Vutra.org NFT kolekcija

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Šta mislite o Vutra.org NFT kolekciji

 • Zvuči super!

  Votes: 10 62,5%
 • Zvuci bezveze neće proći kod nas

  Votes: 0 0,0%
 • Nemam pojma šta je to

  Votes: 6 37,5%

 • Total voters
  16

Vutragenjo

Sutra Genjo
Administrator
23.10.2004
5.409
8.715
298
Čikago, USA
www.vutra.org
Pozdrav, ekipa.

Par sugestija od drugova koji se bave kriptovalutama je da pokrenemo NFT projekat za Vutraše. Iako je stanje s NFT-ima alarmantno, postoji mnogo prevara i slično, mislim da ovdje to neće biti slučaj, jer postojimo već 20 godina, te postoji određeni nivo povjerenja. Naime, šta je NFT?

NFT je unikatni token koji može imati samo jednog vlasnika, a digitalni novčanik vlasnika je vlasnik tog tokena. Znači, mi možemo preko tokena da garantujemo određene stvari vlasniku tokena. Da kažemo, to je kao neko moderno članstvo sa beneficijama koje je na blockchainu. Vlasnici tokena će dobiti svog zmaja, kojih će biti ograničen broj, i nećemo nikada dodavati nove. Takođe, svaki je unikat, jer neće postojati nijedan zmaj identičan tom zmaju. Šta konkretno može Vutra NFT Zmaj da donese vlasniku:

1. Nagrade i popusti od sponzora, koje će biti slane isključivo vlasnicima tokena.
2. Poseban dio na forumu.
3. Član može kasnije prodati svoj token drugom članu. Ovo je posebno interesantno, jer bilo je slučajeva da ljudi, nakon više godina, odu s foruma ili iz cijele "duvam" priče. U tom slučaju, token prodaju drugom članu koji želi da ga kupi.
4. Imali smo više puta slučaj gde su nudjene besplatne sjemenke umjesto plaćanja sponzorstva, da članovi mogu probati novi strain. Izbjegavali smo ovo jer nije bilo u redu prema trenutnim sponzorima i bilo je naravno poteškoća oko legalnosti. Sada se malo raščistilo, i mi bismo bili legalno pokriveni, jer će i dalje sjemenke slati sponzori preko svojih firmi.
5. Takodje postoji i ozbilniji dio price ako se dostigne popularnost ali za sad neka ostane na ovom.

Ima tu i nekih loših stvari. Naime, token se ne može uvijek preprodati. Mora postojati kupac, pa se često dešava da cijena tokena pada ukoliko nema kupca za isti. Tako da i sam market, i popularnost zajednice, i beneficije koje šaljemo, utiču na cijenu. Prodavac tokena sam određuje cijenu po kojoj će prodati. Mada, mislim da, ukoliko postoji finansijska kalkulacija i ako pregovori sa sponzorima prođu u redu, sumnjam da će biti nekih niskih prodaja, jer postoje beneficije držanja tokena kod sebe.

E, sad, puštanje svega ovog u rad zahteva dosta energije i rada. Pa ćemo, za početak, neku anketu pokrenuti da vidimo da li postoji interesovanje za ovakav pristup članstvu.

Kako to funkcioniše, po stavkama:

1. Mi kreiramo 200 ili 500 ili 1000 tokena zmajeva, gde svi liče jedni na druge, ali će svaki biti drugačiji; znači, unikat (razlike u izgledu zavise od umjetnika). To se zove NFT kolekcija i ide na blockchain, što znači da će tu zauvek biti. Dodavanje novih tokena nije moguće; broj zauvjek ostaje isti, tako da je to donekle i kolekcionarski predmet.

2. Kada smo kreirali zmajeve, počinje MINT; to je proces kada se tokeni prodaju, to jest kupuje se članstvo. Ovo se dešava samo jednom; znači, nema mjesečnih članarina, i ne možete birati zmaja kojeg želite, jer je namješteno nasumično (zmajevi se takođe razlikuju; neki su više originalni, neki manje). Tokeni, kada se rasprodaju, mogu se kupiti jedino od članova koji ih posjeduju.

3. Novac od članarina ide za razvoj sajta, kreiranje zmajeva (uposlenje umjetnika), širenje zajednice, nagradne igre i promociju same NFT kolekcije; to jest, poenta je da članstvo postane sve traženije. Ako se vrednost članstva povećava, samim tim se povećava i cena po kojoj se token može dalje prodati.

Naravno, postoji i šansa da token izgubi cenu; to jest, da članovi prestanu vjerovati u projekat, ili jednostavno žele izaći, trebaju im pare, prestanu konzumirati i slično, i tada spuštaju cenu. Ukoliko odradimo deo sa popustima i nagradama, trebalo bi da bude više onih koji žele članstvo nego onih koji ga žele prodati, tako da bi tada trebalo da cene budu stabilne ili čak rastu. Takođe, želim reći da smo mi tu od 2003. godine, tako da ne planiramo otići nigdje.

E, to bi bilo to od mene. Javite mi svoje mišljenje, da li vas interesuje članstvo. I naravno, ako imate neko pitanje, slobodno pitajte.

Dolje mozete vidjeti kako AI vidi naseg zmaja. Naravno kao sto sam napisao potreban bi bio umjetnik da ovo izvede kako treba jer ipak donekle pisemo istoriju na blockchain.

22(1).png 33(1).png
 

DjedMraz

https://twitch.tv/vutraorg
Poznanik Foruma
13.04.2020
465
2.713
183
dubljim promisljanjem zaparavo ideja je futuristicka, zaista zanimljiva, iako i sam neznam neke od navedenih pojmova sta su ,sam koncept je jednostavan. Imali bi svaki ,mislim tko se odluci kupiti zmaja, svoga zmaja kojeg zadrzava trajno i nadograduje, sto predstavlja svojevrsno ulaganje, potpore te osjecaj pripadnosti. Moglo bi se poistovjeciti sa klubom vjernosti , ..i bilo bi fora ...tko zna sta buducnost donosi..mozda jednog dana bude fora i cool reci.. aha ja imam zmaja i pokazati ga :), a ti?

stay high :rasta:
 

Vutragenjo

Sutra Genjo
Administrator
23.10.2004
5.409
8.715
298
Čikago, USA
www.vutra.org
Iako tek okvirno kuzim o cemu se radi, mislim da podrzavam ideu. Rado bi si kupio jednog zmaja tog. Nek se nadje ;)
Edit: prvi put vidim Genju da pise od kad sam aktivan, skoro kao papa kad proviri kroz onaj prozor se osjecam xD

eee neeekad sam i ja bi aktivan ali vidim fino vam ide bez mene pa se ne mjesam
mada stvarni razlog je nemanje vremena jer sjednem za komp i onda krenu taskovi da se mnoze i tako svaki dan. Mada se uvjek moze naci par minuta da se kaze dobar dan ekipi :)

Ne treba puno resursa za izraditi kolekciju, ergo big roi. Zasto ne, mozda nasi ljudi vole imati digitalne vutra stickere :)


Pa sad zavisi kakvu kolekciju ima ih svakakvih kao auto od porsea do stojadina :) Sta je ergo big roi?
 

Alien OG

139
Poznanik Foruma
13.09.2019
1.298
9.355
258
Na NFT vutra kolekciju sam mislio. Kolekcije inace se mintaju na bulk sa malim varijacijama u izgledu, ne zahtjeva nesto puno resursa, manje vise sve sto se radi danas, rade skripte koje su dizajnirane za to. Ako si gledao opensea, vecinom svi ti top nft’s imaju po 10k items, zato kazem skripta i stancaj, ne ulazes puno a zarada je dobra, naravno ako se proda. E sad ako cete raditi nekakve unique pojedinacne slike, zaposliti neke artiste/dizajnere, onda to ne ide na bulk i po meni je to ipak nekako vise kul. Sve u svemu sretno, kad izbacite nesto bit cu vam kupac. :)