Bonsai Motherplant-formiranje, održavanje i pomlađivanje

Hempatia Entrio Herbies Headshop iGrow

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.028
1.569
188
Preuzeto i prevedeno sa International Cannagraphic Magazine
Originalni thread pogledajte na slijedećem linku: https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=31919

BONSAI MOTHERPLANT

Pogledajte prilog 1177
Dio I
FORMIRANJE,ODRZAVANJE I „POMLADJIVANJE“
Ova bonsai majka, ako je dobro hranjena, moze dati 10 do 30 reznica/klonova svakih 14 dana-ukoliko se koriste HID lampe.Ili, 10-30 reznica svakih 20tak dana –ukoliko se koriste fluo.lampe.Znaci da se na,relativno malom prostoru ,moze proizvesti vise tisuca reznica godisnje.
Ovdje ne govorimo o intenzivnom/profi uzgoju. Samo zelimo pokazati kako flexibilan i ucinkovit ovaj nacin uzgoja moze biti . Ovaj nachin uzgoja omogucit ce vam dobru selekciju reznica kao i raznovrsnost-obzirom da se na malom prostoru moze drzati vishe bonsai majki.
Pocnimo sa odabirom biljke koja je pogodna za bonsai majku. Jednostavno je . Kod svakog uzimanja reznica i pravljenja klonova nekoliko ih kvalitetom odskache od ostatka. Takve ,natprosjecno bujne i snazne biljke, idealan su izbor za buducu bonsai majku. Slabasne, manje bujne i mlitave reznice ne dolaze u obzir za bonsai majku!!! Imajte na umu da ce vam ta bonsai majka davati klonove od 4 do 18 puta godisnje ,narednih 3 do 15 godina. Zato ,birajte najbolju od najboljih reznica/klonova, za buducu majku. Kada ste odabrali reznicu/klona ,gledajte da ima potpuno razvijen korijen prije nego li ju presadite. Takvu-potpuno ukorijenjenu biljku , presadite u 6,5cmx6,5cm posudu cetvrtastog oblika .Cetvrtaste posud su se pokazale puno boljima i jednostavnijima za rad . To je od velike vaznosti nesto kasnije – kod brige i odrzavanja korjena-trimanje korjena (root pruning).
Foto1
Pogledajte prilog 1178
Foto2
Pogledajte prilog 1179
Foto3
Pogledajte prilog 1180
Tako presadjenu biljku ostavite da par dana –da se udomachi u svojoj novoj posudi i da pochne siriti korijen..Kada procjenite da je to to-da se biljka udomachila i pochela rast i razvijat se u novoj posudi-vrijeme je za trimanje vrha biljke-topiranje. Odrezite vrh tako da vam ostanu 3-4 postrane grane . Te 3-4 grane u nastajanju , biti ce glavni kostur ( skelet-okvir) vase buduce bon. majke . Bilo bi Idealno formirati ih (u rastu )na nachin da te 3-4 grane chine oblik otvorene zdjele.(sto i nije tesko-lagani lst na te 3-4 grane.jos jednostavnije-samo ih opteretiti nekakvim laganim utezima op.) . Dvije najvishe (najblize odrezanom vrhu) grane rasti che najbrzhe-kada dosegnu duzhinu od 12-13cm i njima se reze vrh (neposredno iznad posljednjeg koljenca-nodija). To ce omoguchiti paru dolnjih grana da , u par dana, sustignu duzhinu gornjih grana.Kada se to dogodi ,tj. kada su sve grane podjednake duzine , pristupamo topiranju –rezanju vrhova dolnjih dviju grana. Time se potiche formiranje i rast novih postranih grana..tih 6-8 novih postranih grana, buduche su reznice/klonovi.Kada dosegnu duzhinu od 10-15 cm ,spremne su da postanu vasa prva generacija reznica/klonova . (cap-carap+prah/gel i ukorijenavanje). Rezhete ih odmah iznad njihova prvog koljenca-nodija.
Dakle.Nakon uzimanja reznica, majka je samo malo veca od zadnjeg puta kada su uzimane reznice ali, glavne grane (osnova „kroshnja“) postaju deblje i jache.
Sada je vrijeme da se biljka presadi u jedan broj vechu posudu . U slijedechoj generaciji-nadolazechih(glavnih) reznica biti ce 12-16 ..a dolaze i one sa nizhih nodija, pa tako mozhe biti i do 30 reznica.
Grancice koje su zaista malene ,ili ciji smjer rasta nam ne odgovara rezu se na jedan nodij ili cak potpuno-pri samom dnu. Tako biljku odrzhavamo zdravom, fit i prozrachnom.
Foto4
Pogledajte prilog 1181
Fotografija iznad :
Posuda 1. (one) : reznica/klon sa pocetka price.
Posuda 2. (two) : mlada bonsai majka sa koje su vec odrezana dva seta reznica/klonova spremna za presadjivanje u vecu posudu.(na slici se vidi nedostatak dusika i zato,bolje je presaditi u vecu posudu vec nakon uzimanja prvog seta reznica)
Posuda 3. (three) : biljka je sada u vecoj posudi . sa desnih grana reznice su vec odrezane, a na ljevoj strani ostavljene su dvije reznice-kako bi pokazali kako biljka izgleda prije uzimanja reznica i kako/gdje se uzimaju tj. rezu reznice.
Posuda 4. ( four) : 5 godina stara biljka/majka.Do tada su sa ove biljke reznice uzimane 32 puta.Ta biljka je u 1 litarskoj posudi od svog 3. mjeseca starosti.
Obratite pazhnju kako je sredina biljka („kroshnje“) otvorena tj. prazna.To omoguchava puno bolju osvjetljenost/osunchanost citave biljke tj.grana sa kojih uzimamo reznice/klonove. Taj se prostor popuni mladim granchicama koje mi uzimamo kao reznivce i na taj nachin biljku odrzhavamo prozrachnom i dobro osvjetljenom.Sto rezultira boljim i ujednachenim rastom, te kvalitetnim klonovima.
U fazi formiranja bonsai majke koristimo samo vodu-bez dodatka hraniva. Sa gnojidbom se pochinje tek kada je biljka presadjena u 1 litarsku posudu-tj. nakon 1-2.uzimanja reznica.
BRIGA I ODRZAVANJE ODRASLE BONSAI MAJKE
Ove biljke trebaju male kolichine hraniva-taman toliko da ih se odrzi zdravima.Hrani ih se dva puta mjesecno sa pola preporuchene doze gnojiva. na primjer : 6-2-4- fish mix se pokazao vrlo dobrim za ovu vrstu biljke i prihrane.Ukoliko zhelite brzhi i jachi rast buducih reznica , dovoljno je da pojachate gnojidbu na preporuchenu dozu .i takvim gnojivom nahranite biljku 1-2 puta.
Ovisno o brzini rasta , svaka 2 do 4 tjedna mozhete i morate skidati (rezati ) reznice sa majke.Cak i ako vam trenutno nisu potrebni novi klonovi , reznice se moraju skinuti sa majke kako bi se odrzhao ovakav „bonsai“ uzgojni oblik , te osigurala prozrachnost kroshnje i mjesta za novi set granchica/reznica. Na taj nacin mozhete godinama odrzhavti formu bonsai majke. Zbog ovakvog intenzivnog rezanja biljke mozhe dochi do pomankanja makro nutrijenata. To rijeshavate odgovarajuchom folijanom gnojidbom svakih cca 30-40 dana , tj. prema potrebi. Pratite stanje i izgled majke i reagirajte kada je potrebno .
Jedna od vazhnijih stvari koju uzgajjivach treba prakticirati je redovito i pazljivo promatranje/prachenje biljke- kako bi poznavali svoje biljke -znali kada je biljka sretna i zadovoljna te joj nishta ne fali, ili-prvih znakova nedostataka hraniva ili pojava bolesti i shtetnika –potrebna shto ranija intervencija.Problem koje se zna pojaviti kod ovih biljaka je nedostatak magnezija ( neovisno o visokoj kvaliteti komposta i supstrata )..to se rijeshava relativno lako i jednostavno -primjenom Epsom soli , tj. zalijevanjem i folijarnom primjenom. ( 1 ounce epsom soli/1 gallon vode tj. cca 30g/4 lit.)
Korijen ovakvih biljaka treba podrezivati (root pruning) jednom do dva puta godishnje - to ovisi o kolichini/intenzitetu gnojiva koje dobija i kvaliteti vode . Obzirom da je ovdje rijech o vishegodishnjem uzgoju, biljku ce biti potrebno flushati.Unatoch tome , nije moguche izbaciti sav visak soli iz korjenova sustava (Ako je voda prezasichena mineralima , preporucha se mali „Reverse-Osmosis „filter za vodu )
ODRZAVANJE KORIJENA (root pruning….)
Odrzavanje korijena demonstrirat cemo na primjeru 7 godina stare bonsai majke, kojoj korijen nije triman gotovo godinu dana.Rijec je o biljci na fotografijama ispod (foto 5-prije tretmana i foto 6-nakon tretmana) , koja posljednih 10 tjedna nije dobijala apsolutno nishta osim vode-tretirane reverse osmosis filtracijom.To smo ucinili kako bi pokazali koliko je konoplja otporna biljka i koliko ju se mozhe zapostaviti ,bez posljedica na njezinu produktivnost i kvalitetu-mladica/reznica/klonova.(takvu dijetu mozete provoditi u periodu kada ne trebate/ne zelite nove mladice/klonove jer, za dobijanje kvalitetnih mladica ( buduchih klonova ) biljke ipak treba biti gnojena)…iako, to se ne preporuca+ vremenom ce sigurno nashtetiti B.majci i/ili ju potpuno unistiti.
Foto5
Pogledajte prilog 1172
Foto6
Pogledajte prilog 1173
Root pruning – prvo sto cinimo je redukcija lisne i zelene mase na nadzemnom dijelu biljke.To cinimo tako da skinemo/odrezheno sve mlade izboje sa osnovnih grana-tako da osnovne grane ostanu gotovo potpuno gole.Vrlo je vazno na svakoj grani ostaviti po jedan do dva mlada izboja na samom vrhu te grane.Upravo to ce granu i biljku odrzati na zivotu..Kada bi skinuli sve mladice i sve vrhove sa biljke, u 99% slucajeva, pocinje nezaustavljivo odumiranje i smrt biljke.
Nebitno je ukoliko su ostavljene male mladice zhute zbog nedostatka dushika jer, ubrzo ce pocet rast i zelenit – paralelno sa formiranjem novog mladog korijenja.
Drugi korak je samo podrezivanje korijena. To chinimo tako shto sa svake strane ravnomjerno skinemo sloj od cca 2 cm zemlje tj.korijenove mase/busena( vidi foto 7 i 8 ).Sa dna skidamo sloj od 2,5cm.Tim postupkom reduciramo masu korijena sa : 9,5 x 9,5 x 9,5cm na : 7,5 x 7,5 x 7cm . Mozhe se skinuti josh i povrshinski sloj zemlje/komposta ( bez diranja korijena ) a, zatim svu odstranjenu zemlju zamijeniti sa svjezhim supstratom (zemljom/humusom/soil mix….) Tako mozhemo zamjeniti ½ zemlje/supstrata.
Foto7
Pogledajte prilog 1174
Foto8
Pogledajte prilog 1175
Foto9
Pogledajte prilog 1176
 

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.028
1.569
188
To se radi tako shto se :na dno posude stavi cca 2 cm blago zbijene svjezhe zemlje/supstrata..u to se umetne biljka sa sredjenim korijenom..popuni se prazan prostor sa svake strane* (treba gledat da se biljka umetne u sredinu tako da sa svake strane ostane otprilike jednako prostora izmedju korijena i posude ) +na vrhu se takodjer doda svjezhe zemlje/supstrata..Sve to se njezhno sabije..Po tome ispda da se B.majka presadjuje svaki puta po cca 0,5cm dublje tj. godishnje po 1 cm dublje
A kako se koristi samo najkvalitetniji supstrat,vec nakon 2 dana korijen se pochinje shiriti i biljka uzima hraniva iz svjezhe zemlje/supstrata/soil mix..
Foto10
Pogledajte prilog 1182
Na fotografiji 10. se vidi da je mjesto na kojem se osnovne grane rachvaju pod zemljom.Upravo to se postizhe dodavanjem po 0,5-1cm zemlje na povrshinu posude.Time dobijamo situaciju da biljka pocinje stvarati korijen na dijelu grane koja je pod zemljom..pa,nakon nekog vremena, kada je taj korijen vec dobro razvijen , biljku mozhemo podijeliti na dva dijela i tako dobiti dvije ,genetski identichne, B.majke.Ali, najvazhnija prednost ove metode je ta shto se na taj nachin korijen konstantno obnavlja.Upravo ta metoda nam omoguchava (o)drzhavanje jedne Bonsai majke godinama pa i 10-15 godina.

*kada se dodaje zemlja/supstrat uokolo trimanog korijenja -IZUZETNO JE VAZNO -da nigdje ne ostaje prazan prostor ili zrachni dzhep..polako dodajte novu zemlju.pomozite si olovkom ili kakvim shtapichem i kvalitetno i njezhno sabijte zemlju.

(evo 666&999…da te podsjetim : molim te da ti dodash fotografije na mjesta na kojima pishe broj slike-prvu foto iz originalnog txt-a, na kojoj je dolarska novchanica ,nisam uzela u obzir.tako da rachunash pochet od 2.slike….+ako se kome da brzinski lektorirat…hvala)
 

Zli Azra

The Good, the Bad and the Ugly
Poznanik Foruma
12.11.2009
538
2.343
163
45
Super tekst,interesuje me sto se tice majke da li postoji neka znacajnija razlika u ove dve varijante:

1. FEM seme i od najboljih klonova biram majku

2. REEGULAR seme klonovi prve generacije na cvetanje pa ako su zemske od druge ili vec neke generacije klonova biram majku
 
02.02.2017
90
153
33
55
odlucih se da osvezim ovu temu iz vise razloga...
veoma je zanimljiva, dugo nista nije pisano o tome, slike se ne vide, ostala su neka pitanja bez odgovora...

ima li nekoga sa iskustvom i voljom da obogati zapocetu temu?