biljka grmalj

Hempatia Soma Herbies Headshop iGrow

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
grmalj,kažu stari ljudi za onog što je kao ,da se od gore odvalijo:)
treba probati uzgojiti jednu u prevelikoj posudi +150l,drvo božièno-ne drvce :D :D
da vidim,osetim i to èudo
 

Growimir

Aktivan Član
10.07.2006
309
17
0
Imao sam ja jednu u vrtu kad je presla 2.5 m (sa otkinutim vrhom) morao sam je eutanazirati jer su susjedi shvatili da nije "palma".Sljedecu outdor sezonu planiram na istom mjestu posaditi "Stonehange" vrsta koja bi mogla i biti i veca sa "megalitnim budovima " vrt je inace 5 * 3 m sunca ima ujutro i popodne a u spici nema pa se mora izduziti da bi ga uhvatila, ima u cro jedan sto mu kukuruz u vrtu raste preko 5 m (uso je u ginnesa) ja cu isto provati isto sa vutrom pa makar na robiji zavrsio :)
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.574
314
108
Bosnia and Herzegovina
www.marihuana.org
Hehehhe, Era dao si mi extra dobru ideju, samo sto ja cu probati sa manjom posudom i sa jednom 400W HPS-om. A ostalo svakako sam nasao "kotu" extra dobru, cak ovaj haver u radnji mi je rekao dati dvije lampe komplet (400W HPS-ku) na par mjeseci, kaze ne moras odmah ako nemas... :) LOL jooo nane mi, kako me obradovo...Odmah sam promjenio plan, tako da sam nasao kotu finu i tu bih stavio dvije ove lampe, i posadio nekih 10-tak biljki bez guranja... i kod kuæe jednu biljku (ovu hindicu, sto je krenula :)) u kantu od JUPOL-a, i to bih drzao ovdje kuci, ali pod jednom 400W HPS lampom...tj. ovom sad sto imam ovdje u sobi :) i lagano je staviti da visi i skroooooz do vrha plafona bi ta biljka isla, mislim dokle bi mogla gore...
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.574
314
108
Bosnia and Herzegovina
www.marihuana.org
heheh pogresno sam oèito (k'o našiljen) napisao....Nisam mislio hindicu do plafona. Nju kontam u kuci u kanti od JUPOL-a, i samo jednu pod lampu. Nek se siri :) koliko hoce... aaa na ovoj koti, tu planiram staviti isto neko sjeme koje ima vise indice u sebi, ali ono govorim uopcenito, da ustvari bi ih pustio da rastu koliko hoce (misleci na vegetaciju jedno 2 (2 i po mjeseca najmanje!!!!) pa onda jos 8 - 12 sedmica cvjetanje, pa kolika bude, mislim ne bih bio ogranicen sa prostorom, pa bi ih pustio da rastu koliko hoce...
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
od koje si firme uzeo hindu jer je to razlika kao dan i noè?
za Hindu znam jer radim sa njom nekoliko godina.Probao skoro sve banke semena i napravijo èudo koje još nije potuko niko.
Hindu u 25l èe ti dati ako pustiš oko 25-30 dana na veg i onda na cvetanje oko 100-120g..
naprimer sensi seed je extra firm aali joj je HIndu poraz!!!
:)
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Ako hoæete indicu koja stvarno jako naraste, onda je pravi izbor Taskenti od Cannabiogen-a (malo je skupa - 95 EUR za 10 kom.). Sorta potièe direktno od landrace sorte iz Uzbekistana i ova verzija je u Španiji samo nadalje ukrštana izmeðu sebe da bi se napravila što bolja selekcija. Èist InBred Line.
Što se tièe Hindu Kush-a, mislim da je sasvim O.K ona Nirvanina verzija. Naroèito za te pare.
Kad smo veæ kod toliko osporavane Nirvane, još jednom: treba znati koja se sorta uzima od njih. Nešto im nije baš kako treba, a neke sorte su im sasvim, pa èak i više nego O.K. Pored te sorte, odlièna im je (u indica delu) Aurora indica, samo, èini mi se, niko se još nije pohvalio prevelikim urodom od nje. Ali zato je vrlo, vrlo powerful.
A za velike i 100% èiste sative u indoor-u, to može da bude malo muèno za uzgoj. Ja sanjam o izgradnji i opremanju jedne prostorije (kakvu je opisao DJ Short u jednom èlanku o landrace sativama u ondoor-u).
Dakle, treba imati prostoriju sa tavanicom visine minimum 5m, a poželjno i celih 7m. Na podu treba imati makar 1m (poželjno 1,5m) zemlje u visinu, ili još bolje, imati takvu prostoriju u podrumu kome pod nije izbetoniran (ali to je teško naæi kod nas, jer se svuda rade takvi temelji zgrada, a naroèito treba biti oprezan u pogledu podzemnih voda). Na plafonu montirana aparatura za pravolinijsko pomeranje svetiljki (zbog simulacije kretanja Sunca istok-zapad). Lampe bi morale biti od 1000W, a u zavisnosti od velièine prostorije, postaviti i dovoljan broj istih (nije samo napomenuo da je u Kanadi struja prilièno jeftina u poreðenju s njihovim stndardom, a ovde bi za to trebao èovek da ima i omanju elektrocentralu). Veg. u režimu 15/9, 14/10 ili 13/11, u zavisnosti odakle sorta potièe, a cvetanje na 11/13. Vlaga bi morala biti na pristojnom nivou, a to i nije baš lako izvesti u veæim prostorijama (a da se pri tome ne pojavi plesan, kako se dogaða u podrumskim prostorijama). Zato se mora uraditi i dobra ventilacija.
I onda, samo kažite, Thai, Kerala, Oaxaca, Brazilian Lemon, Dalat ... sve je vaše.
Što se tièe uzgoja èistih sativa u outdoor-u u ex-Yu, tu, naravno, najbolje prolaze oni sreænici koji žive u mediteranskoj i submetditeranskoj klimi. Ovi drugi možda još i bolje. Jeste da hladno vreme dolazi malo ranije nego na moru, ali zato ima mnogo boljeg zemljišta u zaleðu primorja - npr. dolina Zete i okolina Skadarskog jezera, dolina Neretve, Ravni Kotari, unutrašnjost Istre, Vipava, da i južno Povardarje. Zemljište uz more je èesto alkalne reakcije, dok je u dolinama tih reka ako ne balgo kiselo, ono, makar na ph7. Pogledajte Metkoviæ, to je hrvatski citrus-land. A citrusi traže balgo kiselo zemljište, baš kao i Cannabis.
Verovatno najbolje podruèje za uzgoj èistih sativa bi bilo zaleðe Dubrovnika - Konavli. Odlièna klima, a s druge strane i vrlo dobar kvalitet zemljišta.
S druge strane, jedine sative za koje znam da solidno podnose blago alkalno zemljište (indike veæ, ionako nemaju mnogo problema s tim) su meksièke sative - Acapulco Gold, Michoacan, Oaxaca, Guerrero Gold. One, ujedno, imaju i brži period sazrevanja u odnosu na one koje potièu iz predela bliže ekvatoru. Jedna nepoznata meksièka sativa (o tome sam više puta pisao) je sa uspehom u potpunosti sazrela u okolini Niša veæ poèetkom oktobra (pri tome mislim na više komada od te sorte).
No, šta ostaje nama, jadnim kontinentalcima? Naizgled malo toga. Jedina èista sativa koju bih mirne duše mogao da preporuèim za outdoor u Panonskoj niziji je Durban Poison. Ona u Nišu stiže poèetkom septembra, a verujem da bi sasvim zrela u Panoniji bila za 2-3 sedmice kasnije. S druge strane, èitao sam dosta o nekim afrièkim "retkim zverima" (makar retkim na ovijem prostorima). Èini se da Zambian Copper, Transkei Green i Malawi Gold mogu da sazru èak i u južnoj Engleskoj do kraja oktobra. Sve su to izuzetno jake sative koje ne proizvode toliko zajebancija u mozgu kao neke južnoazijske ili latinoamerièke, ali isto kao DP, imaju dobar head high koji fura na speed. Možda je tu šansa, ko zna?
Definitivno postoji nešto posebno u tim afrièkim sativama. Postoji i jedna vrlo zanimljiva afrièka landrace, a to je Ethiopian Highland. Zanimljiva je po tome što izdržava jako niske temperature, èak može da preživi i nešto ispod nule i da nastavi uspešno sa sazrevanjem. Potièe sa etiopskih visoravni i može se naæi i na 3000m visine. Problem sa njom je što je to ekvatorijalna (zapazite, ne tropska) sativa, koju je prilièno teško nagoniti da sazri u outdoor-u, èak i u mediteranskim uslovima. Bez obzira na veštaèki indukovano cvetanje, ona ima jako dug period sazrevanja - èak do 14 nedelja. Dakle, trebalo bi je prevariti negde sredinom jula ili pre da bi u kontinentalnim uslovima sazrela. Ali, fenomenalnu boju dobija od niskih temperatura - umesto uobièajenog ljubièastog, ona bude crvena.
 

Clarence

Aktivan Član
19.12.2005
246
7
0
edited by admin: pravilnik, èlan 5.


mozda glupo zvuci ali nikad se nisam sjetio za ovakve informacije reci hvala...pa sad koristim priliku...hvala...
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
Sa njihovim nemam. Gajio sam Afghani 98. ali, bio je od Homegrown Fantaseeds (mada nisam sasvim siguran u to da je bio baš od njih). Za Nirvaninu verziju znam da nije 100% indica i da su oni gurali malo neèega unutra (rekao bih Skunk-a), ali da je jedna od pouzdanijih nirvaninih sorti. Ja bi lièno pre išao na Hindu Kush.
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.574
314
108
Bosnia and Herzegovina
www.marihuana.org
SLO-Era je napisao(la):
od koje si firme uzeo hindu jer je to razlika kao dan i noè?
za Hindu znam jer radim sa njom nekoliko godina.Probao skoro sve banke semena i napravijo èudo koje još nije potuko niko.
Hindu u 25l èe ti dati ako pustiš oko 25-30 dana na veg i onda na cvetanje oko 100-120g..
naprimer sensi seed je extra firm aali joj je HIndu poraz!!!
:)

Ne skonta me ti dobro :), divi haveru, na kotu (site) jednu kontam nabaviti jedno sjeme (neko, ne ganjam sad nesto posebno, ali et' da nije "taraba", i njih kontam staviti u vegetaciji ako treba i dva mjeseca (hocu reci, nisam ogranicen ni sa cim, vrijeme, prostor (kao sad npr. :)) tj. dok se fino razviju (kazem 2 mjeseca, pa koliko im bude trebalo (ovisi na kraju sta cu i staviti (tu sam kont'o vise staviti), ali to sve kad dobijem ove obecane lampe, a ovu hindicu sam konto kuci ostaviti u ogromnoj posudi i samo nju pod lampu (znaci ne k'o prije gurati sto vise... a vecina ima tu losu naviku da tako kazem :)) i nju bih rega pazio, dok ove bih obilazio svaka dva - tri dana...
 

Growimir

Aktivan Član
10.07.2006
309
17
0
Jednu hindicu pod jednu lampu mora da radis u nuklearki pa imas struje na bacanje :) a i zarulja se trosi..skupo bi te izasla ta vutra mogao bi kupiti par kila za to :) :party:
 

Growimir

Aktivan Član
10.07.2006
309
17
0
Iskreno tripco najdrazi su mi tvoji postovi uvjek mi daju nove ideje...
samo bi htio nadopuniti listu najboljih mjesta sa najboljim od najboljega a to je
juzna strana poluotoka Peljesca gdje su rasle najbolje vutre.. to je dio gdje se sadi Dingac i Postup (cuvena vina) naime polozaj je takav da sunce przi od jutra do mraka + refleksija od mora takode cjeli dan sa preko 300 suncanih dana godisnje(vise nego Hvar) naime tu uvijek puse pa se ne skupljaju oblaci a zasticeno je od bure.Iz toga mjesta su potekle skoro sve dobre "domacice" ,hercegovke,albanke,a stariji groweri kazu da i Skunk vuce porijeklo iz tih krajeva.Medju nasim Landrace vrstama naci ce te dokaze za to.Nazalost vecina raslinja tamo je izgorila i sada je tamo zivi kamen ali sve vrste su prezivjele i mozete ih naci ako se potrudite.
_________________
Kud ja prodem trava raste...
 

SLO-Era

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
24.10.2004
1.813
583
138
51
nije hindu baš grmalj-odnosno neèe biti nikad baš ogromna i sa previše uroda.Što se tièe vrsta koje je Tripco naveo acapulco gold je stara sorta vrlo stabilna i ok..
Nirvana -pa redka je sorta, što je još nisam duvao ili sadijo :)
Za grmalja/indicu je od Hindu puno pogodniji Misty-to je jedan favorita Nirvane(nažalost ga ljudi premalo znaju ili ...)
U koliko hoèemo božièno drvo onda a od Nirvane onda master kush bez obrezivanja...

Ja sam rodjen u vipavskoj dolini :D
Majka za conoplju je takodje dalmatinska zagora.Celu svoju ranu mldaost smoi krali vuju matorom od prijatelja.To je bila daleko naj domaja koju sam ikad probao.Ma svukuda se može sijati vuja samo malo uklopiti mozag(logika)i znati osnove o biljci.
Svakako su oni koje žive uz obalni pojas povlašteni jer mogu vani poèeti puno ranije i zime su vrlo blage ... jedino jim samo leto može stvarati malo nepogoda
ako je baš extremno vruèe


potrošnja struje...
400w+100w za ventilatore... to se može nadomestiti ako malo pazimo na svetlo po kuèi,comp+monitor skor 500w....
nije baš struja najveèèi problem.
U Srbiji je struja barem bila smešno jeftina, svaki hoby nesto košta
 

Bezze_Sa

Cannabis aktivista
Vutra Veteran
16.06.2006
1.574
314
108
Bosnia and Herzegovina
www.marihuana.org
Baš naprotiv, prošli mjesec 7,5km (3€) više došlo nego inaèe, a stara rekla od 40km pa na dalje ja plaæam, i evo drugi mjesec dolazi 49,30km (ovo sa HPS-om) a prije dok je reflektor od 500W halogeni radio potrosio 7,5km

P.S. Jah' da napomenem da dok je reflektor radio, bile su na vegetaciji (juni/juli) i radio je 18 - 22 sata!!! Ako tad nisam poludio nikad necu...:)
 

Tripco

Aktivan Član
23.11.2005
312
99
0
suptropia.4t.com
SLO-Era je napisao(la):
nije hindu baš grmalj-odnosno neèe biti nikad baš ogromna i sa previše uroda.
izvinjavam se, moja greška, mislio sam da kada spominjete "hindu" da mislite na sortu Hindu Kush, a ono bila reè o indikama uopšte.
Ne, naravno da ova sorta nije grmalj. Èak je dobra za outdoor kao niska i "stealth" biljka, pravi primer klasiène indike. Jedino sam mislio da je nirvanina verzija sasvim dobra i pouzdana i, što je najvažnije, nema primesa sative u sebi (kao što je sluèaj kod nekih skupljih seed bank).
Da odemo opet u off topic sa geografskim podacima. Naime, jedan dugogodišnji uživalac vu iz Zagreba(a èovek puši još od ranih sedamdesetih) mi je jednom rekao da je apsolutno najbolja vu koju je ikada pušio ona sa Kornatskih otoka. Valjda je to zbog posebnog sastava zemljišta koje je puno minerala. Opet, to znaèi da zemljište tamo ima malo jaèu alkalnu reakciju, dakle, nepogodno za uzgoj. Možda je bila neka meksikanska sorta ili neka kornatska landrace koja je apsolutno adaptirana na lokalne uslove.