Vesti iz medija, slobodno dopunjujte :)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

kumovi

Aktivan Član
29.07.2013
111
175
43
Tu sam.
Evo jedna iz BiH:
U MJESTU GORNJI RADIŠIĆI KOD LJUBUŠKOG
Braća Marić uzgajali marihuanu




Pripadnici Policijske uprave Ljubuški preksinoć su oko 18 sati, u okviru akcije «List» u mjestu Gornji Radišići, zaseok Humovača, slobode lišili J. Marića (24) i njegovog dvije godine starijeg brata.

Braća su, kako saznajemo, upala u policijsku zamku prilikom obrađivanja manje plantaže indijske konoplje u Humovači.

Kako je rečeno iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, oni su nakon lišavanja slobode privedeni u službene prostorije PU Ljubuški gdje je nad njima izvršena kriminalistička obrada, a na licu mjesta izvršen je uviđaj.

- Izvršenim očevidom utvrđeno je da se plantaža sastoji od 18 stabljika, visine do 185 cm, koje svojim izgledom asociraju na stabljike indijske konoplje-rečeno je iz MUP-a ZHK.

Prema riječima policijskog komesara Zorana Galića, uspješnom završetku ove akcije prethodili su pažljivo planiranje, brižna priprema i višednevni, predani angažman većeg broja policijskih službenika.

Ceku im slozili bas pravu.
 
20.08.2013
25
33
13
Slobodno tržište medicinske marihuane vredno 1,3 milijarde stiže u Kanadu
Novi sistem će koristiti velike zatvorene farme marihuane, sertifikovane od strane kanadske policije (RCMP).

Konzervativna vlada u utorak pokreće slobodno tržište medicinske marihuane vredno 1,3 milijarde dolara, za koje se očekuje da će snabdevati 450.000 Kanađana kvalitetnom travom.

Ministarstvo zdravlja Kanade od ponedeljka počinje sa postepenom zamenom dosadašnjeg sistema, koji se uglavnom oslanjao na mali kućni uzgoj medicinske marihuane različitog kvaliteta, često ilegalno preusmerene na crno tržište.

Umesto toga, sada će velike zatvorene farme marihuane, overene od strane policije i zdravstvene inspekcije, proizvoditi, pakovati i distribirati asortiman standardizovane trave, koja će se prodavati po kojoj god ceni tržište bude moglo da plati. Prve prodaje se očekuju u narednih nekoliko nedelja, sa direktnom dostavom putem sigurne kurirske službe.

“Prilično smo sigurni da ćemo s vremenom imati zdravu komercijalnu industriju” rekla je u intervjuu Sofi Galarneau, visoka zvaničnica miistarstvo. “Ovo je potpuno novo pravila”.

Ministarstvo zdravlje Kanade neće ograničavati broj novih kapital-intenzivnih farmi, koji će imati obavezne trezore i sigurnosne sisteme. Proizvodnja u privatnim stanovima će biti zabranjena. Uvoz iz država kao što su Holandija će biti dozvoljen.

Od juna se već 156 firmi prijavilo za unosnu dozvolu za proizvodnju i distribuciju, a prve dve dozvole su izdate prošle nedelje.

Pročitajte vest u celosti na sajtu CBC News: http://www.cbc.ca/news/canada/1-3b-medical-marijuana-free-market-coming-to-canada-1.1872652
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mazar
20.08.2013
25
33
13
STUDIJA, VELIKA BRITANIJA: Legalizacija kanabisa bi donela 1,25 milijardi funti poreza godišnje, ne bi nužno naškodila javnom zdravlju
Prema istraživanju, dekriminalizacija kanabisa bi mogla da smanji troškove policije, tužilaštva i lečenja zavisnika, dok bi zakonska regulacija pomogla u kontrolisanju potencije i hemijskog sastava.

Legalizacija i oporezivanje kanabisa bi mogle pomoći Vladi u smanjenju deficita od čak 1,25 milijarde funti, bez da nužno prouzrokuju značajnu štetu po javno zdravlje, tvrdi se u studiji.

U istraživanju Instituta za socijalna i ekonomska istraživanja, kaže se da bi dekriminalizacije kanabisa mogla da smanji troškove rada policije, tužilaštva i lečenja zavisnika, do 300 miliona funti godišnje.

U međuvremenu, poreski prihodi od legalizacije droge mogli bi doneti između 400 miliona i 900 miliona funti za državnu blagajnu.

Naučnici sa Univerziteta u Eseksu, koji sačinili izveštaj, kažu da je javna rasprava o politici prema kanabisu previše ograničena i da ne postoje čvrsti dokaze za nastavak kriminalizacije.

Pročitajte vest u celosti u Independentu: http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/legalising-cannabis-125bn-tax-benefit–without-necessarily-damaging-public-health-8818064.html

Pročitajte sve zaključke istraživanja na sajtu ISERa: https://www.iser.essex.ac.uk/2013/09/15/a-cost-benefit-analysis-of-cannabis-legalisation
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mazar
20.08.2013
25
33
13
Visoki britanski šef policije: “Vreme je da se okonča rat protiv droge”

Majk Barton, šef policije okruga Duram, kaže da bi “korisnici mogli da se snabdevaju” kroz nacionalni zdravstveni sistem (NHS) i apeluje na revoluciju u politici prema drogama.

Jedan od najviših policijskih službenika Engleske pozvao je na dekriminallizaciju droga iz A-klase i na radikalno revidiranje politike potpune zabrane.

U dramatičnom potezu, koji će ponovo pokrenuti debatu o takozvanom ratu protiv droge, Majk Barton, šef policije okruga Duram, predložio je da bi nacionalni zdravstveni sistem mogao obezbeđivati drogu zavisnicima, čime bi se razbio monopol i presekao izvor prihoda kriminalnih bandi.

Poredeći zabranu droge sa prohibicijom alkohola u Americi 1920-ih, koja je stvorila Al Kaponea i mafiju, Barton tvrdi da kriminalizacija trgovine drogom stavlja milijarde funti u džepove kriminalnih bandi.

Pobornici reforme politike prema drogama su pohvalili Bartonov izazov za status kvo, kao razuman i hrabar.

Pišući u Observeru, Barton kaže: “Ako bi zavisnik mogao da dođe do droge kroz zdravstveni sistem, ili nešto slično, onda ne bi morao kupuje drogu na ilegalnom tržištu. Kupovina ili lečenje dijamorfinom, na primer, je leftino. Proizvodnja u terapijske svrhe je jeftina.”

“Ne zarađuju sve kriminalne bande prodajom droge, ali, u mom iskustvu, većina ih se time bavi. Ako bismo korisnicima ponudili alternativni izvor snabdevanja, smanjili bismo prihode kriminalcima.”

“Ja kažem da droge treba da budu kontrolisane. Naravno da ne treba da budu slobodno dostupne”, rekao je Barton.

Pročitajte celu vestu u Guardianu - http://www.theguardian.com/society/2013/sep/28/time-end-war-drugs-uk-police-chief