatično sirće od lista žalfije i drugog začinskog lekobilja iz porodice Usnatica/Labiatae
Jednu do dve kašike usitnjenog prosušenog lista žalfije preliti jednim litrom domaćeg voćnog sirćeta (uobičajeno je da se koristi domaće sirće od jabuke sa oko 4 % ukupnih kiselina). Posle dve nedelje ekstrahovanja može se koristiti za začinjavanje salate, kao dodatak „kiselim” čorbama ili za masažu tela.
Osim žalfije/kadulje, korisno je pripremati u približnom količinskom odnosu i slično koristiti, ekstrakte u sirćetu drugog aromatičnog, začinskog lekobilja, npr.: timijan/majčina dušica, ruzmarin, matičnjak/melisa, majoran, vranilovka... Na ovaj način lekobilje je stalno prisutno u kulturi ishrane te se neosetno, stalno, vrši prevencija nastajanja bolesnih stanja organizma a jela su ukusnija i bolje svarljiva.

Napomene:
1. Žalfija, kadulja – Salvia officinalis L. ~ Labiatae
2. Majčina dušica – Thymus serpyllum L. ~ Labiatae
3. Timijan, gajena/pitoma majčina dušica – Thymus vulgaris L. ~ Labiatae
4. Ruzmarin, ružmarin – Rosmarinus officinalis L. ~ Labiatae
5. Matičnjak, melisa – Melissa officinalis L. ~ Labiatae
6. Majoran, mažurana – Majorana hortensis Moench ( = Origanum majorana L.) ~ Labiatae
7. Vranilovka, mravinjac, rigan, origano – Origanum vulgare L. ~ Labiatae

* * *

Vino sa rusom
30 g ruse, zajedno sa korenom, preliti sa pola litra domaćeg belog vina i ostaviti da stoji 1 do 2 sata (do 3 sata). Potom procediti i povremeno piti gutljaj po gutljaj.

Napomene:
1. Rusa, rosopas – Chelidonium majus L. ~ Papaveraceae
2. Rusa je lekovita: pročišćava krv; leči žučnu kesu, jetru i bubrege; poboljšava vid, sprečava nastajanje sive mrene i održava zdravom rožnjaču oka; prevencija pojave hemoroida završnog dela debelog creva i bolova u mokraćnoj bešici; izrazit pozitivan uticaj na kožne bolesti; smanjuje pojavu maljavosti kod žena (zbog poremećaja funkcije bubrega).
 
25.10.2009
14
10
0
39
Sirup od listova bokvice
A) Dve pune pregršti opranih listova bokvice samleti u mesoreznici. U dobijenu kašu dodati malo vode da se masa ne bi slepila, zatim 300 g nerafinisanog šećera i 250 g pčelinjeg meda. Stalno mešajući, masu za sirup kuvati na tihoj vatri sve dotle dok se ne pretvori u gustu tečnost kojom se, dok je još topla, pune staklenke. Njih treba čuvati u hladnjaku.

B) U veću staklenku naizmenično stavljati po sloj opranih listova bokvice i nerafinisanog šećera. Sve dobro sabiti. Ostaviti masu da se slegne. Sledećeg dana teglu dopuniti novim slojevima listova i šećera koje treba stavljati sve dok ima mesta u posudi.
Na zaštićenom mestu u bašti iskopati rupu i u nju staviti zatvorenu staklenku sa tri ili četiri sloja pergament-papira. Teglu poklopiti daskom, pa dasku opteretiti kamenom. Sve to potom zatrpati zemljom, ali tako da se daska i kamen mogu videti. Pod uticajem ravnomerne toplote koju zemlja oslobađa, šećer i listovi će se vrenjem pretvoriti u sirup. Posle oko 3 meseca, teglu izvaditi iz zemlje, sok iscediti u sokovniku (ne kroz platno), jednom ga dobro prokuvati i njime napuniti staklenke sa patent-zatvaračima.
Ako ne možete da sprovedete ovaj način dobijanja sirupa vrenjem, teglu ostavite na suncu ili blizu grejnog tela, gde treba da stoji sve dok se na dnu ne stvori sirup. I ovaj sirup se jednom dobro prokuva.

Marija Treben: Zdravlje iz Božje apoteke; Novi Sad: MK Panonia, Celje: Mavrica; Celje, Novi Sad, 1997.

V) Za zimu se sirup može pripremiti i na sledeći način: mlado, sočno, tek ubrano lišće bokvice oprati u nekoliko voda, samleti u mesoreznici i stiskanjem kroz platno procediti zeleni sok; 1 kg tog soka pomešati sa 2 kg meda ili prokuvati 10 minuta sa 2 kg šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno po 1 kašika.

Napomene:
1. Ženska, širokolista bokvica, trputac, žilovlak – Plantago major L. ~ Plantaginaceae
2. Muška, uskolista bokvica, trputac, žilovlak – Plantago lanceolata L. ~ Plantaginaceae
3. Srednja bokvica, trputac, žilovlak – Plantago media L. ~ Plantaginaceae
4. List bokvice – Plantaginis folium
Sve tri vrste su trajne zeljaste biljke sa listovima u rozeti, a na svakom listu se ističu lučno povijeni nervi koji se pri vrhu lista spajaju; krunica je gola; cvetaju od proleća do zime.

* * *

Sirup od majčine dušice
Cvetove i stabljike ubrane na sunčanom mestu ovlaženim šakama stavljati u staklenku. Slojeve biljke i nerafinisanog šećera dobro sabiti u tegli. Ostaviti na suncu oko tri nedelje.
Pri ceđenju šećerom natopljenih cvetova i stabljika mora se dodati malo vode, kako bi se one isprale. I ova tečnost se dodaje sirupu. Potom se posuda sa sirupom stavi na najtišu vatru kako bi suvišna voda isparila a da se on ne kuva. Sirup ne sme da bude ni previše redak ni previše gust. Da bi se postigla odgovarajuća gustina, hladiti ga jednom ili dvaput, i probati.

Marija Treben: Zdravlje iz Božje apoteke; Novi Sad: MK Panonia, Celje: Mavrica; Celje, Novi Sad, 1997.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Jolly Joker
25.10.2009
14
10
0
39
Sirup, tinktura i „vodica” od latica majske ruže
A) U veću staklenku ređati po slojevima šećer i latice ruže. Potom ostaviti da stoji na toplijem mestu oko mesec dana (nekada je bila česta pojava da domaćice drže ove staklenke između dva prozorska okna u osunčanom delu stana). Zatim sirup blago zagrejati u vodenom kupatilu i odliti iz staklenke u čiste bočice od tamnog stakla.

B) 100 g prosušenih i malo usitnjenih latica ruže preliti sa 600 g 50 %-nog alkohola (ili dobre rakije). Posle 5-7 dana ekstrahovanja odliti ekstrakt u čistu bocu od tamnog stakla i dodatno iscediti tinkturu iz gustog ostatka.

V) U litar kišnice ili prokuvane vode staviti 50-100 g latica majske ruže. Čim voda proključa sud se skloni sa štednjaka, sačeka se da se ohladi pa se ekstrakt procedi i sipa u bocu od tamnog stakla.
Ovo je odličan losion za suvu i normalnu kožu, dok se za masnu mora dodati malo alkohola.
Ružinoj vodici se takođe može dodati i malo ruzmarinove vodice, limunovog soka i soka od krastavca čime se poboljšava efekat čišćenja kože.

Napomene:
1. Majska ruža, ruža – Rosa gallica L. et Rosa centifolia L. ~ Rosaceae
2. Ružin cvet – Rosae flos

* * *

Tinkture, sirće i sirupi od belog luka
A) 200 g oljuštenog i iseckanog belog luka drži se deset dana u 1 litru 60 %-nog alkohola. Posle toga se iscedi i filtrira. Dobija se tečnost žuta kao ćilibar, mirisa na beli luk.

B) 200 g istucanog belog luka prelije se 1 litrom 90 %-nog alkohola i posle 20 dana, uz češće mešanje, odlije se i filtrira.

V) 50 g belog luka se isitni i macerira 10 dana u 100 g sirćeta.

G) Očišćen i iseckan beli luk se pomeša sa jednakom količinom alkohola i ostavi da se macerira 8 dana. Zatim se iscedi i filtrira. Pet grama ove tinkture pomešane sa 95 g običnog sirupa daje dobar o postojan preparat.

D) Sirup se može pripremiti i na sledeći način: 80 g smrvljenog belog luka greje se 1 sat u zapušenoj boci sa 650 g vode na 36-38 °C, odlije se, doda 1,3 kg šećera ili 1,5 kg meda i procedi kroz gazu.
Lekovitiji sirup se dobija ako se umesto vode ili alkohola upotrebi sirće (oko 6 % sirćetne kiseline), jer se alicin bolje sačuva u kiseloj sredini.

Napomene:
1. Beli luk, češnjak, saransak – Allium sativum L. ~ Liliaceae
2. Doze belog luka: 20-30 kapi tinkture, macerata ili sirćeta 2-3 puta dnevno; 30 g sirupa.

* * *

Lekovito vino za srce
Isecka se 10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima (približno jedan buketić, veza), stavi u litar domaćeg crvenog vina i doda 1-2 kašike domaćeg vinskog sirćeta. Kuva se 10 minuta na tihoj vatri (tečnost se peni !!!). Potom se procedi, ohladi na temperaturu nižu od 60°C, u ekstrakt se sipa 300 g meda i mešavina uspe u boce od tamnog stakla. Talog koji se stvara na dnu nije škodljiv.
Vino se uzima od jedne do tri a i više kašika na dan.

Napomena:
1. Peršun, peršin, magdanos, majdonos – Petroselinum sativum Hoffm. ~ Umbelliferae
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Jolly Joker
25.10.2009
14
10
0
39
Tinktura crvenog gloga protiv nepravilnosti srčanih otkucaja (aritmija)
Uzima se 3-5 puta dnevno pre jela na kocki šećera po 15 kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od cveta i lista ili 5 kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od zdrobljenih gloginja.

Napomene:
1. Glog, crveni glog – Crataegus oxyacantha L. ~ Rosaceae
2. Cvast, list, cvasti s lišćem i zreo plod – Crataegi flos, folium et fructus
3. Dužom svakodnevnom upotrebom glog može izazvati nepodnošljivost i trovanje. Zbog toga se posle 5-7 dana moraju činiti pauze od 2-3 dana. Pacijent mora biti pod stalnom kontrolom lekara.

* * *

Sirup od poljske, divlje ljubičice
100 g biljke kuva se na tihoj vatri 2 sata u poklopljenom sudu u 1,5 litru vode, ocedi i doda 2,5 kg šećera, prokuva 10 minuta i procedi kroz gazu. Pije se 3-4 puta dnevno po 1 kašika posle jela.

Napomene:
1. Poljska ljubičica, daninoć – Viola arvensis Murray ~ Violaceae
2. Cvetovi su žuti, belo žućkasti sa jačim ili slabijim ljubičastim prelivom.
3. Lečenje kožnih bolesti (ekcema), svraba, reumatizma, gihta, kašlja, za jače izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike.

* * *

Sirup od dobričice
Od soka se spravlja sirup (jednaki delovi soka i šećera).

Napomene:
1. Dobričica, samobajka, dobričavka – Glechoma hederacea L. ~ Labiatae
2. Vrhovi grančica u cvetu, list, cela nadzemna biljka i sok iz sveže biljke – Glechomae seu Hederae terrestris summitas, folium, herba et succus
3. Narodni lek za lečenje organa za disanje (bronhitis), žuči, za pojačanje mokrenja, protiv proliva, za apetit, protiv histerije i neurastenije.
4. Uzima se 30-50 g soka isceđenog iz sveže biljke.
5. Cveta maja i juna meseca.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Jolly Joker
25.10.2009
14
10
0
39
Aromatični salatni prelivi od lekobilja

Ulje sa ruzmarinom, žalfijom i majčinom dušicom
3/4 litra semenovog ili maslinovog ulja, 1 grančica ruzmarina, po 2 grančice žalfije i majčine dušice.
Odstranite prljavštinu sa začinskog bilja i pažljivo ga obrišite - nemojte močiti ni prati, bilje mora biti sasvim suvo !!!
Ugurajte grančice u bocu i zalijte uljem. Držite na mračnom mestu najkraće dve nedelje. Nakon toga ulje se može održati još najmanje šest nedelja.

Ulje sa majčinom dušicom, ruzmarinom, klinčićem i feferonima
3/4 litra semenovog ili maslinovog ulja, 2 grančice majčine dušice, 1 grančica ruzmarina, 1 ljuti crveni feferon, 2 klinčića.
Obrišite začinske biljke pa sa klinčićima stavite u staklenku. Zalijte ulje, začepite bocu i držite na mračnom mestu šest nedelja.

Ulje sa estragonom, melisom i žalfijom
3/4 litra semenskog ili maslinovog ulja, svežnjić svežeg estragona, grančica melise i dva lista žalfije.
Dobro obrišite začinske biljke, metnite u bocu i zalijte uljem. Začepite i držite dve nedelje, pre upotrebe, na mračnom mestu.

Sirće sa malinama
1/2 litra belog vinskog sirćeta sa oko 6 % kiselina, šaka sveže ubranih malina.
Obrišite maline, nemojte ih prati. Metnite ih u staklenku i zalijte sirćetom. Držite na suncu deset dana. Povremeno protresite bocu. Nakon deset dana sirće procedite i držite u hladnjaku.

Sirće sa belim lukom, mirisnim biljem i belim biberom
1 litar belog vinskog sirćeta sa oko 6 % kiselina, 2-3 velika čena belog luka, po 1 grančica majčine dušice i bosiljka, 1 kašika zrna belog bibera.
Obrišite začinsko bilje i zrna bibera. Beli luk oljuštite, prepolovite ili krupnije narežite. Sve to stavite u bocu pa zalijte sirćetom. Neka se moči desetak dana. Procedite. Sirće je upotrebljivo nekoliko nedelja.

Napomene:
1. Biber, beli, bijeli papar (zrelo zrno) ~ Piper nigrum L. - Piperaceae
2. Bosiljak, bazilika ~ Ocimum basilicum L. - Labiatae
3. Estragon, kozalac, tarragon ~ Artemisia dracunculus L. – Compositae
4. Feferon, ljuta paprika ~ Capsicum annuum L. - Solanaceae
5. Klinčić, karanfilić ~ Eugenia caryophyllata Thunb. – Myrtaceae (cvetni pupoljci: Caryophölli flos )
6. Luk, beli, češnjak ~ Allium sativum L. - Liliaceae
7. Majčina dušica (timijan - gajeni varijetet) ~ Thymus serpyllum L. – Labiatae (Thymus vulgaris L. )
8. Malina ~ Rubus idaeus L. - Rosaceae
9. Maslina, ulje ~ Olea europaea L. – Oleaceae (ulje: Olivae oleum )
10. Melisa, matičnjak, pčelinja metvica ~ Melissa officinalis L. - Labiatae
11. Ruzmarin, ružmarin ~ Rosmarinus officinalis L.. - Labiatae
12. Žalfija, kadulja ~ Salvia officinalis L. - Labiatae