Trava i shizofrenija

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
17.11.2016
4
0
1
28
Pozdrav svima, da vas upoznam sa svojom situacijom u par recenica. Pusio sam prije 3 godine prvi put sa nekih 18 god i uzivao sam. Onda su pocele neke paranoje i fobije al sam jos normalno funkcionirao i nisam mislio da bi to moglo bito od trave. S vremenom se povecavala anksioznost itd i ja sam nastavljao pusit i imao bih po par sati bad tripa svaki put svakakve crne misli su se po mogu vrtile. Pa sam prestao pusit al ostala je anksioznost i te neke fobije kako bi ih nazvao. Zapalio bi jednu u 3 mjeseca. I onda u 5. Mj ove god a do tad nisam pusio bar pola godine sam hospitaliziran u bolnicu i izasao sam za 40 dana. I u bolnici sam imao uzasne halucinacije vizije i sve ostalo. Normalno funkcioniram al nije vise to sto je prije zivot mi je skroz siv osjecam se nelagodno ne uopce opusteno, pusim kutiju na dan i na terapiji sam. Sad ne znam sta da radim jer ne zelim ovakav ostat do kraja zivota, probao sam s Zoloft antidepresivom i nije bilo rezultata, sad sam na Zyprexi. Osjecam neku depresiju i jos kad zapalim dzoint to bude jos gore. Ali nikako mi nije jasno kako sam imao panicne napadaje dok nisam pusio pola godine mislio sam da su me oteli vanzemaljci itd. Ponekad mi se sad to dogodi al smiri se s zyprexom.
Eto ako netko ima nekih iskustava pa da podijelimo misljenja jer ne mogu vise bit ovakav
 

H2O888

Poznanici Foruma
Banovan
Poznanik Foruma
27.12.2011
1.546
3.338
188
koliko si pusi dnevno,i dali si jos sto konzumira?vidis tesko je zaci u cjelokupnu sliku covjekova stanja...bar iz mog pogleda na svijet,mozda da se obratis bogu za pomoc,i imaj vjere da ce sve bit dobro;)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mirogavran

H2O888

Poznanici Foruma
Banovan
Poznanik Foruma
27.12.2011
1.546
3.338
188
i tako 3g i izrodi se ovo hm..ja bi trazi razloge na drugim mjestima,mozda trava nije okidac za to stanje,al nebi ti preporuci da duvas ako te pere pri konzumaciji,cekaj bolja vrimena,jel imas jos kakve halucinacije il si samo depresivan?
 

Raconja

Aktivan Član
24.01.2016
465
1.918
143
Čitam tvoje simptome i prepoznao u njima meni blisku osobu. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da vutra nije okidač jer ista ju ne konzumira. Naime počelo je sa laganom depresijom otprilike jedanput godišnje (cca 1 mi) i postepeno se pojačavalo. Nakon par godina kad je depresija trajala 2-3 mj dobila je KRIVU dijagnozu (shizofrenija) što je uz krive tablete samo pogoršavalo stanje da bi u narednih 2 god počele i halucinacije. Nakon treće epizode potražila je drugo mišljenje i dijagnoza je bila bipolarni poremećaj. Promjena terapije joj je pomogla i već treću godinu nema problema, ali uz stalnu terapiju koja s druge strane ima kao posljedicu debljanje, ali i to uspjeva koliko toliko kontrolirati.
Ne kažem da je i kod tebe ista priča, ali teško je danas naći dobrog psihijatra i možda bi ti drugo mišljenje stručnjaka pomoglo.
A što se tiče ne redovite konzumacije vutre za Prvi dan ne pušenja za mene je uvijek "napet" i raspoloženje je dosta promjenjivo i dosta sam razdražljiv. Dok sam bio u fazi povremene konzumacije nikako nisam našao mir. Opet napominjem nemoj to ni shvatiti da trebaš stalno konzumirati već više razmisli o svojim postupcima, promjenama ponašanja, stanjima uma i svojim prioritetima kad pušiš i kad ne pušiš i sam ćeš doći do odgovora. Nadam se da sam bar malo pomogao...
 

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
ja bih se obratio lajf koucu ako si vec sve ostalo probao..

to je osoba koja za razliku od psihijatra ne postavlja dijagnoze,nego te lagano vodi kroz zivot..pomaze ti i ima vise drugarski pristup..
toplije nekako nego sma psihijatar..

imao sam blize osobe sa slicnim prblemima..misli o samoubistvu,a i gore..ne bih sad o tome ovde..

u principu,decku je sad mnoog bolje..konacno se oseca slobodnim i dobro u svojoj kozi i moze da bleji sam sa sobom i uzvia konacno..cela stvar je potrajala godinu dana i vise..
isto je bio hospitalizovan i na nekovima..ista prica u potpunosti..

lajf kouc i stalno pricanje,otvaranje i slusanje osobe do tebe..i sad je bolje :)

javi se na pm ako zelis kntakt i da popricas sa tim deckom..nema nikakvih problema,njemu bi bilo drag da ti pomogne

moj savet samo :)
 

xcx

Aktivan Član
07.05.2015
433
380
113
Iz iskustava bliskih osoba, nemoj više niti pomisliti na konzumaciju trave ili alkohola..
Mi smo različiti, trava ne djeluje na sve isto. Kod trebe je trava okidač a ne glavni razlog za loše stanje, šta ne znači da je možeš nastaviti koristiti. Prijatelj je zapalio svega par puta u životu, pralo ga je na paranoju i paniku tokom pušenja, a i držalo ga je i poslije. Nakon svakog puta panika i paranoja bi bile izraženije i duže bi mu trebalo da se vrati u normalu... Tako da je nakon zadnjeg puta, kada je vidio da sranja postaju jača, lijepo otišao do psihića i odradio koju godinu terapije... To je izazvalo 3-4 puta pušenja trave u periodu od više mjeseci...
Poanta je, nemoj se zaje... nađi dobrog psihijatra/psihologa i kreni, te ne očekuj ništa preko noći. Za sva stanja joga i meditacija se toplo preporučuju.

@Cvjetno drustvo , @bastovan20
Jel se vi zezate?????
Mogli ste čovjeku preporučit i ovo

 
  • Sviđa mi se
Reactions: napalm

banovan240

Banned
Banovan
20.03.2012
869
2.266
163
Srbija
istrazi malo sta je i ko je lajf kouc i kakav pristup ima..

hteli smo da pomognemo coveku,a ne da ulazimo u rasprave i sprdnju i da se pravdam trecim stranama..

rekao sam svoje misljenje,ti ne moras da provociras odmah..zasto odmah vecina mora da ismejava i provocira,ne razumem..poenta je pomoci coveku..mogao si lepo da izneses svoj stav i ne uzimas u usta druge clanove foruma..

govorim iz iskustva,imao sam vise prijatelja obolelih od depresije,aneksioznosti,misli o samoubistvu,a ubistvu svojih najmilijih..

prva etapa je prihvatanje problema i uzemljenje,potrebno je vreme da se pronadjes opet..

trava je moguci okidac,ali unutrasnje stanje stoji..

o tome ti pricam,lajf kouc nema takav pristup..e ti si lud,to ti se desava zbog toga i toga..uzmi pij lekove..i puste takve ljude da se muce u svakodnevnici i kljukaju ih lekovima..
pravi problem i resenje se krije mnogo dublje od toga..

najbolji ortak je hteo da skace sa terase,mislio je da je poludeo..bivsa devojka je imala depresiju isto..stalna kuknjava i plakanje..pa onda naleti besa i destruktivno ponasanje..
treci ortak je taj koji je imao glasove u glavi i svasta nesot tripovao..

ne bih pricao sigurno nesto sto ne znam i u sta nisam siguran..lajf kouc je novi pristup,ima tu i meditacije i imaginacije i stalne price..istrazi malo pa onda pricaj..

sto se tice meditacije i joge sam se bavim time tadkoje i istrazujem..tako da potpisujem da moze da pomogne..ali moze i da POGORSA situaciju..meditacija se nikako ne bi smela praktikovati ako postoje psihicke smetnje..prvo se smetnje moraju otkloniti,onda se meditacija moze praktikovati..od meditacije mozes da odvalis..moj drugar je pokusao time da pomogne sebi jer je video mene da ja praktikujem..napravio je sebi jos veci haos u glavi koji je lajf kouc mesecima peglao..

joga bila mozda bolja..

tako da nemoj tako da pricas,ismejavas tudje..a sam znas povrsno,stvarno nije redu..meditacija nije za igranje

druga stvar,izneo sam misljenje..posavetovao sta ja mislim..nisam coveku rekao da mora da me poslusa..

kada bude video tvoj komentar,prosecan vutras ce pomisliti,a vidi ova dva pacijenta..mozda tu ima par korisnih reci i saveta,al ce biti zaslepljeni klipom how to cure headache..ubacio si u pricu totalno nbt stvar..

stvarno ne volim te ironije,sarkazam i ostala sranja..nisu prijatni i zastareli su..ne ophodis se lepo prema ljudiam..pa cak i da znas bolje i vise od od nas..nije u redu da tudje misljenje tako ismejavas..

pozdrav,stvarno se nekad zapitam i ja mladji clan sta se desava ovde i kakvi su ljudi..i dal treba da se pobijemo svi i pisamo jedni po drugima..
 

xcx

Aktivan Član
07.05.2015
433
380
113
Ti stvarno ne shvaćaš, ne želiš shvatiti ili nešto treće...
Mentalna oboljenja nisu ista, šta misliš da je svaka depresija ista????
Kažeš kljukanje tabletama?? Jel tebi jasno da postoji kemija? Da dolazi do disbalansa kemije u mozgu koje se mogu sanirati sa uzimanjem tableta???
Drugo je šta neki psiholozi/psihijatri rade preko one stvari ili nemaju kapaciteta da povežu neke stvari i nađu pravo rješenje... ali to ne znači da je čitava struka za k...
Jel bi oboljelog od raka, čovjeka sa potrganim udovima slao iscjelitelju ili doktoru???????
Nemoj se zaje... mentalna oboljenja ili stanja su gadna i potreban im je ozbiljan opristup, neka su lakša pa se mogu riješavat bez ljekova, a neke samo sa psihoterapijom koja traje par godina...

stvarno ne volim te ironije,sarkazam i ostala sranja..nisu prijatni i zastareli su..ne ophodis se lepo prema ljudiam..pa cak i da znas bolje i vise od od nas..nije u redu da tudje misljenje tako ismejavas..

Dobiću packu od modova, ali nemogu se suzdržati, JESI LI TI NORMALAN ????????
Vidim da svjet ide u quratz kada mladi na kojima ovaj sjebani svijet ostaje, su još sjebaniji od nas...
Ako ja okrenem glavu da ne vidim vlak koj će me zgazit, znaći da taj vlak ne postoji i da će sve biti ružičasto????
Tvoje mišljenje je baziranio na čemu? Na par ljudi koji kažu ubiti ću se???? Nagledo se takvih i još su živi.
Jel zunaš šta prava depresija znači, jel znaš osječaj kad sve šta želiš je bit u krevetu, kad se osječaš da bio ti netko napravio uslugu da ti spuca metak u glavu, kad netko mora biti konstantno sa tobom da te hrani, pomogne ti oblačit se, gleda da se ne krkneš a tri si ko zombi i jedina želja ti je legnut se i spavat zauvjek????

Odrasti više.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: grouchy

Triptank

Krvave Bjeloočnice
13.05.2015
659
1.563
163
Trichome City
Travu ne treba pušiti ako ti život nije sredjen, iz mog iskustva trava lijepo pere kad si sretan, ako si depresivan trava samo pojačava depresiju. Pogrešno je posegnuti za travom kad stvari krenu nizbrdo, u tim trenucima treba stisnut zube i ostat hladne glave, trijezan. Probaj meditirat, provodit vrijeme u prirodi, zdravo se hraniti i najbitnije okruži se osobama za koje znaš da ti žele dobro. Kad čovjek nadje unutarnji mir lakše se nosit sa psihičkim i životnim problemima, koje svatko od nas ima.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: banovan240

jesam

rokenrolerica
Urednik
Moderator
14.01.2012
2.255
10.213
358
@Felipegonzalez nemoj pušiti ako ti je od trave još lošije, vrlo jednostavno ;)
ali tebi nije dobro neovisno o travi
baš me zanima zašto si uopće pomislio da su ti simptomi od trave?
ovo što ti navodiš bi se uklapalo u sliku shizofrenije, pogotovo ako su see ispadi tipa vanzemaljaca i slični ponavljali.
baš me ljuti šta se shizofreniju, koja je btw, usko vezana uz genetsko nasljeđivanje, veže s travom
jasno je da ti je sad teško, al bude već bolje :)
ne kužim jel piješ te tablete redovito ili tek kad ti postane lošije?
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: xcx

High Above

Aktivan Član
05.01.2016
212
453
63
Kroz post pises o ansioznosti i fobijama, a u naslovu pise sizofrenija. Ako kao dijagnozu imas sizofreniju kanabis je tu verovatno pripomogao kao okidac.
Da ne shvati neko pogresno. Ne kazem da kanabis prouzrokuje sizofreniju, za sada nema nicega sto bi ukazivalo na to(mada ne verujem ni da ce biti). Pricam o tome da kanabis kao i mnoge druge stvari(alkohol, bilo koje droge i pre svega stres) moze biti okidac kod osoba koje imaju predispozicije za sizofreniju ili neku drugu psihozu.
Po mom misljenju najpametnije je naci dobrog terapeuta koji ujedno pokazuje interesovanje za tvoje stanje i pre svega tebi odgovara.

@xcx Je sve lepo objasnio.

@bastovan20 Ako su u pitanju 'samo' depresija i anksioznost onda ideja sa 'life coach'-om uopste nije losa. Ako pak imas dijagnozu onda bi najpametnije da odes na jos par mesta i proveris. Ne desava se retko kod nas da se nekom 'rokne' dijagnoza ili na primer postavi pogresna, u oba slucaja nimalo nije naivno(za razliku od dobrog dela nasih lekara i psihologa).
 
17.11.2016
4
0
1
28
Rekao bih da nemam shizu ali bude razdoblja kad odjednom pocnem umisljat te stvari pa uzmem tabletu i smirim se, a usporedno s tim uzimam mjesecno injekciju za sizofreniju al doktor mi je rekao da nemam sizofreniju to je samo preventiva

@Raconja
Koje tabete sada koristi ta tebi bliska osoba za bipolarni poremecaj
 
Poslednja izmena:
17.11.2016
4
0
1
28
@Felipegonzalez

A sta kazu doktori? Da li su ti oni prepisali to sto pijes ili to radis na svoju ruku? Cime te to bode?
Takodje da li si isao kod jednog ili vise?

Pripisali su mi oni, bodu me Xeplionom jednom mjesecno otkad sam izasao iz bolnice, drugi psihijatar mi je pripisao Zoloft ali nije pomogao
Ali nisam bas iskren bio sa psihijatrima u vezi trave i osjecaja mojih od prije, bio sam manican i sad sam u depri to im nisam rekao
 

Blader

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
06.03.2015
1.324
4.895
188
Bilo bi dobro kad bi našao nekog stučnog ali da možeš s njim biti baš skroz otvoren. Nemoj očekivati da ćeš riješiti preko noći ali može se. Pričaj, reci točno šta osječaš i šta te mući.

Pomalo... nemoj stvarati presing. Ljudima u životu svakakvi periodi dođu. Nemoj previše razmišljati o dijagnozama. To su imena za skup simtoma, a i stalno se to mijenja iz godine u godinu. Trenutno imaš određene emocije na površini i loše se osječaš, ali ne znaći da nakon ovoga ti neće biti sto puta bolje.

Budi otvoren... nemoj mislit da si lud kad ne postoji lud - ne lud. Postoje određene situacije koje treba osječat. Trenutno osječaš nesigurnost i strah, osječaj, ne bori se. Mi ljudi smo puno toga... tebi su neke kočnice pale ili neki sustavi drukčije rade trenutno, šta je tu je.

Vidiš da te taj strah ne može ubit. Pusti neka prolazi tijelom, ne pokušavaj da ti bude bolje. Sačekaj da oluja prođe... Nastavi radit ono šta radiš neka se to događa u tijelu. Znaj da je sve to normalno za čovjeka, nemoj puno analizirati kad samo oslikavaš strah svojim simbolima. Neka se događa... pa ako nekad nisi raspoložen popi tabletu bože dragi.

Što otvoreniji i slobodnije budeš sa stručnom osobom poboljšat će ti terapiji sigurno... nemoj se boriti jer se boriš protiv sebe unutra. Mi ljudi gradimo korita za te emocionalne rijeke ali nekad brana popusti i rijeka poplavi... budi strpljiv. Nakon poplave ostane plodno tlo :thumb:...
 

jesam

rokenrolerica
Urednik
Moderator
14.01.2012
2.255
10.213
358
čuj, moraš biti iskren prema liječniku i sam sudjelovati u tom procesu
pa zar ti se unatoč injekciji i dalje javljaju simptomi? vidiš da ti zoloft pomaže, ali moraš ga piti kontinuirano jer ga piješ da spriječiš te epizode, a ne nakon što ti se simptomi pojave

postoji jako puno shizoidnih poremećaja, pa je sigurno teško odrediti dijagnozu, a još teže pogoditi terapiju, ali jako je bitno ne dozvoljavati nikakve ispade kako bi tijek bolesti ipak bio povoljnij, svejedno sad shiza ili neka druga dg, psihotični napadi se moraju suzbijati

nisam liječnik, ali dugi niz godina pratim to područje, pa onda i ljude sa sličnim problemima

inače sam protiv tableta i mišljenja sam otprilike, koliko psihijatara, toliko i bolesti, ali ako tablete dižu kvalitetu života pojedinca, a onda i njegove obitelji te omogućavaju normalno funkcioniranje sviju, onda uopće nema dvojbe

najiskrenije ti mogu reći da su ama baš svi ljudi koji su prekidali terapiju i mislili da mogu bez lijekova, ponovno upadali u psihoze, koje su svaki put bile duljeg trajanja i jačeg inteziteta, a onda isto tako i hospitalizacije, a dešava se i da tragično završi

isto tako mogu reći da se većina, kad prihvate situaciju takva kakva je, srede i vode normalan i uspješan život unatoč boleštini

svakako moraš biti iskren s doktorom, pa ako treba i inzistirati da čuje ono što imaš za reći jer ti na temlju toga daje terapiju, pitaj ga da ti objasni tvoju dijagnozu, kakav je tijek bolesti, šta možeš očekivati, sam prati kako ti se vremenski izmjenjuju stanja manije i depre, a naravno da možeš tražiti i drugo mišljenje

pozz i pamet u glavu :wave:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Stipe
09.11.2016
73
105
33
37
Ja bih se prikljucio ovoj raspravi. Mozda zato sto mislim da razumijem problem a i zato sto u mom obiteljskom krugu imam medicinare.
Sada se nemoze znati da li bi se psihoza razvila ili se nebi razvila radi zivotnoga stila iako vjerujem da ti dogadaji nisu u vezi. Od shizofrenije mogu da obole svi. I nije sada vazna tocna dijagnoza i sifra vec je vazna terapija. Zyprexa je dobar lijek koji u odgovarajucoj dozi drzi psihozu pod kontrolom. Cest je slucaj subdoziranje,nedovoljno doziranje ili i neuzimanje terapije.
Zyprexa se moze nakon nekog vremena zamijeniti nekim drugim lijekom koji je mozda pogodniji, npr Seroquel-kvetiapin. Seroquel je poseban a djelovanje mu ovisi o dozi,.. do 300 mg sedira i djeluje antidepresivno a od 400-800 mg djeluje antipsihoticno. Koristan je i u bipolarnom poremecaju. U antidepresive kao posebne lijekove ne vjerujem puno. Ipak mozda je najbolji Mirtazapin. Ne remeti seksualnu funkciju.
Sto se tice psihoterapije mislim da najvecu podrsku moze dati iskreni prijatelj ili prijateljica. Svakako moras biti potpuno iskren sa psihijatrom i svakako ne prekidati terapiju na svoju ruku. Ako pomaze nije bad i ako ju uzimas dozivotno. Primi pozdrave i drzi se, nedaj se, zivot nije fer bar ne uvijek.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: banovan240

lukas

Aktivan Član
20.06.2015
167
590
93
svi smo mi bolidi,neko f1,neko f20 neko f28.naci zdravog covjeka u pravom smislu te rijeci danas je prava rijetkost.ovo je vrijeme kad i pcele proizvode uvozni med.pozitivan pristup zivotu,rad,molitva,citanje zabavne literature,druzenje,sport,putovanja,neki su od nacina da se uspjesno nosis sa takvim stanjem i rezultati neci izostati,stej pozitv:):)