Filter-Aktivni ugljen-misljenje?

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop
03.07.2009
1.740
2.304
188
dakle evo sliciceRadi se o tome da bih filter od aktivnog ugljena stavio unutar boxa a ne izvana, pa me zanima koje teh karakteristike trebam zadovoljiti da bi takvo nesto funkcioniralo?
Jacina venta, sirina cijevi, duzina cijevi, duzina djela u kojem se nalazi aktivni ugljen i ako ima jos sta nadovezite...molim brzu pomoc jer bih sutra krenija u realizaciju projekta :D

Hvala!
 
25.08.2009
16
1
0
47
pošto ne odgovara nitko s provjerenim iskustvom, evo da ja kažem svoje...
upravo izrađujem jedan mali priručni filter, i uopće neznam hoće li biti adekvatan ali u svakom slučaju vrijedi probati!
moje jedino pravilo je da ga izradim od priručnih materijala, dakle da ne idem u dućan ni po što!!
a trenutno imam materijala za 2 manja filtera, pa ću prvo tako i pokušati!!
pa ovako...
cijev je identična ovoj tvojoj s crteža, promjera 7 a dužine 20cm, s obe strane idu ventilatori, jedqn ulazni jedan izlazni, mali 7cm-arski kompjutorci hranjeni sa 12V.
Cijev je fiksirana šarafima na strop box-a, dodatno izolirana sa silikonom po rubovima, i u sebi ima jednu žičanu rešetku koja će držati ugljen da ne pada po doljnjem ventilatoru (iako će i sam ugljen biti u čarapi, dakle neće se moći rasipati)!!
Cijela ideja je da s dva ventilatora uspijem stvoriti cirkulaciju bez obzira na otpor ugljena, a onda prema potrebi ispunjavam cijev s istim, dok ne dođem do idealnog omjera cirkulacija/miris!
I kao što rekoh, mogu i poduplati filtere, pa i sa slabijim protokom postići solidan učinak!
(in my dreams :))
 
  • Sviđa mi se
Reactions: aeT

#34

scientia potentia est
27.01.2009
348
65
0
Da ti kažem da je čovjek već dobio odgovor.
Inače nema na tom svijetu kompjutarski vent od 12v što može da radi sa dobro napravljenim filterom sa ugljenom.
Tj sve je to in your dreams :)
Izvini što sam ti to rekao, al bolje ti je da jednom kupiš pravi vent nego da natrpaš stan gomilom nepotrebnih gluposti.
 
25.08.2009
16
1
0
47
nemaš se ti što izvinjavati druže, nego baš suprotno;
ako provjereno znaš da 2 vent od 7cm, 12V neće stvarati cirkulaciju (a ja bih mogao napraviti i dva takva filtera, dakle 4 ventilatora ukupno, 2 po filteru) dostatnu za pražnjenje 50x50x150cm box-a, ostaje samo još da ti, ili uopće iskusniji HomeGrower-i savjetujete koja veličina će biti dostatna!!
nego, nije problem napraviti dovoljno mali otpor da i ovakvi filteri stvaraju cirkulaciju (stavi se tanki sloj ugljena), već je problem dali taj tanki sloj ugljena može u potpunosti neutralizirati miris??
Ajte ljudi, svašta na ovom forumu čitam, al nisam nigdje našao teh. karakteristike dobrog filtera!!
POZ
 

#34

scientia potentia est
27.01.2009
348
65
0
Sad ne znam da li me ti nisi dobro shvatio ili nisam se ja dobro izrazio...:D
Znači komp ventovi su ti super što se potrošnje struje i buke tiče, ja ih čak i preferiram jer kada ih spojiš na adapter komu možeš mijenjat voltažu možeš da kontroliraš brzinu odnosno temperaturu u boksu. ALI! Kada staviš tanki sloj ugljena nećeš dobit ništa kontaš? Smrad će da se i dalje osjeća a ono što je bitnije- kompjuterski ventovi nemaju tu snagu da izbace zrak kroz(kao što sam ti napisao) dobro napravljen filter- tj debljina 2.5-3.5cm. Zbog toga sam ti napisao ak već želiš(odnosno moraš)da staviš filter da bolje kupiš vent za kupatilo recimo(oko 18-20w), ima neki što baš nisu bučni-tj isti su ko pc ventovi od 8-12cm. Samo što troše više struju.
Inače za taj tvoj boks ja mislim da nisu dovoljni pc 4 venta...Ovisi i od toga kakva ti je rasvjeta...ako odustaneš od filtera možeš slobodno da koristiš pc ventove, samo ti ja bi preporučio da staviš bar 4 za ispuh te 3 za upuh ak želiš imati dobru cirkulaciju zraka.
Al ipak za tu površinu što imaš je grijeh koristiti cfl...a hps boks zahtjeva i pravi vent...tak da opet stižemo do potrošnje novca...
 
03.07.2009
1.740
2.304
188
Juhu moran se i ja ukljuciti....dobro 34 kaze za dobar ugljeni filter 2 venta pc nisu dovoljna.....radio sam test sa spuzvom ubacenu u cijev i slabo to nesto izbacuje a u igri su bila 2 pc veta 92 mm pa sam se odlucija za ove kupaonske ventilatore (neznan kakva im je buka al me ovaj ((34)) ode:icon_lol: uvjerava da je tih ka pc) stoga moran vjerovati...

Nego iman i ja pitanje s obzirom da mi je prostor 0.6 m2 i visine 150 cm kolika bi treba biti debel sloj aktivnog ugljena u cijevi od 12 cm???? i dal postoje sire cijevi od 12 cm(mislim na ove za kanalizaciju i sl)=? i ako da koja debljina aktivnog ugljena za njih ako se uzme u obzir da bih koristio kupaonski vent od 18,20 ili 25 w???''
 
06.08.2009
21
0
0
41
za sve koji neznaju evo sta je Aktivni Ugalj:

Aktivni ugalj je najpoznatiji hemijski absorbent.
Aktivni ugalj se sastoji od malih blokova atoma ugljenika koji su medjusobno povezani u specifičan raspored. Aktivni ugalj se proizvodi od raznih organskih materijala, kao što su ljuske od kokosovog oraha (najbolji aktivni ugalj sa najmanjim sadržajem fosfata), ljuski kikirikija, uglja... Ugalj se aktivira tako što oksidujući gasovi prolaze kroz osnovni materija pri ekstremno velikim temperaturama i pritiscima. Proces aktivacije proizvodi pore koje aktivnom uglju i daju tako veliku moć absorpcije. Aktivni ugalj je jako porozan materijal, zato ima ekstremno veliku površinu. Površina 1kg aktivnog uglja je oko 1000 kvadratnih kilometara!

U prodaji ga nalazimo u obliku praha, sitnih i krupnih granula. U akvaristici koristimo aktivni ugalj u obliku sinih granula, dimenzija od 0,5 do 1,5mm. Kada je opran i osušen treba da bude mat i ne-sjajan. Kada ga prvi put potopimo u vodu treba da se cuje šuštanje i u početku teži da ispliva na površinu. Obratite pažnju na običan ugalj, koji i ako je taman i pluta, kada ga stavimo u vodu od ne šušti. Običan ugalj je obično veoma mek i lako se mrvi pod prstima. Dobar aktivni ugalj tvrd ali krt, izgleda čvrst i ne mrvi se pod prstima.

Nije istina da su svi aktivni ugljevi isti. Većina ih spada u kategoriju ekonomičnih vrsta namenjeni prečišćavanju vode, koji se proizvode od drveta ili orahovih ljuski. Ovo nisu loši ugljevi ali postoje i bolji. Najbolje aktivni ugalj se proizvodi od bitumenskog uglja i ima visoku poroznost i malu gustinu. Takođe bi trebalo da ima mali procenat pepela u sebi i tako u najmanjoj meri utiče na pH. Svi aktivni ugljevi sadrže u sebi fosfate, iako neki proizvođači tvrde suprotno. Samo oni aktivni ugljevi koji oslobađaju najmanje fosfata mogu se koristiti u koralnim akvarijumima.

Aktivni ugalj pre upotrebe je potrebno dobro isprati. Često se u njemu nalazi i ugljena prašina nastala pri proizvodnji ili trasportu. Najbolji način je da ga sipamo u posudu sa vodom i ispramo dok iz njega izlazi crna prašina. Budite pažljivi jer u početku teži da pluta po površini. Kada ga isperete stavite ga u staru najlon čarapu, vežite kraj i stavite u filter.Glavna upotreba aktivnog uglja u akvarijumu je da absorbuje organske komponente. Koje komponente će absorbovati zavisi od veličine pora. Ovo komponente daju vodi ustajali izgled (žuta boja) i miris. Aktivni ugalj absorbuje rastvorenu hranu, masti, boje, lekove, sitne čestice prašine... Aktivni ugalj absorbuje i male količine amonijaka, nitrita i nitrata ali su te količine minimalne. U većini akvarijuma bi bila potrebna čitava kanta aktivnog uglja da bi pokupila dovoljno nitrata, da bi to imalo nekog efekta.

Aktivni ugalj se ne može reciklirati u kućnoj varijanti! Za njegovo recikliranje je potrebna izuzetno velika tepmeratura i pritisak!

Prednosti: Lak je za upotrebu, relativno jeftin, brzo izbeli i izpolira vodu.

Nedostaci: Mora se oprati pre upotrebe, ima kratak vek koriščenja (oko mesec dana), mnogi aktivni ugljevi imaju tedenciju da kada se zasite, oslobode prljaštinu nazad u vodu, ne može se specificirati šta da absorbuje a šta ne (lekovi, đubriva za prihranjivanje biljaka...), na početku oslobađaju fosfate u akvarijum...
 
25.08.2009
16
1
0
47
eeeee, jesi si ti isto dao truda....
Nego @34, HVALA na savjetima i mišljenju, vjerojatno će sve i završiti s jednim šopingom pa kud puklo...
Što se rasvjete tiče, trenutno sam na CFL-ovima, i u vegetaciji!!
Malo im dodajem sunca prema mogućnostima i za sada je sve i više nego solidno!!
Upravo slažem jedan natrijev kompletić :), 150W, i u principu ventove smišljam jer se bojim prejakoga mirisa kad krene cvjetanje!!
Za sada mi je box otvoren cijelo vrijeme, i šibam zrak s velikim ventom (cca 35cm),
a imam i nekoliko komp ventova u pripremi, da ih iskoristim kad krene cvjet.!
Sad samo pokušavam definirati idealan sistem, a kroz tjedan dana ću ga krenuti i montirati!!
Box mi je dosta nizak (150cm) pa i nemam puno prostora za manevar, a tim prije ću morati postaviti jaki "bezmirisni" ispuh!!!
U svakom slučaju- HVALA NA SAVJETIMA!!!!
 

Che*

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
10.09.2008
633
103
63
....sad bih ti uslika rupu u zidu koju sam napravio da zrak odlazi van...odustao sam od filtra..kako god da pogledas,bar meni,kad je cvjetanje pri brhuncu ,to jednostavno smrdi.mora...bar malo...
 
25.08.2009
16
1
0
47
ivio Che!
Da da, smrdljivka mora smrditi :), ali ja bi to svakako morao lokalizirati!
Sad sam donio odluku napraviti komplet sa par ventova, homemade CT i filter sa ugljenom, a sa stranje strane box-a samo priguiva!
Poto imam samo 150cm visine dobro e mi doi da biljke mogu pustiti blie svjetlu, a cijeli sis e biti u jednom komadu, i prema potrebi removable.

Huu Ha SinTe Za!
 

D&M

Aktivan Član
02.03.2016
346
404
63
72
Sve teme koje imaju veze sa karbonskim filterom su prestare, nemaju vise slike. Uglavnom nije mi potrebno objasniti kako se izradi filter, nego me zanima sljedece.
Dali je ista stvar ako vent vuce preko filtera ili gura kroz filter? Ima li veze ako bi filter bio kockastog oblika ne okruglog? Konkretno, moj vent 120mm 170m3/h bi sigurno progurao kroz DIY filter ali neznam ima li dovoljno snage da vuce preko, koliko bi smisla imalo da je staviti mozda Y cijev pa na dva kraja 2 venta da vucu skupa preko filtera umjesto da 1 gura kroz?
 

D&M

Aktivan Član
02.03.2016
346
404
63
72
Zadnji post u ovoj temi je 2009, da san tu napisa onda bi bilo da sta ne gledan koliko je tema stara. Nema veze uglavnom snaci cu se sam.
 

Avantura

kontrolor leta
Prijatelj Foruma
17.10.2008
3.871
2.564
228
da san tu napisa onda bi bilo da sta ne gledan koliko je tema stara
To bi netko napisao samo ako bi odgovorio nekom na post iz 2009, ili napisao nešto nevezano za ništa. Ne moraš se odma ljutiti.
I sačekaj malo netko če dati konkretan savjet, ako je nova tema ne znači da prije dobiš odgovor, sve se teme pročitaju, i svako pitanje iz dnevnih postova pročitaju gotovo svi moderatori na dnevnoj bazi.

I ja sam htio raditi filter kao ti, kockasti. I na sredinu jednu pregraduširine 3-4 cm da zadrži ugljen ali eto još nisam napravio no ne znači da nebi šljakalo.
Ja sam kupio polovni pa me izašlo jeftinije nego da ga radim.
 

D&M

Aktivan Član
02.03.2016
346
404
63
72
Daleko san ja od ljutnje prijatelju, nema veze ako ti kazes da je vako bolje ajde. Uglavnom, kockasti bi napravija jer mi je lakse doci do stvari, tj iman sve vec. Box je mali, 1 biljka je u pitanju isto nekako mislin da bi funkcioniralo to s obzirom da je meni temp ionako vise niska nego visoka pa mi ne smeta manji protok zraka. Neznan kako bi funkcionirala opcija da je staviti 1 da gura pa filter i onda 1 da poteze to jos, iako sumnjan ali neka neko kaze ko bolje zna. Vidin na stranim forumima da dosta njih za male boxeve radi vakve filtere sa vakvim ventovima.

Edit: da se mi razumimo ima san ja fix ideja da stavin 2-3 cm sloj lavande pa da vent povlaci preko nje samo da izbaciva miris, sad kako bi to funkcioniralo sam bog zna. prije da nebi ali aj
 

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.254
11.095
358
Netko je pitao dali ima sira cjev od 125 mm i da ima 150 mm. Druga stvar koja se tice ventova i filtera je da skupite za turbinu i onda filter i mirni ste em dobro ohladi em su necujne. Ovo sa pc ventovima neigra .
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.211
42.030
2.598
vakum je zafrknutiji od pritiska,samim time bolje da vuče kroz filter nego da tjera u njega
nikakve lavande i kanalizacije ,samo ugljen i miran si
 
30.04.2016
37
11
8
I ja sam u izradi venta, molim iskusne koliki fi najbolje uzeti i koliko jak vent za box 1x1x1.8 ? 2 biljke ce bit za u boxu...buka nije prob ni potrosnja, ali miris je ne smije mi pol ulice udarat po gandji
 
30.04.2016
37
11
8
Hvala Stipe, dal bi ti bio problem pregledat slike kada sve bude gotovo? na pm posaljem posto mi je ovo prvi izlet u indoor , svaki savijet dobro dode