DIY - LED Grow Panel - propisno

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
@mtran
Nema je dovoljno, bar po onim prvim ocitanjima koje sam radio prosli tjedan, zato te pitam dal radis i vege i cvitanje na grow 3W sto si spominjao u seriji? i kako se ponasaju?

@3131011
Gledaj... probao sam sa LUX metrom, jednostavno ne radi, photodioda u lux metru je bazdarena samo na zeleni spektar, cak kvalitetne photodiode unaprid napravljene za PAR mjerenja dobro nemire ljubicasto-plavi spektar vec iskljucivo crveni i to u omjerima tocnosti kvalitete 30:70
30%tocnosti = ocitanje ljubicasto-plavog
70%tocnosti =,crvenog spektra
za rucno bazdarenje (citaj peglanje) postotaka triba koristit filmske filtere rosco koji su skupi ko sam djava, a bolja opcija je jeftini spektometar, jer nam daje ocitanje cilog spektra i mozemo koliko toliko doc u relaciju utrosene snage i intenziteta svjetla sa slike.

Al ok, ako uistinu zelis ic tom rutom, onda druze idemo kupit,
identican LUX metar(radi tocnosti mjerenja): oko ~40$ najjeftiniji
photodiode VTB9441: ~10$
nabavit rosco zelatine za plavi i crveni spektar: mogu zamolit kolegu na poslu da nam otkine komadice zelatine pa ti posaljem uz QSL razglednicu.
kupit cistu RGB LEDaru u omjeru 1:1:1 da bi je koliko toliko izbazdarili, citaj vidili dal nam svaka zelatina otkida sve ostale spektre a propusta samo jedan, mana toga je sto zelatine minjaju svojstva jer su organskog podrijekla(ovo ti kolega ne solin pamet, vec prenosim sta mi je gaffer sa kojim radim objasnio zasto jednostavno ne moze radit LUX metar za nase spektre)

Ja ne znam sto vise da ti kazen ne bi li te natjerao da promislis u smjeru spektometra. Nije kompliciran za napravit, rade dobro a DIY dizajn je zamisljen da mjeri spektar zvijezda, koje imaju slabiji intenzitet, a mi brate mirimo LEDaru koja stoji na 1 metar od nas.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: 1310

Farmer

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
12.03.2008
378
685
93
40
Samo da se kratko ubacim , nemam vremena sad tipkati bas, al jeste li razmisljali mozda o ovako necemu ? To sam vidio i po grow forumima i akvaristickim forumima kao i kod raznih proizvodjaca LED panela da ekipa koristi za mjerenje spektralnog dijela pogodnog za vrsenje fotosinteze te radi usporedbe razlicitih LEDica.
Vecina koristi americki APOGEE za koji kazu da je najbolji u middle range buy , dodje nekih 300ak evra.

http://www.ebay.de/itm/231896289149?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Inace toplo pozdravljam temu i kolege entuzijaste :wave:
 

Farmer

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
12.03.2008
378
685
93
40
Pa u hobiju gdje prosjecna lampa kosta 150-300 eura i nebih rekao da je neka cifra za kvalitetan instrument, pogotovo ako mislis praviti rasvjetu i rascistiti rekla-kazala i nagadjanja od cinjenica.
Kontam ja da je ideja doci sto jeftinije do rjesenja, to je uvijek i svakome poanta, al mislio sam da je veca poanta doci do tocnog rjesenja. Na nekim stvarima se moze stediti, na nekima ne. Usto iznesena cijena je za novi , tko kaze da se nemoze i jeftiniji naci, pa cak i drugog brenda... Meni je u planu svakako uzet jedan, mozda negdje kraje ljeta kad sam planirao i sam se upustiti u izradu panela.
 

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
Pa zato i mjerim sve spektometrom, da izbjegnemo rekla kazala :) realni skepticizam kako bi reka kolega.

Gledam iz svoje perspektive da je meni skupo ako mozemo sami napravit isti instrument i doci do tocnih rjesenja, jer moramo imati iste instrumente da bi stupanj pogreske bio manji prilikom mjerenja. A u pravilu ekipa sa akvaristike koristi diodu koju sam kolegi napisao. i tada smo u nekih 60$
 
08.07.2015
492
203
43
i kako se ponasaju
ja sam koristio dva meseca crveno plave 280w i mislim da sam ih malo sprzio,preblizu citaj,al da su izvukle max pored mog ukupnog neznanja o gajenju.
Kod kolege 300w led grow na dve biljke ali smo pazili na visinu,uskoro branje sve OK,za sada.
Sto se tice instrumentarije,nisam zna da luxi rade na zeleno a neverujm da je to najbitnije,ali PAR je drugo ovde je vaznije koliko prodire i kako zadovoljava biljku sa opsegom mislim.
 

mar1o

Aktivan Član
08.03.2012
262
133
43
Može objašnjenje.Led ima pravi spektar koji teba biljkama i više Par-a od Hps-a zašto onda Hps daje više?
 

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.265
35.809
2.698
Weed California USA
Može objašnjenje.Led ima pravi spektar koji teba biljkama i više Par-a od Hps-a zašto onda Hps daje više?
Moja teorija je da ce hps tesko nadmasit led kada bi stvarno usporedjivao wate. Ne zbroj ledica nego stvarnu snagu. Mislim da je netko spominjao 10 do 30% bolja iskoristivost kada bi stvarno gledao wat za wat kvalitetnih led chipova.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mar1o

tiki

Aktivan Član
28.09.2015
769
3.026
163
Ne brini necu ne to radit u biti nista sa strujom ne radim dok ne provjerim 100% informaciuju
Zvao sam i par frendova koji se kuze u elektroniku i isto su rekli
Nista svaki chip svoj driver i to je to
Hvala na odgovoru
 

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
@mtran , @3131011

Evo ekipa test sa stolnog spektrometra, mozete primjetit kako ova jeftina 2$ "grow full spectrum" LEDara u biti nema ljubicasti spektar kao sto to ima CFL, al je puna u CRVENOM a treci je primjer neke 10W LED iz IKEA u kompletu je bila sa nekom lampom.

Mtrane ispada da imas 150W po biljci LED rasvjete, jel to realna potrosnja?
3131011, jel znas dal je netko testirao taj omjer 5:1 CRVENO : PLAVO?


CFL_25W.png
LED_10W_Grow.png
LED_10W_Ikea.png
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok

truare

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
28.09.2015
968
3.828
163
Može objašnjenje.Led ima pravi spektar koji teba biljkama i više Par-a od Hps-a zašto onda Hps daje više?
Ne daje Hps više ako se poštuju specifični zahtjevi uzgoja sa Led svjetlom a ti zahtjevi su njegovi posebno dizajnirani fotosintetički izlazni spektri. Prije svega se mora uzeti u obzir da Hps kao i sunčeva svijetlost proizvode obilnu količinu infracrvenog zračenja (IR) dok Led ne proizvodi gotovo ništa.
IR je zapravo toplina, ali se ta toplina pokazuje tek kad se apsorbira u nešto. To znači da IR može proći bezazleno kroz zrak bez imalo utjecaja na njegovu temperaturu, jer zrak je transparentan i upija jako malo IR. No, kada IR udari list od biljke, on se apsorbira i tako zagrijava list. Kao primjer, ako nam je sobna temperatura 25C koristeći HID izvor svijetla, IR koji udara u lišće će efektivno povećati temperaturu lista za 3-4C. To znači da, iako mislimo da naša soba djeluje kao na 25 stupnjeva, biljka se zapravo grije na 28-29C. U slučaju da koristimo Led rasvjetu sa temperaturom zraka 25C biljka će se i grijati na 25C. I tu je cijela mudrolija, pošto znamo da što veća temperatura to će metabolizam biljke biti brži (naravno do neke granice, koju ipak možemo pomicati s npr. obog. CO2, hlađenjem zone korijena i sl.) jednostavno moramo dignuti temperaturu zraka za 3-4C da bi prinos bio jednak Hps-u, sa uz to i manju potrošnju elek. i topl. energije.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
@mtran znaci 150w po biljki! Wow to je dosta! Al super da je pasivno hladjenje, sad mi je jasno zasto si reka 50% rezerve, to moze visit na kabelu i radit. Nemam kod sebe 3W LED, Al mogu narucit jednu samo posalji ebay primjer, vjerujem da jedna nije skupa, ako se nesmi tu moze i na PM

@3131011 druze salje me na nevazecu adresu, tako mi napise ili moj internet nedopusta to vidit.

Edit: IkEa Led je nekakva pise na njoj "standard white" pa san skenira da vidim spektre koje sadrzi.
 

adri

Di je modro i zeleno
01.03.2016
316
646
93
Di je modro i zeleno
Ako se malo bolje zagledas svatis da je ikea losija prema 700 od grow led, a u 450nm su "iste". Promatras li onda intenzitet od ikea i cfl, vidis da kod cfl bacamo oko 60% energije na nepotrebne spektre(iako cfl sadrzi ljubicasti aka 400-425nm) a kod ikea bacamo 40% energije. Sta bi znacilo da je obicna ikea standard white led od 10w bolja od cfl bar u iskoristivoj energiji, pa bi bilo super vidit jel netko na obicnim kucnim white led radio grow.
 
17.09.2015
44
18
8
62
Diskusiju cemo nastaviti posle konektovanja na gorenavedeni link.
Za svaki slucaj evo kako doci do njega: GOOGLE > LED SMD STRIP 5630 DATASHEET > Understanding LED Strip Lights/Stephen's Suff.
Zamolio bih nekog od kolega sa foruma ko se dobro snalazi sa engleskim jezikom da prevede text, trebace nam svima.

Dok bude trajalo gore navedeno, ja cu pokusati da malo pojasnim stvari oko botanike (po zanimanju sam poljoprivredni inzenjer) a oko elektronike ce mi pomoci @adrion pa cemo to zajedno nekako izgurati, nadam se.

Prvo bih naveo da trebamo u drugi plan staviti (a mozda uopste ne razmatrati W), evo zasto:
-vati su snaga izrazena iz relacije P=U*I (W=V*A) i predstavlja potencijalni RAD u koji se pretvara ENERGIJA. To sa stanovista botanike (citaj: GAJENE BILJKE) i nema neki znacaj. Ta energija se pretvara velikim dijelom u toplotu (toplotna disipacija) koja se javlja na samom svjetlosnom izvoru, velikim dijelom u toplotu koja se javlja na provodnicima usled Ohm-skog otpora, gubitaka usled nesavrsenosti svjetlosnog izvora (Efficasy lighting source) te UV i IR spektra zracenja koji nam nije potreban (takodje predstavlja gubitak sa botanickog stanovista) i na kraju nam ostane spektar svjetlosti koji nam odgovara za odredjenu feno fazu gajenja biljke. Taj dio pretvorene energije koji nam je koristan i neophodan je dosta mali i da ne bude zabune, na ovom mjestu dolazimo do LUX-a i LUMENA jer cemo samo tako govoriti o jedoj te istoj stvari i nece biti nesporazuma. Dakle da ponovimo, LUX je jacina svjetlosti koga proizvede jedna svijeca (1 candel) a LUMEN je kolicina svjetlosti od jednog LUX-a koja se sa svjetlosnog izvora rasporedi na povrsini od jednog kvadratnog metra. Lumene mozemo uporediti sa onim sto za covjeka predstavlja hrana (mada biljka hranjive materije uzima preko korijena ali bez ove "hrane" uginula bi u roku - odmah). Ta "hrana" je svjetlosna energija i ona u stvari predstavlja KOLICINU svetlosne energije koja se rasprostire po jedinici povrsine (citaj: LISTA) a pomocu koje biljka u hloroplastima koji sadrze hlorofil vrsi hemijsku pretvorbu mineralnih materija i vode uz potrosnju ugljen dioksida (CO2) u polisaharide i kiseonik. Takodje ta "hrana" mora da zadovoljava i u pogledu kvalitete a to je onaj svjetlosni spektar o kojem je vec bilo rijeci. Znaci KOLICINA i KVALITET svjetla su u korelativnom odnosu i imaju svoje limite koji su odredjeni fenotipom i genotipom same biljke.
Dakle ako je napisano da za uspjesan rast i razvoj nase biljke treba obezbijediti izmedju 25000-35000 LUMENA svjetlosti ciji spektar zadovoljava talasnu duzinu 400-700nm (ili 2700-6500 K) onda je na nama da te svjetlosne uslove obezbijedimo. U Indoor uslovima gajenja sa HPS sijalicom smo zadovoljili sve te uslove i onda se postavlja pitanje ZASTO se uopste bacemo sa LEDarama. Pa postoji bar nekoliko valjanih razloga za to. Tu je prije svega komoditet u rukovanju u odnosu na nezgrapne, velike i lomljive sijalice koje zahtijevaju posebnu paznju u rukovanju, zatim kod LED rasvjete ne dolazimo u dodir sa visokim naponima opasnim po zivot, nije nam potreban balast (zapaljivac, prigusnica) koja je teska koliko i dva grow box-a, ne treba nam COOL TUBE i slicna s*anja, uslovi gajenja nam ne nalikuju na finsku saunu, vrhove biljaka mozemo pustiti do samog izvora svjetlosti bez bojazni od ozegotina, mogucnost brze dislokacije groww box-a u slucaju "potrebe".... ....... i ima toga jos ali da ne odem off topic. Uglavnom da za ovaj put zakljucim i konstatujem:
-ako obezbijedimo sjvetlosne uslove koje ispunjava i HPS dobicemo istu kolicinu (uz manji utrosak energije) i kvaitet VUTRE.
-LED rasvjeta nije sveti gral i ne treba se olako zalijetati prateci podatke koji su navedeni o karakteristikama LEDara na sajtovima poput e-bay, Bang good, Alibaba i ostali Ali..... Na sajtu koji sam na pocetku naveo se nalazi mini istrazivanje jednog dobrog znalca iz ove oblasti te ga treba uzeti bezrezervno u nasem daljem radu.
-Od proizvodjaca LED rasvete za nase potrebe (da se razumijemo, dnevnu sobu ce nam obasjavati LED STRIP bez obzira ko je proizvodjac) ali za nase potrebe dolaze u obzir: SAMSUNG, PHILIPS, EDISON OPTO i mozda jos LED LUXOR. Sve ostalo sto se moze naci na ovim sajtovima koje sam naveo treba prekalkulisati i to na nacin da svaku pojedinu karakteristiku podijelimo sa koeficijentom 3 ili 5.

@adrion
ovom prilikom sam se bavio samo STRIP rasvjetom. Rezultate pojedinacnih LEDara cu objaviti za koji dan.

Za sada toliko. Idemo dalje ka konacnom resenju (neka se niko ne zavarava da ce biti jeftino) koje ce nam gajenje uciniti zadovoljstvom.

Pozdrav 3131011
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: mr.dr.Smok and 1310