Za pažljivo čitanje ovog posta biće vam potrebno 10 minuta. Ukoliko trenutno nemate toliko vremena na raspolaganju, molim vas da svratite kasnije. Hvala.
Pozdrav ljudi.
Dođe vreme da se i ja upustim u growerske vode. Uslovi nisu idealni, ali šta je tu je. Prvo da pozdravim sve članove foruma koji će pratiti ovaj dnevnik i da se unapred zahvalim na svakom savetu i kritici. Takođe, zahvaljujem se svim aktivnim članovima koji su kvalitetnim postovima doprineli izgradnji ovog foruma tako da je danas moguće pronaći gotovo sve što je vezano za kanabis na jednom mestu. Zapravo, možda je malo teže pronaći, ali tu je negde sigurno. xD
Ja sam se još pre dva-tri meseca pripremao za grow i sakupljao informacije i evo sada kad su se stekli uslovi krećem u avanturu. Detaljno sam iščitao uputstva, guide-ove, tutoriale, vodiče i ostalo. Detaljno sam pročitao desetak dnevnika, a prelistao još dvaput toliko. Svaku interesantnu informaciju sam zapisivao u svesku (u početku još nisam bio siguran gde ću i šta gajiti, pa sam prikupljao sve i svašta). Dakle, svemu tome sam pristupio prilično štreberski, ali kao što se uostalom i očekuje od jednog štrebera. xD
Dakle, ako se nekad desi (a desiće se) da u nekom trenutku postavim neko pitanje ili zatražim mišljenje iskusnijih growera vezano za neku nedoumicu, molim vas nemojte mi davati savete da „prelistam malo forum“ i sl. Verujte mi, prelistao sam. Čitao sam. Koristio sam pretragu. Dakle, ako pitam, to je verovatno zato što a) ne mogu da nađem odgovor; b) nalazim dva ili više različitih, često suprotnih odgovora; c) ne nalazim dovoljno dobar (jasan, konkretan) odgovor. Vremena još uvek imam da mogu da listam po forumu, ali ću ga verovatno imati sve manje i manje zbog obaveza. Dakle, ukoliko za 15 minuta search-a po forumu ne uspem da nađem odgovor na pitanje, velike su šanse da ću ga postaviti u ovoj temi ili u temi o problemima tokom gajenja. Zamolio bih dobre ljude da mi tada, uz kritiku, daju i odgovor. Forum je zaista ogroman, mnogo tema, mnogo postova, mnogo spama u temama. Često bih pročitao po nekoliko manje-više bezvrednih strana neke teme da bih tek u nekom trenutku naleteo na odličan savet nekog iskusnog forumaša koji pre nigde nisam pročitao. Naravno da se čitanje isplati i blago meni koji volim da čitam
, ali isto tako razumem i ljude kojima je muka da se upuste u čitanje teme od 10+ strana, pa makar tema i bila zanimljiva.
Takođe, odmah bih da naglasim da sam totalni antitalenat za elektroniku, a i generalno za bilo koji craft. Ne znam, a i ne želim da naučim jer to jednostavno ne volim. Razumite me. Moram se unapred zahvaliti i ljubazno odbiti sve predloge koji uključuju bilo kakve adaptere, voltaže, redukcije, kaleme, diode, perfucne i cincilatore... Znam da koristim šrafciger, klešta i čekić. Ne znam da povežem ništa. Idiot, jbg. Znam neke druge stvari u životu, ali to ne. A i ne interesuje me uopšte, kao što rekoh.
Dođe vreme da se i ja upustim u growerske vode. Uslovi nisu idealni, ali šta je tu je. Prvo da pozdravim sve članove foruma koji će pratiti ovaj dnevnik i da se unapred zahvalim na svakom savetu i kritici. Takođe, zahvaljujem se svim aktivnim članovima koji su kvalitetnim postovima doprineli izgradnji ovog foruma tako da je danas moguće pronaći gotovo sve što je vezano za kanabis na jednom mestu. Zapravo, možda je malo teže pronaći, ali tu je negde sigurno. xD
Ja sam se još pre dva-tri meseca pripremao za grow i sakupljao informacije i evo sada kad su se stekli uslovi krećem u avanturu. Detaljno sam iščitao uputstva, guide-ove, tutoriale, vodiče i ostalo. Detaljno sam pročitao desetak dnevnika, a prelistao još dvaput toliko. Svaku interesantnu informaciju sam zapisivao u svesku (u početku još nisam bio siguran gde ću i šta gajiti, pa sam prikupljao sve i svašta). Dakle, svemu tome sam pristupio prilično štreberski, ali kao što se uostalom i očekuje od jednog štrebera. xD
Dakle, ako se nekad desi (a desiće se) da u nekom trenutku postavim neko pitanje ili zatražim mišljenje iskusnijih growera vezano za neku nedoumicu, molim vas nemojte mi davati savete da „prelistam malo forum“ i sl. Verujte mi, prelistao sam. Čitao sam. Koristio sam pretragu. Dakle, ako pitam, to je verovatno zato što a) ne mogu da nađem odgovor; b) nalazim dva ili više različitih, često suprotnih odgovora; c) ne nalazim dovoljno dobar (jasan, konkretan) odgovor. Vremena još uvek imam da mogu da listam po forumu, ali ću ga verovatno imati sve manje i manje zbog obaveza. Dakle, ukoliko za 15 minuta search-a po forumu ne uspem da nađem odgovor na pitanje, velike su šanse da ću ga postaviti u ovoj temi ili u temi o problemima tokom gajenja. Zamolio bih dobre ljude da mi tada, uz kritiku, daju i odgovor. Forum je zaista ogroman, mnogo tema, mnogo postova, mnogo spama u temama. Često bih pročitao po nekoliko manje-više bezvrednih strana neke teme da bih tek u nekom trenutku naleteo na odličan savet nekog iskusnog forumaša koji pre nigde nisam pročitao. Naravno da se čitanje isplati i blago meni koji volim da čitam
Takođe, odmah bih da naglasim da sam totalni antitalenat za elektroniku, a i generalno za bilo koji craft. Ne znam, a i ne želim da naučim jer to jednostavno ne volim. Razumite me. Moram se unapred zahvaliti i ljubazno odbiti sve predloge koji uključuju bilo kakve adaptere, voltaže, redukcije, kaleme, diode, perfucne i cincilatore... Znam da koristim šrafciger, klešta i čekić. Ne znam da povežem ništa. Idiot, jbg. Znam neke druge stvari u životu, ali to ne. A i ne interesuje me uopšte, kao što rekoh.
Dalje, kako sam veliki protivnik offtopica na forumima (mada i ovi pasusi gore više trebaju da idu uz neko upoznavanje, a ne uz ovu temu xD) koristiću svaku priliku da prijavljujem moderatorima offtopic postove u ovoj temi. Nadam se da mi niko to neće uzeti za zlo. Dakle, ne radim to zato što nekog ne volim ili što mislim da je glup, loš ili šta god. Samo želim da tema bude pregledna. No hard feelings.
Kad bi svi tako radili forum bi bio mnogo pregledniji... No, to su sad već druge teme...
Dakle, da počnem sa dnevnikom... Prvo tehnikalije:
Seme: 2x Special Queen #1 from Royal Queen Seeds poručeno preko Hempatie iz Slovenije, stiglo posle 5 radnih dana, diskretno upakovano, bez ikakvih problema, plaćeno karticom preko Interneta
Box: 60x60x160cm iznutra postavljen sa mylar folijom, smešten na zatvorenoj terasi sa nikakvom termoizolacijom u malom stanu koji ima odlično centralno grejanje (terasa je sa navučenim tamnim zavesama, provereno spolja, sve cool)
Lampe: MH 250W za vege i HPS 250W za cvetanje sa malim Cool Tube-om
Ventilatori: 2 kom 120mm, protoka 150m3/h, 2650rpm, jedan hladi CT, drugi izvlači vazduh iz boksa; sutra stiže Clatronic grejalica koja će da radi kao vent za mešanje vazduha po boxu, održavanje vlage i dodatno hlađenje CT-a

Filter: još uvek ga nema, videćemo kako će se stvari odvijati
Instrumenti:
- termometar sa higrometrom digitalni 2 kom, novi i stari (novi pokazuje 2 stepena više), termometar sa živom (pokazuje istu temp kao stari digitalni),
- pH metar digitalni (sa sve tečnostima za čišćenje i čuvanje elektroda, pH minus reduktorima i praškovima za kalibrisanje)
- mehanički tajmer
Đubriva: za sad naravno ne koristim ništa, ali u kompletu sam dobio i Jungle Juice Grow, Jungle Juice Micro i Jungle Juice Bloom i te planiram i da koristim (stvarno mi se ne daju dodatne pare za đubriva i ovo sam se rastegao, ali ako baš budete insistirali da mora neka dopuna, onda jbg...)
Supstrat: Florabella (65%) sa dodatkom kokosa (10%) i perlita (25%). Ovo je još sklono izmenama. Tip iz radnje me je savetovao da stavim 50% zemlje i po 25% perlita i kokosa i dok mi je objašnjavao zašto zvučao je jako ubedljivo i očigledno je znao šta priča. Međutim, tada mi nije palo na pamet, a nije ni njemu, da vidimo kako stvari stoje sa đubrivom... jer koliko ja iščitah, ne đubre se istim đubrivima zemlja i kokos (dva su različita supstrata sa različitim svojstvima). A čak mi se i čini da bi zbog većeg sadržaja kokosa i režim zalivanja mogao biti malo drugačiji. U svakom slučaju planiram da zadržim sve tri komponente, pa ćemo odnos još videti... Ako neko ima iskustava i predloga neka napiše, ne garantujem da ću usvojiti, ali ću svakako razmotriti.
Saksije: 2x 12 litara (možda i malo jače, to ćemo uskoro odlučiti), za početak su smeštene u dve male saksijice od 0,2 litra, a na lageru imam i dve od po 1 litar za neko eventualno „prelazno presađivanje“
Voda: iz česme, plan je da odstoji po 8-10 časova
Režim rada u vege fazi: 18/6
Planirani trening: jedan TOPPING na početku i LST do kraja
Karakteristike straina: THC 18%, CBD low, prinos indoor 500-550g/m2, visina indoor 80-140cm, cvetanje 6-8 nedelja, 50% Sativa 50% Indica
Finansijska sredstva: gotovo u potpunosti iscrpljena (srećom oprema je tu, a ostalo je i još semenki tako da ni eventualni fail neće značiti totalnu propast)
Da krenemo od početka:
09.10. ujutru semenke stavljene u čašu kupovne vode pH=8
10.10. nakon 36 sati iako nisu bile potonule prebačene na navlaženu maramicu, prekrivene istom takvom, stavljene između dva tanjirića i ostavljene na sobnoj temperaturi (oko 23)
11.10. ujutru pustile klice,

12.10. izbile na površinu (blago našpricane vodom)
13.10. porasle 2cm (blago našpricane vodom) – taj dan i sutradan do uveče nisam bio tu
14.10 ŠOK! porasle još 3cm (blago našpricane), uveče prebačene u boks

Ovde dakle imamo prvi problem (zapravo drugi gledano hronološki, ali ajde...)
Očigledno je da su se mučenice izvile jureći za svetlom ta dva dana dok su bile na prozoru. Evo da se ja malo opravdam za tako neodgovorno ponašanje i da probam da svalim krivicu na druge... Dakle, nisam imao pojma da će prokletinje tako brzo da izrastu. Nigde ne nađoh na sličan primer. Dnevnici zapravo najčešće počinju sa fotkama biljaka koje već imaju listove i koje su stare 5-10 dana. Na forumu sam našao samo jednu temu (u podforumu vezanom za outdoor gajenje) i pre 2-3 dana još jednu (vezanu za automatike) gde se detaljno objašnjava proces klijanja i šta ljudi mogu da očekuju. U toj drugoj sam i našaao info da posudice ne bi nikako smele biti manje od 0,5l. Dakle, još jedna početnička greška.
Bilo bi, s tim u vezi lepo, da neki iskusni grower odradi samo malu dopunu u onim vodičima i da ubaci još malo detalja vezanih za ovu inicijalnu fazu jer ima dosta nas nubova koji u životu nismo nikad ništa posadili, te bi nam svaka informacija bila od velike pomoći. Hvala unapred.
Dakle, ovde imam dva problema: tanke izdužene biljčice i malu posudu. Naravno, u početku je bilo ostavljeno oko 1cm slobodnog prostora do ruba saksije i to je odmah popunjeno zemljom, ali kao što se može videti na sledećim fotkama, nema to nekog većeg uticaja.

Dakle, interesuje me vaše mišljenje vezano za eventualno presađivanje u veće saksije. Da li:
a) odmah presaditi biljke u saksije od 1l
b) odmah presaditi biljke u velike saksije (12-15l)
c) sačekati 5,7 ili 10 dana da biljke malo ojačaju i puste još listova pa ih presaditi u saksije od 1l
d) sačekati 5, 7 ili 10 dana da biljke malo ojačaju i puste još listova pa ih presaditi u velike saksije (12-15l)
e) ne dirati ništa dve nedelje pa ih prebaciti u velike saksije (12-15l)
f) izbušiti rupice na malim saksijama sa strane (air-pot), pa ih onda posle 5, 7 ili 10 dana prebaciti u saksije od 1l
g) izbušiti rupice na malim saksijama sa strane (air-pot), pa ih onda posle 5, 7 ili 10 dana prebaciti u velike saksije (12-15l)
h) imate neki drugi predlog?
Inicijalna namera je bila da saksije budu 12l, zato što smatram da veće nisu potrebne jer mi je cilj da što pre završim grow, pa ne planiram da ih dugo držim u vege fazi. Boks, takođe, sam po sebi nije veliki, tako da je mogao i samo jednu biljku da ugosti, kojoj bih dao veću litražu i sve, ali bi onda vege period trajao duže, a to bih svakako da izbegnem. Automatici su možda bili rešenje, ali sam baš hteo da se oprobam sa fotoperiodnim biljkama i eto me tu gde sam... Dakle, plan je bio 12l, ali s obzirom da su biljčice tako ižđikljale brzo i da će pri sledećem presađivanju biti zakopane skoro do prvih listova (što mu dođe još nekih 5-6 cm na onih 1cm već nasute zemlje) bojim se da mi saksija od 12l (čije su dimenzije u gornjem širem delu 25x25cm)ne ostane kratka za tih 5cm x 25cm x 25cm što je 3l, koje koren neće moći da koristi. Tako da... to je objašnjenje zašto će saksije od 12l zapravo biti pretvorene u saksije od 15l. Ako mislite da su mi i saksije od 10l zapravo dovoljne kažite, onda ću uzeti one od 12l i sve super.
To bi bio prvi problem.
Drugi je temperatura u boksu. Očekivao sam da ću imati problem sa temperaturom u boksu s obzirom da je smešten na terasi, ali ne i da će to biti visoka temperatura koju ne mogu da spustim. Dakle, ono malo govance od ventilatora očigledno ne može da rashladi lampu iako ga u radnji prodaju kao ventilator za CT. Koji moj je onda to vent za CT ako ne može da ga rashladi?!

Jedan vent je namešten da izvlači vazduh iz CT-a i na njega sam planirao kasnije da nabudžim neki filter (neki easy DIY, našao sam takav) dovoljno bedan da i ovako bedan vent može kroz njega da tera vazduh što bi u kombinaciji sa nekim sranjem za maskiranje mirisa i provetravanjem, uz malo sreće moglo da bude dovoljno. Ovo će tek biti problem, al’ ne mogu sad o tome da mislim, kad još nisam ni u vege ušao kako treba.
Drugi vent je namontiran da uvlači vazduh spolja, tera ga kroz crevo, preko lampe kroz CT i dalje kroz crevo napolje. Temperatura je na 20ak cm bila 34 po starom i 36 po novom termometru, a i nisam bio zadovoljan brzinom koju je topao vazduh imao na izlazu, pa sam skratio creva i sad je to jedna prava cev. Naravno, to za posledicu ima mnogo više zajebancije sa dizanjem i spuštanjem biljaka. Imalo je efekta, ali ne dovoljno.

Otvorio sam prozor, ima efekta, ali ne dovoljno.
Spustio sam biljke na 30cm. To sad nekako šljaka.

Temp je između 30-34, uz prilično bednu vlagu 30-40%, ali to će se još dati regulisati. Danas stiže moćna grejalica/ventilator koja će biti namontirana da duva preko mokrog peškira i to tačno ka tom delu ispod lampe, pa ćemo videti. Nadam se da će to biti dovoljno, pa ću i biljke moći da vratim na 20ak cm od CT-a.
Čim uskoro zahladni, očekujem da neću imati tih problema. To je i razlog zašto ne uzmem i ne razjebem celu tu konstrukciju i vežem ta dva venta jedan za drugim da direktno duvaju vazduh iz boksa preko lampe, što bi verovatno imalo više rezultata. Jedva sam sve to uvezao da se ne raspadne i sad mi je žao da to razjebem (što ću naravno morati da uradim ako moćni vent sa peškirom ne pomogne).
Ako neko ima neku ideju neka kaže (ali da ne uključuje povezivanje venta od kompa za bilo šta – jer kao što rekoh, ne bih znao to da izvedem).
Vent za hlađenje CT-a se nalazi na 25cm od zida, izlaz se nalazi na oko 35cm od prozora na terasi. Dakle, vazduh ne ide napolje, ide na terasu. Temp na terasi je još uvek preko 20 stepeni. Možda da držim prozor ceo dan otvoren?
Dakle, da sažmemo ceo ovaj esej u dva pitanja:
Šta raditi sa izduženim biljčicama u malim posudicama?
Kako dodatno sniziti temperaturu u boksu za 2-3 stepena?
Hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju tekst od početka do kraja.