Pa sad. . . hajde da objasnim zašto to dobro radi kroz želatine.
(možda će nekog zanimati)
Filmska rasvjeta je jako brzo nakon HPS-a prešla na MH žarulje, što je dovelo do problema s tungsten (3200K) rasvjetom, jer MH lampe su po izumu plavo svjetlo (6400K - zbog vrste plina u žarulji).
E da bi se to ispravilo, nastali su OCT filteri, a kasnije dolaskom neonki koje su isto plavi plin, želatine su imale svrhu korekcije.
Al MH žarulja i Neonka su analogni plavi izvori svjetla, drugim riječima, oni nikada nemaju mogućnost imati više crvene od plave, kao što to može LED čip ovisno o fosforu ispred čipa. Jer oni proizvode fotone analogno. Zbog ove mane MH žarulja i Neonki, proizvođači želatina su se uvijek trudili maksimalno iskoristiti crveni dio, jer u startu rade s najmanjim mogućim intenzitetom tog dijela spektra.
Evo spektralna slika filtera koja odlično rade posao za gore navedenu metodu:
1/4 i 1/8 OCT
Pogledajte prilog 200772Pogledajte prilog 200773
Transmission koji vam piše na svakom filteru, vezan je za zeleni spektar - lumene.
Manje više Rosco i Lee Vam imaju istu spektralnu sliku i transmisiju, jer su u standardu spektra sunca.
*** da filteri nisu takvi, onda se rasvjeta ne bi mogla koristiti pri eksterijernim snimanjima, jer se na kameri vidi razlika između umjetnog i sunčevog svjetla zbog lošeg CRI MH lampe i krive spektralne slike lampe.
E folija to ispravlja, da MH lampa radi uz sunce.
Taj efekt
(ne korištenja želatina) vam je najvidljiviji na sapunicama, jer vam tamo nemaju vremena ni volje u eksterijeru stavljati folije, pa se točno vidi ocrtana bočna strana tijela u kontralihtu od sunca, što nema nikakve logike

.
Jao sad bi me kolega ubio da ovo pročita
I evo sada ispod dva navedena filtera preklopljeno:
Pogledajte prilog 200774
Ono što možete primijetit da 1/4 koja je “crvenija” zbog više ubijenog plavog spektra
(niže kelvinaže) i na naše oko tamnija***, u stvarnosti propušta više crvene od 1/8 koja je "svjetlija" u lumenima.
***a sve zato što joj zeleni dio naglo opada.
Na našu sreću, proizvođači želatina
(Lee i Rosco) trude se max iskoristiti ono što im plavi izvori daju u crvenom dijelu spektra.
I kada te želatine staviš pred digitalno svjetlo kao što je LED
(i kada mu znaš anomaliju), imaš mogućnost manipulacije s Kelvinima bez gubitaka u crvenom, što je jedino moguće s fizičkom promjenom fosfora ispred čipa, al sam skontao da se može i s filmskim želatinama, al u naravno datim kelvinažama od 4K i 4.5K, nije neki veliki raspon, al mislim da je dovoljan za naše potrebe uzgoja.
I jedna od velikih stavki
(po meni) je što želatina ravnomjerno promjeni spektar, nemamo problema kao kod mixanja različitih kelvin izvora.
EDIT; par grešaka u pisanju
Bok Adri!"prilično"sam nov u indoor u,mesec maj2020,če bit godina što sám složil box 80*80*160cm(Pirát box),imam DIY cob led-SET,4*50w Cittizen,clu048,1212,3500K,pogonim jih driverom (MW)HLG185H-C1050A,I zadovoljniji sám od prošle HID razvsvete (250w mh/hps-cool tube-om imao,zbog vručine,I premalo svetla za tu površinu)..dá ne skrenem..
Japanac mi savjetovao,dá se okrenem na tebe,u vezi struje,razsvete,pwm-reg. i slične elektronike.e sad: PROBLEM IMAM SA (Elektrox 660w,digitalni balast,ne naďem ga na googlu-istog,plave je boje, izgleda ko LUMATEK-ova,ima dim.nastavitve:300w,450w,600w te660w(1.2.i zadnja,su-superlumen)
I piše,(to nisam prvi put ni dobro poročiti),for 600w lamp(hps/mh)..i ima FUSE(osigurač,5*20mm,F6.3A L250V).moj je problém,jer sám ga isprobo,jednom upálil(své OK svezano)250w-nu hps(Osram 2000K)žarulju,i dimmer dao na 300w,palio,i radila lampa 6-10sati(nisam u međuvremenu bio kód growa),na CT,koji je na jednom krajů imao 125mm VKO ventilátor za hlađenje lampe(17w kopalniški-cevni-vent.),i kad sam se vratio pogledat,kako radi,Jako,je "brneo"taj 17w vent,a lampa-ugašena.
mislio sam prvo,da je zbog vibracija "stalo svetlo?",a na kraju sám skonto,dá je u malom-fuse, pukla-nitka ,razbacala "srebro"po staklu(al mala je to fuse,5mm fi,20mm dužina)
Letio u Elektro.nabavu,kupio pet "rezervnih"fusa,vratio se,montirao,palim-pukne fuse.dam 2.gu,(kad nešto "prčkam"oko "struje",obavezno vadim dotok struje),
opet palim-pukne ona.Nije mi jasno,kako je prije radila250ka(hps), sad ne radi.MOLIM TE,AK IMAŠ SAVJET KOJI, JAVI MI,molim te(Vas,ak zna ko drugi-naravno):ZAR MORAM-ubacit 600w hps,pa nju dimmam na 300,450,600..??jel to?JA STVARNO NISAM PROČITAO PRIJE (na "label-u"da piše:for use 600w mh/hps)..ako je "samo"to,navavit ču šestotku,al se pitam(kupio sám dig.bal.-polovna roba, te pogodno sam dobio to i izgleda ko nov!!)slike sú u mom dnevniku-ak bi mogao pogledat)jel fuse F6.3A 250V(5*20mm),práva za taj balast?jer je bila več-kako omenio-ispravna,kad sam je kupio.a info od prodavač(ice)a,nisam i ne mogu dobít nikako, jer je prodala komplet(lampa,CT,DIG.BAL.,žarulja bila přiložena(600w/hps,al neispravna-staklo se odlemilo od grla,pa se "vrti"), Blauberg outtake vent.72w,carbonski filter 125*600mmCAN,I 15m cjevi-alu,za prezračivanje,2dimen.,I koš jedan intake vent 20w,150mm fi...své to za stoju€,a prodala,jer nije mužů dozvoljavala grow ať,v rekreativne namjere...zato I jest bílo pogodno.A bílo je sa SECRETJARDIN growboxom120*12*200cm,al sam promašio za sat,dva,otišo za 120€(nov cca. 250€)..bio mi u stvari cilj dobit tent pogodno,a na krajů kupio "gear",koji je rádio možda pár sati ukupno,a muž ostao bez "igrački".btw
MOLİM TE za savjet za dig.balast.
✌️and love by Lovetogrowe