PH up and down

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
Ako kupujete specializirana gnojiva onda pored kupite od iste firme i PH regulatore.
Možes ga regulisati kalcijevim karbonatom i šotom(to je defintivno naj jeftinije i najlakse nac)
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
Kalcijev Karbonat CaCO3 i koristi se u poljuprivredi za reguliranje PH i dodavanja Ca koji je i onako neophodno dadavati :wink:

ima dosta vrsta šote, rjava se najèesèe koristi njen PH je najèesèe od 4 do 5,5 i vrlo je jeftina.
Šota najèešce nastane sa prerašèanjem moèvarnog bilja jednog preko druge...
Postoji mnogo vrsta šote..
Naèi èete je u vrtnim centrima, pitajte vrtnare što goje okrasno žbunje-grmove..oni znaju gde se može nabavit.
A vrlo je jeftina... takodje CaCO3(problem je pakovanje jer je za poljuprivredu-pa èe vam toga ostat za celo selo :wink: )
 

Growimir

Aktivan Član
10.07.2006
309
17
0
ispast ce da te zajebavam ali treba mi hitno nabavio sam testere za mjerit ph.i treba mi na jednoj podignuti (ima 4.5 do 5 ) a drugoj spustiti ima (7.5-8) help sto da uradim :roll:
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
Ako imaš blizu kakvu zoo trgovinu na odjelu akvaristike prodaju ph regulatore(to u vodu i zalivanje)

CaCo3 sam ti rekao gde možeš kupiti,kreènjak...možeš posuti po zemlji i zaliti

šota-svi vrtnari znaju gde se može kupit jer je osnov za substarte,važi za Dalmatince :wink: suho palamino lišèe je kiseelo..
pitajte none,babe-one stavljaju pepeo(recimo oko oraha...

kolko ti je PH vode kojom zalivas?
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.560
163
Era PH vode mi je 7 a jedna biljka ima ph 7.3 i zute joj listovi po rubovima, kolko cega da stavim da joj snizim ph na 6.5
 

Growimir

Aktivan Član
10.07.2006
309
17
0
Voda iz naseg vodovoga ima ph 7-7.5 ?#$@ truju nas.. ima soli jer vodovod ide kroz more pa moram djevojcicama nosit vodu iz klime (svaki dan nosim uz 105 stepenica onda je jos i filtriram i ta je 6.5:) Par puta sam se zajebo i mjesao gnjojivo sa "janom" kojoj je ph jako visok pa bi biljke :zagoreo: sad sam izjednacio samo s vodom a sad je lako kad imam tester prije sam od oka pa je bilo svega...CaCO3 sam vec imao u pitarima a nisam znao da je to to :) morat cu se vratit u skolu
 

doomer

Aktivan Član
24.09.2005
947
1.560
163
Sve je rjeseno i PH i H2O2 sam dobio info, inace sto se tice Kiselog tla na netu nadjoh ovaj poucan text pa da podjelim :


Veæina biljaka za svoj dobar rast i razvoj, a na kraju i dobar urod traži plodna tla, povoljne strukture i teksture i odgovarajuæe reakcije tla (pH tla) – neutralne do slabo kisele (pH 5,5-7,5). Sve negativne vrijednosti iznad i ispod navedenog pH tla negativno utjeèu na, ne samo urod, veæ i na plodnost tla i slabije djelovanje primljenih gnojiva.

Da je tlo kiselo, najbolje pokazuje analiza tla, iako postoje i drugi naèini prepoznavanja (npr. tamo gdje se nalazi kamilica znak je da je pH tla niži.
Vrijednost pH znatan je pokazatelj agrokemijskih svojstava važnih za ishranu bilja. Ispiranjem lužina iz tla (uglavnom kalcija) dolazi do promjene kemijskih i fizièkih svojstava tla, na taj naèin što se na adsorpcijskom kompleksu tla poveæavaju vodikovi ioni na raèun lužnatih te se na taj naèin i poveæava kiselost tla. Kisela tla karakteristièna su nakupljanjem gline na odreðenoj dubini gdje se stvara nepropusni sloj. Tada se uslijed viška vodikovih iona aktiviraju ioni aluminija i željeza koji u veæim kolièinama djeluju negativno na biljke, najèešæe blokadom fosfora i kalija koji su biljkama neophodni.

Jedna od mjera smanjenja kiselosti jeste kalcizacija. Njome se u tlo unose vapnenaste tvari (vapno) u odreðenoj granici, jer preveliko unošenje odjednom uzrokuje nedostatak bora, mangana i drugih mikroelemenata. Veæina operacija unošenja vapna u tlo obavlja se nakon žetve žitarica, a pred oranje zimske brazde. Meðutim, kalcizacija se može obavljati i u predsjetvenoj pripremi tla i u samoj sjetvi.

Uloga kalcija ogromna je za održavanje reakcije tla i utjeèe indirektno na druge elemente i poveæanje sorpcijske sposobnosti tla. Kalcij održava strukturu tla jer povezuje èestice u strukturne agregate zajedno s humusnim tvarima te tako regulira vodozraèni režim tla. Najèešæi materijali koji sadrže kalcij i koriste se u kalcizaciji su mljeveni kalcijev karbonat, lapor, dolomit, saturacijski mulj itd.

Iako je kalcizacija pozitivna mjera, prilikom primjene treba biti oprezan jer može uzrokovati velike promjene u stanju hranjiva (fosfora, teških metala...) i npr. promjena od vrlo kisele do neutralne sredine mijenja fizikalna i kemijska svojstva tla te se tada moraju unositi veæe kolièine fosfora i mikroelemenata uz unošenje organskih gnojiva. Dolazi do promjene biogenosti tla pa se nastajanje i razlaganje humusa mijenja u smjeru jaèe mineralizacije tla što dovodi u kasnijem razdoblju do pada produktivnosti. Zato se èesto za kalcizaciju èuje izraz: “Kalcizacija bogati oèeve, a siromaši sinove”.

Nedostatak kalcija izražen je na listovima biljaka u vidu kloroza, zaostatka biljaka u porastu te na kraju dolazi do sušenja listova (simptomi su izraženi od vrha prema rubovima, a listovi se èesto i uvijaju.)
[/quote]
 

gens

Aktivan Član
20.07.2006
426
28
18
doomer je napisao(la):
Era PH vode mi je 7 a jedna biljka ima ph 7.3 i zute joj listovi po rubovima, kolko cega da stavim da joj snizim ph na 6.5

Ako joj žute listovi po rubovima mogao bi biti problem u prihrani, a ne u pH. Koliko sam primjetio kod problema sa pH se pojavljuju fleke po cijeloj površini lista istovremeno... dok kod problema sa hranjenjem poèinje od rubova i polako zahvaæa cijeli list...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: muni

Vanzemaljac

Aktivan Član
02.01.2006
387
61
0
Dobro nema veze,ionako sam danas kupio PH listiæe u apoteci.

p.s.moderatori slobodno brišite ove tri poruke ako im ovdje nije njesto
 

Vanzemaljac

Aktivan Član
02.01.2006
387
61
0
Vodu sam izmjerio.Samo što se sa ovim listiæima to baš ne može precizno uraditi(usporeðuju se nijanse boja koje su od 5 do 8 vrlo sliène)
PH vode mi je oko 7,što bi trebalo biti prihvatljivo.

A kako da izmjerim PH zemlje,stvarno mi nije jasno?
Ako je mješam s destiliranom vodom èiji je PH 5,5 to æe uticati na PH zemlje(ako je PH zemlje viši od 5,5 logièno je da æe ga destilirana voda sniziti,ako je niži onda æe ga povisiti)Po logici stvari,da bi izmjerio PH zemlje,trebalo bi ju pomješati s nekom tekuæinom èiji je PH=0,da bi se vidio samo PH zemlje.
Možda i grješim,ali stvarno ovo ne razumjem :?:
Jel može neko pojašnjenje?

Ako listiæ stavim direktno u zemlju boje se gotovo ni ne mjenjaju. Mislim da su listiæi namjenjeni samo za tekuæinu.

Sad mi pade nešto napamet.Ako destilirana voda ne škodi biljkama,nebi li se onda PH vode mogao sniziti s njom?Naprimjer miksujemo 1l vode previsokog PH sa 1/2l destilirane vode?

Jel može neko da objasni,kako sa listiæima izmjeriti PH zemlje?

Samo....bojim se da opet ne prièam sam sa sobom :roll:
 

gens

Aktivan Član
20.07.2006
426
28
18
Ja to radim tako da prislonim papiriæ kutiji i idem od boje do boje, tako æeš najbolje vidjeti sa kojom se poklapa. Ovi u rolici su odlièni jer imaju plastiènu kutiju pa možeš na nju prisloniti i vrlo lako usporediti.

Ovako to izgleda

00006126_0.jpg


Ne znam što bi ti odgovorio na ovo sa zemljom... ja sam mjerio sa destiliranom vodom i mislim da je toèno.
Prije toga sam napravio mali test... uzeo sam potpuno svježu kupovnu zemlju na kojoj je pisalo da je pH 6,5... onda sam nju pomješao sa destiliranom vodom i izmjerio pH... bio je izmeðu 6 i 7, što znaæi da destilirana voda nije imala utjecaja...

Meni je to bilo dovoljno da me uvjeri da na taj naèin mogu nastaviti mjeriti.