Bitcoin / BTC - Ponešto o svemu

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop

Prater

Prijatelj Foruma
04.04.2012
160
395
63
Kako sve veći broj korisnika zanima nešto oko Bitcoina ili znaju ponešto ali ne puno toga, reko da otvorim jednu manju temu gdje mogu nešto više naučit ili pitat. Došlo mi nakon šta sam već 10 puta isto pisao nekome na forumu. Kako tko pita neko pitanje u temi odgovorit ćemo pa će i drugi moći čitat.

BC_Logotype.png

Što je Bitcoin?

Bitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtualna kriptovaluta koju ta platna mreža koristi. Bitcoin platna mreža funkcionira pomoću kompleksnog algoritma. Transakcije u mreži Bitcoin (s velikim B) se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu, koja se također zove bitcoin (ali s malim slovom "b"). Plaćanja se provode na principu peer-to-peer (P2P) mreže, bez središnje institucije ili jednog administratora. Primjer peer-to-peer mreže bi još bio torrent.

Novi bitcoini dodjeljuju se kao nagrada za obradu transakcija korisnicima koji nude svoju računalnu snagu za provjeru i spremanje uplata u javnoj knjizi. Ovi pojedinci ili tvrtke uključuju se u aktivnosti održavanja Bitcoin mreže (tzv. "rudarenje") u zamjenu za transakcijske pristojbe i novonastale bitcoine. Osim rudarenjem, bitcoini se mogu kupiti novcem (u kunama, eurima, dolarima ili bilo kojoj drugoj valuti) ili se dobivaju u zamjenu za proizvode i usluge. Korisnici mogu slati i primati bitcoine elektroničkim putem za neznatnu naknadu pomoću računalnih programa (tzv. "novčanika"), koji se mogu nalaziti na osobnom računalu, mobilnom uređaju ili na internetu kao web aplikacija.

Bitcoin kao način plaćanja za proizvode i usluge je u porastu. Trgovci prihvaćaju digitalnu valutu jer su naknade 2-3% niže nego kod kartičnih procesora. Europska bankarska agencija je upozorila da Bitcoin platnoj mreži nedostaje zaštite potrošača. Za razliku od kreditnih kartica, naknade za transakciju plaća kupac, a ne trgovac. Bitcoin transakcije su nepovratne - jednom izvršenu transakciju nije moguće poništiti. Komercijalna upotreba Bitcoin sustava je trenutno relativno mala u odnosu na njegovu uporabu od strane špekulanata koji zarađuju na cjenovnoj nestabilnosti (volatilnost) bitcoina.

Bitcoin se zbog svoje anonimnosti, kao i gotovina, može koristiti za ilegalne aktivnosti. U listopadu 2013. američki FBI zatvorio je "Silk Road" - online crno tržište i pritom su zaplijenili 144.000 bitcoina u vrijednosti 28,5 milijuna američkih dolara (prema tadašnjem tečaju). Odnos državnih institucija prema Bitcoinu varira od zemlje do zemlje, a u SADu i od savezne države do savezne države. U Njemačkoj bitcoin ima status privatnog novca, u Danskoj i Ujedinjenom kraljevstvu se na trgovanje bitcoinom ne plaća porez[5][6], a u većini zemalja EU se bitcoin slobodno koristi. No, neke vlade su pak neprijateljski nastrojene prema bitcoinu - Rusija je zabranila korištenje bitcoina, a u Kini kupnja bitcoina podliježe ograničenjima (npr. kineske banke ne smiju poslovati sa bitcoin tvrtkama).

Preuzeto sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Vrste novčanika

Postoji više vrsta novčanika, vjerovatno nećemo ni sve nabrojat al evo nekih od bitnijih:

1. Software ili češće nazivan offline wallet - novčanik se drži offline na kompjuteru ili na USB-u. Prilikom izrade novčanika, automatski se prema algoritmu napravi odredjeni file koji nazivamo "wallet" u kojem se nalaze javni i privatni ključevi. Wallet je veličine do 100 KB.

Javni ključevi - ili drugim imenom bitcoin adresa koju dajete nekome da vam uplati neke bitcoine.

Ona izgleda ovako: 143pK9aCjHFzMHN17oY8PbFYSyiMrei5hr

Privatni ključevi - nikome ovo ne dajete jer u protivnom netko moze raspolagati sa vasim bitconima kako hoce, tj. ukrast vam ih.

Privatni ključ izgleda ovako L1bYs4xUoy56WNpman24PghwiQe7nGG85XMxWZAZt3c3zTGqhrry

Ovaj privatni ključ je ključ za ovu gore javnu adresu što znači da sa njom možete slati Bitcoine sa te adrese dje god hoćete.

BitcoinAddress.png
Capture-Electrum.png

- https://electrum.org (win, lin, osx)

2. Online wallet - u ovom slučaju se registrirate na web wallet preko neke stranice koja pruža uslugu novčanika. U ovom slučaju nešto jako ne valja , a to je da vi niste vlasnici svojih bitcoina jer su oni na walletu na koji te web stranice imaju pristup i u tom slučaju mogu vam sve ukrast i pobjeć sto se već događalo nebrojeno puta.

blockchain-wallet.png

- https://blockchain.info/

3. Paper wallet - ovdje se coini drže na fizičkom komadu papira najčešće u formatu QR koda i privatnog ključa (oboje). Kada želite pristup do bitcoina u ovom slučaju postoji više načina. Jedan bi bio da instalirate određenu aplikacija web wallet na mobitel pa sa njom skenirate QR kod i tako ubacite privatni ključ u tu aplikaciju. Drugi način bi bio da prepišete privatni ključ u neki offline wallet i tako dobijete pristup na wallet. U slučaju prepisivanja privatnog ključa u offline wallet bi bilo kao da ste napravili wallet iz koraka 1.

Athena+Bitcoin+Paper+Wallet.JPG

- https://walletgenerator.net/ (nije pametno koristit online nego skinut offline pa onda tek koristit bez interneta)

4. Hardware wallet - posebno napravljen fizički wallet sa određenom dozom sigurnost i funkcija protiv tamperiranja podataka prilikom slanja između kompjutera i fizičkog walleta. Najčešće se povezuju preko USB-a i tako hardware wallet dobiva struju, znači on nema neku bateriju. Primjer su TREZIR i Ledger walleti. Najčešće se koriste za one koji su malo više paranoični ili imaju veći broj bitcoina.

ledger-nano.png

- https://ledger.com
- https://www.keepkey.com/

Postoje i multisig tj. multisignature walleti koji su recimo "3 of 5" što znači da kad se želi poslat transakcija, minimalno bilo koja 3 privatna ključa moraju potpisat tu transakciju kao validnu da bi se ona izvršila. Ovo se koristi najčešće kada osoba ima jako velik broj bitcoina tako da 5 različitih osoba ima svaka svoj privatni ključ. Potpisivanje se može napraviti sa više lokacija tj. tih 3 čovjeka ne moraju biti na istoj lokaciji da bi to napravili.

Postoje i hot wallet i cold walleti. U hot walletima se cuva manji broj coina na koji neka web aplikacija ili web wallet ima pristup, recimo online wallet bi koristio hot wallet dje imaju 100 bitcoina za svakodnedne transakcije i plaćanja a u cold walletu mogu čuvat još 5000 bitcoina. Na cold wallet niti jedna aplikacija nema pristup i cold wallet je najčešće multisig wallet 3 ili 4 of 5. Kada nestane bitcoina na hot walletu, vlasnici potpisu transakciju recimo da pošalju jos 100 bitcoin sa cold walleta na hot wallet.

Blockchain tehnologija

Blockchain tehnologija se zasniva na ideji da se digitalna informacija razmjenjuje između svih čvorova koji sudjeluju u nekom određenom sustavu. Svaki pojedini čvor održava svoju kopiju svake relevantne informacije i na taj se način izbjegava potreba za središnjim autoritetom koji vrši kontrolu nad informacijama. Prvi blockchain koncept predstavljen je od strane Satoshia Nakamote 2008. godine.Naredne godine blockchain je implementiram u prvu digitalnu valutu Bitcoin, gdje će ta tehnologija biti glavna podloga koja će koristiti za sve transakcije na mreži, koje će biti zapisane u glavnoj knjizi (''ledger'').U današnjem društvu znamo da informacije koje kolaju mrežom i razmjenjuju se među korisnicima, imaju veliku važnost. Samim time kako su računala postala nepohodna sredstva za obavljanje mnogih poslovnih djelatnosti, možemo zaključiti da je i komunikacija putem mreže postala svakodnevica za gotovo svaku osobu.

Jasno nam je da iz tog razloga moramo očuvati integritet informacija. Jedni od uvjeta koje želimo zadovoljiti jeda se informacije kreću sigurnom mrežom, te da ih nitko ne može izmjenjivat u trenutku zapisivanja niti nakon toga.Blockchainće nam omogućiti maksimalnu zaštitu zapisa na načinda koristi kriptografske funkcije. Svaki pojedini čvor u sustavu posjedovat će ekvivalentne informacije što je postignuto uz primjenualgoritma za postizanje konsenzusa.Najpoznatiji su proof-of-work i proof-of-stake, o kojima ćemo više reći kasnije.U današnjem svijetu poslovanja, svaka tvrtka,organizacija ili korporacija želi zaštititi svoj integritet podatakau svojim bazama. Napadi na digitalne podatke danas postaju sve učestaliji i gotovo je nemoguće ne naći se na udaru jednog od njih, stoga mnogi danas ulažu velike resurse ušto bolju zaštitu svojih podataka odnosno informacija. Bitižrtva jednog od takvih napada može uzrokovati velike financijske gubitke, a za neke organizacije može biti i pogubno. Blockchain tehnologija se nameće kao optimalno riješenje, te ćemo u nastavku shvatiti i zašto.

Sve transakcije i adrese koje su sudjelovale u bilo kojoj bitcoin transakciji su javne jer je i cijeli bitcoin blockchain javan.

Blockchain se sastoji od blokova koji su nanizani, odnosno povezani u lanac gdje svaki od blokova ima niz zapisa. Blokovi se povezuju algoritmom koji koristi hash funkciju. Vezu između blokova je vrlo teško krivotvoriti odnosno hakirati, jer je to ujedno algoritam koji koristi kriptografiju visoke razine.

Kako smo i ranije spomenuli, Blockchain tehnologija stala je prvenstveno kao ideja na kojoj će se zasnivati digitalna kriptovaluta Bitcoin. Danas, mnoge industrije prepoznaju kvalitetu same tehnologije te ju mnoge isto tako nastoje implementirat u svoje poslovanje. Na primjeru Bitcoina kao prve digitalne valute koja koristi hash funkcije i blockchain vidimo kako je postignut način sigurnih transakcija bez središnjeg autoriteta. Napomenimo da svaki blok u lancu ima konačnu količinu podataka ili transakcija koju može pohraniti. U trenutku kada se blok popuni, kreira se novi koji će biti povezan s blokom koji mu prethodi i s onim koji će tek biti kreiran u budućnosti. Sigurnost tehnologije počiva na tome zato što ukoliko netko želi izmjeniti podatke u jednom bloku, trebao bi to napraviti u svima što je gotovo nemoguće. Podatak u trenutku kada je zapisan ne možese višemjenjati, sve naredbe i radnje su zapisane i ne može doći do manipulacije podacima.

Izrada offline walleta.

Koristit će mo Electrum offline wallet jer je najjednostavniji a u povijesti se pokazao dosta siguran i dosta napredan. Ima sve potrebne funkcije koje bi vama mogle trebat.

1. Skidanje programa sa https://electrum.org/#download

2. Instalacija je klasična

3. Otvorite Electrum, trebao bi vas tražit da napravite novi wallet ukoliko nemate već neki postojeći. Stavite lokaciju dje ga želite spremit. Pazite na to ako izgubite taj wallet ili password za njega koji ćemo kasnije postavit - vjerovatno ćete izgubit i svoje bitcoine. Nazovite ga kako hoćete i stavite dje hoćete.

11.png

4. Izaberite "Standard wallet". Da recimo imate paper wallet ili privatni ključ od prije izabrali bi "Import Bitcoin addresses or private key" i upisali private key od 50-ak znakova i imate mogućnost slanja bitcoina koji su na toj adresu. Multi signature je ono sta smo pricali, 3 of 5 ili 4 of 5, moze biti i 2 of 3 ili 2 of 4 itd. Ovaj sa 2FA (2Factor authentication je da imate dodanu autentifikaciju recimo preko mobitela.

22.png

5. Izaberite "Create a new seed". Ovo ostalo ne diramo. Hardware device bi izabrali kad bi imali neki hardverski recimo Ledger ili TREZOR. Seed su zapravo 12 rijeci koje zapisete na papir i ukoliko izgubite wallet možete ga vratit koristeći tih 12 riječi. Moraju biti u točnom redosljedu! "I have a seed bi izabrali" kad želimo vratit wallet iz tih 12 riječi, a master key možete biti public i private al nećemo u detalje jer na to ne treba.

33.png

6. Izaberite tip walleta, kako bi naučili osnove i kako bi u svim slučajevima se radilo izaberite "Standard".

44.png

7. Seed su 12 riječi uz kojih možemo vratit wallet. Spremite ih na sigurno na papir.

55.png

8. Sada napišemo onih 12 riječi za provjeru da oni vide da ste ih spremili na sigurno.

66.png

9. Izaberemo neki password, ukoliko njega izgubimo teško ćemo bitcoine vratit.

77.png

10. Otvara se Electrum i imamo pristup na nas wallet.
- History - povijest svih primanja i slanja bitcoina
- Send - slanje bitcoina na adresu
- Receive - jedna neiskorištena adresa za primanje bitcoina
- Addresses - lista više adresa za primanje bitcoina
- Coins - Lista inputa (manje bitno)
- Console - necemo koristit u ovom primjeru

Na ovoj slici vidimo adresu 1Fn7wEKZRrRTHYJgvwGSM8KZY5CNFnenks na koju možemo poslat bitcoine. Nemojte, privatne ključeve sam izbrisao.

88.png

11. Slanje bitcoina - upišemo bitcoin adresu na koju šaljemo, opis je samo za nas (oni ga ne vide) i koju količinu. Pod fee stavite nešto izmešu najviše i srednje vrijednosti. Ukoliko je fee premal - možda će trebati duže da se transakcija potvrdi.

99.png

12. Backup walleta

100.png

Zašto, kako i gdje kupiti?

Danas većina seedbanki, prodavača opreme za growanje i čega sve ne prihvaćaju Bitcoin iz razloga oko privatnosti. Bitcoine je teško pratit ali nije nemoguće. Ukoliko kupujete menke ili neku opremu, vjerovatno vas nitko neće za to tražit ni hvatat ali za one paranoičnije postoje i Bitcoin mixeri pomoću koji pošaljete svoje coine a dobijete neke druge od nekog drugog koje su izmiksane i dosta im je teže odredit odakle su stigli tj. šta se sa njima radilo. Seedbanke, kako koje ali znam da neke daju samo ne smijem reklamirat .. više menki ukoliko se plati sa Bitcoinom ili daju veći popust kod uplata preko Bitcoina, vjerovatno jer drugačije plaćaju porez na to ili iz nekih samo njima poznatih razloga. Neki jednostavno možda ne žele plaćat sjemenke sa karticom pa će se odlučit na ovaj način.

Isto je lakše platit neke stvari u inozemstvu preko bitcoina, ne moram ići u banku, imat internet bankarstvo, ne moram plaćati kojekakva održavanja računa i ne znam šta sve ne. Plaćao sam nedavno nešto iz jedne države u drugu pa iz određenih razloga u 4 banke mi nisu dali da napravim uplatu na račun u drugu državu jer ako to želim napravit moram imat račun kod njih u banci ali to mi ne odgovara. Tako da sam morao okolo tražit ljude da mi oni uplate preko svog računa na kraju su uzeli 15 eura provizije i malo sam izračunao i bilo bi mi jeftinije da sam preko jedne mjenjačnice u toj državi razmjenio bitcoin a da oni uplate na račun - tu bi izgubio oko 4 eura i bilo bi dosta brže provedeno. Na sumu od 60 eura je to kolko tolko ajde neka ok razlika ako plaćam jednom godišnje ali za nekoga tko to radi svakih par dana se već nakupi.

Naravno, ima tu i jedna velika loša strana kod Bitcoina - promjenjiva cijena. Danas može biti $5000 sutra $3500. To se malo teže rješava, najbolje je u tom slučaju ako želite imati brz pristup do Bitcoina koristit neku mjenjačnicu a na mjenjačnici čuvati neku manju svotu u eurima ali treba imat u vidu da i oni mogu pobjeć sa vašim novcima samo zato treba pažljivo birat. Jedni provjereni inače iz slovenije su https://bitstamp.net i rade veće 5-6 godina. Nažalost oni traže verifikaciju tj ličnu i u nekim slučajevima pasoš. Upravo se to kosi sa bitcoinom koji bi trebao biti anoniman.

Napraviti se može rudarenjem. Rudarenje je rješavanje kriptografskih zadataka sa procesorima, grafičkim karticama ili ASIC-ima za koju se dobivaju nagrade kod rješenog zadatka tj iskopanog bloka. Trenutno, na današnji dan je neisplativo što ne znači da u budućnosti neće biti.

mining-rig.jpg

Kupiti se može na više načina, bankovnom transakcijom, kešom, nekom razmjenom, na bitcoin bankomatu, na oglasniku bitcoin prodavača, preko nekog online wallet, preko mjenjačnice itd. Objasnit će mo ih nekoliko i zašto su neki bolji a neki malo lošiji.

Preko Bitcoin Bankomata
- Listu bankomata moćete naći na https://coinatmradar.com/

BITCOIN_ATM4.jpg

sNeAWHa.png

Preko https://localbitcoins.com oglasnika - Kod ovih bi trebalo biti dosta jednostavno. Ovdje trgujete sa drugim ljudima.

1. Registracija
Registrirate račun, besplatno je.

2. Pretraga oglasa
Na glavnoj stranici, izaberite kupujete li ili prodajete Bitcoin, u kojoj valuti i u kojoj vrijednosti. Vrijednost ne treba pisat kako bi vidili veći broj oglasa.

2.png

3. Izaberite neki od pronađenih oglasa
Pripazite da ima dobru reputaciju ili puno odrađenih razmjena. Sa strane će isto pisat za koliko se vremenski često prodavač javi na vašu poruku i za kolko cijelu trgovinu završi, to je neki prosjek. Trgovao sam sa nekima koji je trebalo 5 sati a bilo je i onih koji naprave uplatu za doslovno 3 minute. Ukoliko vas zanima više informacija, kliknete "Buy".

3.png

4. Platite prodavaču
Sada će te tu vidit više informacija o razmjeni, uvjete razmjene, njihovu proviziju i slično. Možete sa prodavačem pričati nakon otvorenog zahtjeva tako što u kućice upišete koliko bitcoina ili u kojoj vrijednosti ih želite kupit. Imat će te odredjeno vrijeme za uplatu, ako u tom vremenu ne označite da ste platili, zahtjev će isteći i morate ga ponoviti.

4.png

5. Plaćanje obavljeno
Kada ste završili, označite da ste obavili plaćanje i uskoro će te dobit bitcoine na svoj račun na localbitcoinsu koje dalje možete povući na offline wallet ili direktno platiti nekome. Preporuka da ih povučete na offline wallet.

5.png

6. Kada sjednu bitcoini na vaš račun - vjerovatno kroz pola sata-sat-dva, odete na withdraw i ubacite adresu onoga kome ih šaljete ili svoju adresu iz Electruma ukoliko ih želite čuvati offline.


https://bitstamp.net - slovenska mjenjačnica rade već 4-5 godina nikad problema sa njima nisam imao. Traže ličnu, nekad pasoš i potvrdu adrese - račun za telefon, plin, struju.
https://alfacashier.com - nepoznato odakle su, ali dobro rade posao. na stranici odaberete kako uplaćujete i koju valutu želite dobit i provede vas kroz postupak.
https://coinbase.com - amerikanci, ne bi ih koristio al su jednostavni i ne traže verifikaciju do određene sume
https://ecd.rs/ - jako dobri decki radio sa njima više puta, iz RS. Imaju račune i u HR i RS moguće i u BiH
https://bitcoin-mjenjacnica.hr/ - dobri likovi iz HR
- nekada ako mi odgovara radim razmjenu, ja vama bitcoine vi meni bonove za mobitel u toj vrijednosti. nekad moze i obrnuto. samo se javite na pm. bez provizije, samo da pomognem kad mogu.

PAZITE KOME ŠALJETE BITCOINE!
Šaljite samo provjerenim prodavačima jer bitcoini kad se jednom pošalju su nepovratni.


Želim znati više
https://bitcoin.org/bitcoin.pdf - whitepaper iz 2008 godine
https://www.vutra.org/attachments/z...257438/?hash=ab812b52d39a7a24fc2d5016fdda05f6 - na naškom al nije išao u detalje.
https://github.com/bitcoinbook/bitcoinbook#Chapters - jako dobro, sveobuhvatno samo je na engleskom (čitaj: želim znati puno više nego će mi trebat)

Na kraju.. izlazim iz proučavanja svega oko Bitcoina, smorilo je općenito mi je i tehnologije već preko glave.

Slobodno tipkajte u temu ako tko ima kakva pitanja.
 

Prilozi

  • zivkovic_sven_infri_2018_zavrs_sveuc.pdf
    667,3 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:

sale82ful

Drug Član
Poznanik Foruma
18.12.2013
2.514
10.271
358

h0nda

"easy skanking"
Prijatelj Foruma
02.03.2016
2.195
10.774
358
Zadnje vrijeme je u padu definitivno, ali i dalje je u plusu naspram kad pogledas unazad 2godine recimo, ako je vjerovati da je najstabilnija kriptovaluta mozda se u nekom trenutku nebi bilo lose odvaziti i kupiti koji dio pa ako mozda u dogledno vrijeme opet skoci kao prosle god na 20000 mozda i zaraditi nesto!
 

5AR

Aktivan Član
24.06.2006
222
219
43
Dobra tema...
Nego, bas jucer citam, prica se o nekakvom padu bitcoina, a posto se ja slabo kontam oko toga nisam siguran sta tacno misle pod tim. Evo linkovi:
:)

Vrijednost bitcoina mogla bi potonuti na nulu
http://www.bankar.me/2019/01/24/vrijednost-bitcoina-mogla-bi-potonuti-na-nulu/

“Imao sam pravo – bitcoin ide ka nuli”
http://www.bankar.me/2018/08/22/imao-sam-pravo-bitcoin-ide-ka-nuli/
Uopće me ne čudi da ovaj iz Paypala to kaže :)
 
16.10.2018
138
87
28
Kako trenutno ne mogu bas doprinijeti forumu kroz uzgoj, pitajte gurua :rofl:::listomahanje:: za kripto sve sto vas zanima, osim cijene :) Ne bih da raspravljam o tome
 
  • Sviđa mi se
Reactions: .i.

5AR

Aktivan Član
24.06.2006
222
219
43
Meni isto btc 60% i s tim ne trgujem...
Pogledaj si NEX, trenutno se može jeftino kupit a još nije službeno izašao na mjenjačnici..
 

Prater

Prijatelj Foruma
04.04.2012
160
395
63
Da malo osvjezimo. Evo jedan provjeren nacin kupovine BTC-a sa karticom u 20-ak minuta.

Radite sve na vlastitu odgovornost, ne mogu odgovarati za izgubljene bitcoine ukoliko pogrijesite u nekom koraku jer nisam povezan sa trecim sajtom, ali ako treba pomoc, slobodno pisite privatnu poruku. Prvi put sam koristio ovaj sajt ima 5 godina, nikad problema nisam imao. Ali kako kazu za sve postoji prvi put.

Naravno, NE preporucujem kupovat karticom, cilj bitcoina je anonimnost a upravo u ovom procesu to gubimo na neki nacin.

Nikad karticom nisam kupio ali nekoliko ljudi koje znam jesu bas preko spomenutog sajta. Ali na kraju krajeva jedan od najjednostavniji nacina na koji sam naletio ukoliko ih trebate kroz 20-30 minuta te ukoliko nemate racune po raznim sajtovima.

Neke od dobrih strana kupovine ovom metodom su:

- brzina - 20-ak minuta za cijeli proces
- mala vjerovatnost da trebate poslati licnu ili pasos kao sto to treba na nekim drugim vecim mjenjacnicama
- dosta sajtova prihvaca bitcoin za kupovinu menki pa nekad daju 20-30% popusta na placanje sa bitcoinom pa se u nekim slucajevima isplati kupit bitcoine sa karticom da bi se vise ustedilo (primjer Seedsman)

Neke od losih strana kupovine ovom metodom su:
- potrebno je verificirat e-mail i telefon
- potrebno je unjet podatke koji su vezani za karticu
- provizija 7% bez ukljucene konverzije (iz valute na kojoj je vasa kartica na eure, to moze biti jos 1-3%)
- manja anonimnost koju je moguce povecat ali malo je komplikovano pa da se ne izgubi netko

Pripazite da na dosta sajtova placanje je vremenski limitirano tj. kada se generira adresa za placanje, ona traje 15 minuta i nakon toga istice zbog velike promjene cijene bitcoina. Tako da nije preporucljivo placat na adresu koju vam je poslao prodavac koja ubrzo istice, ako ne uspijete kupit bitcoine u tom vremenskom intervalu, trebat ce te slat mailove i cekat da vam vrate + moguce je da ce falit 0.00000001 bitcoina i da zato nece proci transakcija.

1. Za pocetak je potrebno instalirat neki od bitcoin walleta osim ako nemate vec neki ili vam je netko vec dao adresu za uplatu - mozete koristit taj postojeci. Za instalaciju postoji tekst u prvom postu koji pocinje tekstom "Izrada offline walleta".

2. Otvorimo https://buy.alfacashier.com/ te izaberemo vrijednost u eurima koju hocemo kupit ili u bitcoinima pa ce on automatski konvertirati. Ukoliko se na ljevoj strani ne pokazuje BTC nego nesto drugo, mozete promjenit klikom na kucicu.

(1) - Koliko Bitcoina
(2) - Koliko u euru ili dolaru
(3) - Vasa bitcoin adresa dje hocete primit bitcoine (provjerite ju triput jer nema vracanja)

Ako upisete da ocete kupit 100 eura bitcoina, dobit cete 100 eura medjutim oni ce uracunat 7% proviziju tako da cete njima platit 107 eura + jos nesto sitno banci za konverziju.

1.png

3. Ovde je potrebno upisati podatke.

(a) Ime (mozda moze biti krivo - ali ovde ne bih pisao krivo)
(b) Prezime (mozda moze biti krivo - ali ovde ne bih pisao krivo)
(c) E-mail adresa (mozete napravit novi ili mozete koristit yopmail.com i 10minutemail.net - samo ispitajte prvo kako se koristi jer e-mailovi na 10minutemail.net isticu pa je potrebno radit refresh svakih 10 minuta) - to su privremeni mailovi - bez registracije
(d) Broj telefona (ukljucujuci +381, +382, +385, +387 itd.)
(e) Datum rodjenja (vjerovatno moze krivo)

Podaci koje unosite teoretski mogu bti krivi samo da kasnije nesto ne krenu trazit dodatne podatke ako je recimo velika transakcija ili ako se ne IP ne podudara sa drzavom ili nesto trece - trazit ce vjerovatno licnu pa ako usporede ce bit da nisu tacni - radite to na svoju odgovornost. Najbolje da je sve tacno.

2.png

4. Jos podataka :arghh:

(a) Adresa
(b) Adresa (nebitno)
(c) Grad
(d) Postanski broj
(e) Drzava

3.png

5. Dobit cete kod na e-mail i na broj mobitela koji ste upisali.

4.png

5.png

6. Zadnji dio, podaci za uplatu.

(a) Ime sa kartice
(b) Prezime sa kartice
(c) Broj kartice
(d) Istek
(e) CVV (3 broja sa straznje strane)

6.png

To je to, dodatne informacije cete dobit na e-mail i uskoro bi trebali primit bitcoine na adresu koju ste upisali.
 

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.869
44.307
3.198
Bekaa Valley
Naravno, NE preporucujem kupovat karticom, cilj bitcoina je anonimnost a upravo u ovom procesu to gubimo na neki nacin.
kupovina bitcoina je legalna, zasto je tu potrebna neka anonimnost. ja nesto vidim da je anonimnost ljudima bitna kada placaju bitcoinima, npr. za menke ili kao donaciju ovde il vec negde :) kako kupiti bitcoine anonimno osim na aparatu ili preko tih racuna na raznim sajtovima koje spominjes, al koji su to racuni ili sajtovi, ne znam na sta konkretno mislis, mada mi nije ni preterano bitno :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Prater

Prater

Prijatelj Foruma
04.04.2012
160
395
63
Sad tek kontam sta sam napisao.. znam nekad automatski previse tipkat o nekim svojim nebitnim i tesko ostvarivim idejama.. :) Recimo sta su nedavno radili sa jednog drugog sajta (ima 2-3 mjeseca) je da su davali besplatno 20 eura vrijednosti u nekim 'digitalnim zetonima' samo da bi prikupili informacije o ljudima ukljucujuci licne i pasose. Nekako bolje da spomenem u postu nego da ne spomenem - da se treba pripazit i kod kupnje. Ovi o kojima sam pisao u procesu kupnje mi se cine ok likovi. Ako trebadne kome pomoc, tipkajte.
 

GreenScream

Aktivan Član
12.04.2015
77
297
53
Recimo sta su nedavno radili sa jednog drugog sajta (ima 2-3 mjeseca) je da su davali besplatno 20 eura vrijednosti u nekim 'digitalnim zetonima' samo da bi prikupili informacije o ljudima ukljucujuci licne i pasose.
u koju svrhu su se prikupljale te informacije? meni je to doslo na blockchainu da ispunim za neku naknadu u stellarima
 

Prater

Prijatelj Foruma
04.04.2012
160
395
63
u koju svrhu su se prikupljale te informacije? meni je to doslo na blockchainu da ispunim za neku naknadu u stellarima

Upravo o blockchain(.com/.info) pricamo, mislim da su jedan od najstarijih zivucih block explorera. Razlog prikupljanja mi je nepoznat, mada palo mi je na pamet da je mozda registracija korisnika u neku ruku - ponajvise ljudi iz sjeverne amerike zbog placanja poreza, za naredne godine da nesto planiraju oko toga. Sigurno im nije dosadno pa rekli ajde da podjelimo malo 'digitalnih zetona'. Moguce da su opravdanje prikupljanja podataka nasli u tome da netko ne bi uzeo 3 puta besplatne 'digitalne zetone'. Za svakog korisnika moze jednom, ako oces triput, registruj sebe, zenu i dijete da znaju da ste korisnici tih virtualnih novcica.
 

Stanaccc

Banned
Banovan
03.10.2018
1.094
7.547
258
Pratio sam upute od Vutragenja i išao na Ebay i napravio Paypal račun(ja sam mislio da ga imam, ali godinama plačam sa karticom, nisam ni znao, da je razlika:)
Sve sam napravio, kao da kupujem nešto, osim poslao sam poruku selleru sa ovim kodom Screenshot_20191003_080447_com.ebay.mobile.jpg .
Nadam se, da je to ok!
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Prater

PowerSeed

fuckin' admin
Urednik
Administrator
15.10.2006
22.869
44.307
3.198
Bekaa Valley
  • Sviđa mi se
Reactions: Prater and Stanaccc

bLuNt.z

Aktivan Član
06.09.2006
233
1.331
143
Satyaloka
..nezna za vas, al' ja si okrenem cca 50$ na margin trading bitcoina gotovo svakodnevno (okrenem as in i popusim nekad jel)... swing-trading
ako imate pitanja pucajte..
 
Poslednja izmena od urednika:
  • Sviđa mi se
Reactions: Alien OG