FILOZOFIRAONICA - Filozofija i ostale discipline s preprekama

Hesi Original Sjemenke Hempatia Led Lampe
Želite nešto više od socijalne mreže?
Društvo za legalizaciju marihuane, medicinu i uzgajanje kanabisa. Registrujte se za dodatne opcije foruma.
Registracija

opa cupa

Urednik
Moderator
04.03.2012
6.049
20.164
1.098
Mislim da je stvar u nama i nasim osjetilima.
O materiji sam pisao da je privid..lako je napisati,pa sam pokusao to shvatiti.
Shvatio sam i prihvatio da sam glup.Materija je i dalje tvrda hahah
E sada mogu dalje ...
Znaci Kvantna Fizika se bavi umjetnoscu..apstrakcijom.Postujem znanost ..Fiziku..matematiku bla bla
Makro Biologija ..isto....cista umjetnost.Makro bilogija sama kaze da je apstrakcija.
Jbga onda cu i ja biti apstraktan bez diplome.

Na pocetku je bilo nistavilo...cista apstrakcija.Pojavio se duh kao entitet..u obliku tocke"materijalne cestice"Foton npr.. dozivio je svoju ekspanziju i zavibrirao univerzumom.
Ako krenem dalje...proglasit cete me ludim hahah
 
OP
OP
Papa Romeo

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Poznanik Foruma
30.03.2011
999
4.296
163
U mirno jezero ubaci kamen pa ces dobiti "pljus" a i talase, jos uhvatis podjeku budalu da mu objasnis da je kamen nestao, jer se uz prasak pretvorio u talas. Isto ti je i sa cesticom koja vise nije cestica, nego je eto postala "talas".
Naspram kamena zamislimo bilo koju subatomsku cesticu, a umjesto jezera zamislimo etar, pa ce nam se i efekat nametnuti slican, ako ne i isti.
Ako etar zamislimo kao ogromno jezero koje je sacinjeno velikom gustinom "bozijih" cestica, savrsene strukture i ravnoteze, onda ono mora "odjekivati" poput eha, bilo kojim dogadjajem koje se unutar njega desi, bilo cim izazvanim.
Teorije koje mozak lomataju oko "jeste, al' i nije" su cista nebuloza, iz koje trazimo dokaz da smo u pravu, samo sto jos nismo skontali sta smo zapravo u pravu.
 

opa cupa

Urednik
Moderator
04.03.2012
6.049
20.164
1.098
Etar je jako zanimljiva stvar.
Dali te vibracije ostaju,ili nestaju?
Palo mi na pamet...kako bi onda odjeknuo "veliki prasak"

I dali vi mislite da je ok ovako lupetati "gluposti" ako je ..da mogu nastaviti hahaha !!??
Mislim da nije zabranjeno" filozofirati"
Mozemo i o zenama..nije to nista manje ..kvantno od kvantne fizike
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reactions: Badi
OP
OP
Papa Romeo

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Poznanik Foruma
30.03.2011
999
4.296
163
Licno u veliki prasak ne vjerujem, jer bi moralo postojati nesto prije njega sto bi dovelo do praska.
dali vi mislite da je ok ovako lupetati "gluposti" ako je ..da mogu nastaviti hahaha !!??
Naravno da cemo nastaviti.
Pod lupetanje gluposti sam naveo pokusaje skolovanih kvazi fizicara da objasne nesto sto ni sami nemaju pojma. Mi smo postedjeni, jer smo hrpa naduvanih "filozofa" kojima je dato pravo da lupetaju :D
 

Limvo Likče

Aktivan Član
21.03.2019
226
395
63
30
Možda magnetizam može pomoći oko tvrdoće materije, isti polovi se odbijaju, a znamo da je zadnja granica svakog oblika materije elektron negativnog polariteta, onda logički slijedi da se odbijaju... Ne znam
Kad je nešto konačno, onda nema filozofije, a mislim da je svo znanje promjenjivo na neki naćin, tak da, filozofija i jest tu da obara postojeće granice:)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: opa cupa
OP
OP
Papa Romeo

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Poznanik Foruma
30.03.2011
999
4.296
163
Trenutno na mene djeluje privlacna sila vruce jagnjetine na koju sam upravo pozvan, a da li to ima veze sa magnetizmom ne bih znao kazati. Znam samo to da, kako god se okrenem ne pojavljuje se sila odbijanja :)
 

Limvo Likče

Aktivan Član
21.03.2019
226
395
63
30
Neka su odbijanja suptilna, mnogi faktori utiću na to. Odbijal se šta kad puše vjetar?
Al šta te briga, kad je u pitanju jagnjetina, tu se ništa ne odbija:D
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Papa Romeo

Stipe

④②⓪
Urednik
Moderator
20.03.2014
11.437
28.239
1.198
Ako nismo u stanju drugom prenijeti znanje, onda ni sami to znanje nismo spoznali.
Osoba mora imat neku dozu inteligencije i predznanja da bi shvatila kompleksne stvari, ako nista barem volju za ucenjem. Kako ces nekome objasniti atome ako je taj netko cijeli zivot proveo jednostavnim zivotom radeci neke bazicne stvari. Mozemo mi imati spoznaju o bilo cemu ako netko drugi ne zna tablicu mnozenja.
Danasnji fizicari pokusavaju objasniti da nesto ima, a opet ga i nema, da to jeste, al' ipak i nije.
Fizicari pokusavaju objasnit ono sto znaju ili ono najblize sto se zna o necemu i jos nije pobijeno ni od koga. I protivnici su uvjeravanja i vjerovanja u nesto jer za to nema potrebe. Objasne ti kako i zasto i daju matematicke smjernice pa se sam uvjeri i sam isprobaj je li to istina ili nije. Ako se svi koji se zele uvjerit uvjere u to i nitko ne dobije konfliktne rezultate onda je to potaje teorija ili najblizi oblik neke istine. Da nije tako onda nista od tehnologije ne bi funkcioniralo danas. Relativnost prostorvremena se mora uracunat u gps-ima jer vrijeme u orbiti i vrijeme na zemlji ne prolazi istom brzinom. Nije to nesto apstraktno nego je tako kako je jer funkcionira svaki put !
Molekule su već materija
I atomi su materija. Balon pun helija je balon pun materije a nije molekula vec hrpa atoma koji nisu sljepljeni u molekulu. Nemetali obicno dolaze u obliku molekule, osim plemenitih plinova, tako da npr vodik u prirodi je u obliku molekule sa 2 atoma vodika (H2), kisik isto O2.... Metali ne dolaze kao molekule.

Na pocetku je bilo nistavilo...cista apstrakcija.Pojavio se duh kao entitet..u obliku tocke"materijalne cestice"Foton npr.. dozivio je svoju ekspanziju i zavibrirao univerzumom.
Ako krenem dalje...proglasit cete me ludim hahah
Definiraj "nista", pa onda definiraj "duha" i definiraj "entitet". Ako mozes :D Ne vlastita interpretacija nego tocna definicija koja se moze iskoristit u bilo cemu.
Foton ne moze dozivjet ekspanziju niti je materijalna cestica, nema masu. Foton vibrira sam po sebi posto vibracija i foton su jedno te isto. :D
Ne mozemo o nekim definiranim stvarima razmisljat apstraktno. Ako je 5+5=10 onda tu nema nista apstraktnog.
U umjetnosti bilo sto mozemo opisati na svoj nacin ili ako autor/umjetnik objasni sto je htio time rec. Ni u kvantnoj ni u obicnoj fizici nema mjesta vlastitim inetrpretacijama jer su velike sanse da si u krivu. Znas ono sto znas i sto mozes mjerit, ispitiat, pokusat pobit, replicirat...a ono sto ne znamo je bolje reci "ne znam, mozda naucimo za vlasitog zivota". Mislim... mozes si ti interpretirat sto god zelis, al to onda ne mora biti objektivna istina. Brzina svjetlosti je konstantna neovisno o tvojoj poziciji ili brzini kretanja, uvijek ce biti ista. To je cinjenica i nemoguce je pobiti. Ako pitas zasto je ta brzina bas ta koja je i zasto je fibonacijeva konstanta bas ta koja je a ne neka druga....e to je vec problem i imas 2 opcije. Rec ne znam ili bit apstraktan i popunjavati praznine vlastitom interpretacijom. I onda 20 000 ljudi ima 20 000 medjusobno razlicitih i konfliktnih interpretacija ili misljenja sto je sto i kako je, a ne mogu svi biti u pravu :D Tako da.... moze se bit apstraktan al je neiskoristivo u prakticnom smislu. Za neku filozofiju, mastu, razgovor ko sad kako razgovaramo je cool :D dokle god pricamo o onome sto se opcenito ne zna.
kako bi onda odjeknuo "veliki prasak"
ko kaze da je odjeknuo?
nebitno dal postoji ili ne, nije potreban za valiki prasak ni za reltivnost.
kog zanima, ima nekih interesantnih testova oko etere koje su puno interesantnije od onih prastatrih :)
I dali vi mislite da je ok ovako lupetati "gluposti" ako je ..da mogu nastaviti hahaha !!??
tako se uci i shvaca i trenira mozak :D
jer bi moralo postojati nesto prije njega sto bi dovelo do praska.
to je nas ljudski koncept da nesto mora postojati da bi postojalo nesto drugo. Rijec "nista" nema neko znacenje i skoro pa nemoguce ga je definirati jer ne mozemo ni zamisliti "nista". kvanta fizika, matematika i testovi kazu da nesto moze i hoce nastati od "nicega". kvante cestice konstantno nastaju i nestaju, kvantne fluktuacije su tu i bile su i prije vremena i prostora. svaki val ima svoj brijeg i dol, znaci val postoji. uzmi jos jedan takav val i zakreni ga za 180° odjednom od 2 necega imas "nista".
Masa i energija svemira su nula u oba slucaja. Ako je oduvijek postojao ili ako je nastao iz nicega.
Meni je taj dio uzasno kompliciran i ako bi ga trebao nekako pojednostavnit da probam shvatit onda bi to bilo da materija i antimaterija cine nulu isto kao i val i 180 val cine nulu. Desi se nesto u kvantnoj pjeni kojoj je energija i masa jednaka nuli i dodje do ekspanzije i pojave prostora, energije i vremena i pri toj ekspanziji dolazi do stvaranja materije i antimaterije, pozitivne energije(svjetlo, materija i antimaterija) i negativne energije (gravitacija). Zajedno cine zero-energy.
U biti... nista ne postoji ili je sve nista i jos uvijek smo u nicemu. al to nista rastavis na plus i minus i dobijes nesto sto je jos uvijek nista ali ima privid necega :D
Licno u veliki prasak ne vjerujem
Tesko je osporit to kad apsolutno svi testovi dovedu da se desio. Krenuo iz jedne skoro beskonacno velike tocke i pocelo se sirit.
Po meni to uopce nije upitno. Upitno je sto se stvarno desavalo/desilo kadar prije toga ako uopce mozemo shvatit sto se desavalo ili se nije nista a nista je nesto sto nije. Mozda je svemir oduvijek tu i samo se siri i skuplja. Siri se dok se potpuno ne ohladi pa se nazad skupi u jednu tocko pa opet BANGGG sirenje...i tako u nedogled i oduvijek :D
Možda magnetizam može pomoći oko tvrdoće materije, isti polovi se odbijaju
ima veze sa elektornima. 2 elektrona
a mislim da je svo znanje promjenjivo na neki naćin,
je, i to je super i pozitivno dokle god nismo vezani za vlastitu indoktrinaciju ili interpretacije ili uvjerenja. najlakse je rec, ja mislim da je to tako i tako i cijeli zivot ne promislit je li to stvarno tako. mozda se iza svega toga krije cijeli novi svijet informacija i dokaza :)


Crit2.0
ne zele doc jedan blizu drugog i odbijaju se. slicno ko 2 magneta istih polova.
 

opa cupa

Urednik
Moderator
04.03.2012
6.049
20.164
1.098
Definiraj "nista", pa onda definiraj "duha" i definiraj "entitet". Ako mozes :D Ne vlastita interpretacija nego tocna definicija koja se moze iskoristit u bilo cemu.
Foton ne moze dozivjet ekspanziju niti je materijalna cestica, nema masu. Foton vibrira sam po sebi posto vibracija i foton su jedno te isto.


Moras pazljivije citati !!!
pricali smo o Etru....foton vibrira ,pa da.Etar bi to trebao dozivjeti.
Zar ne??
Ta vibracija bi se u tom slucaju sirila !!

Na pitanje o duhovnosti..o duhu.
Pricali smo bezbroj puta ..oci u oci.Znas sta msilim.Pa svi smo culi za Caspera.
Nije mi samo jasno cemu vibriras kao negativan elektron...hebo te Einstein hahah :D
Ali napisat cu sta imam na tvoja tri pitanja samo mi daj malo vremena...ode googlati..malo me hebe google translater,ali snalazim se.
Slozim neku pricu do sutra :)
 
Poslednja izmena:

Stipe

④②⓪
Urednik
Moderator
20.03.2014
11.437
28.239
1.198
Etar bi to trebao dozivjeti.
Zar ne??
i ako postoji eter, ne znamo sto je ni od cega je sacinjen pa nemremo ni odgovorit oce li eter dozivjeti nesto.
postoje tekstovi i testiranja upravo oko toga sto pitas, interakcija etera i ima li ga. stavio sam gore link onaj. kompliciran tekst sa grafovima i mjerenjima koji govore dosta o tome al vecinu toga ne razumijem.
Ta vibracija bi se u tom slucaju sirila
pa i siri se :) elektromagnetsko zracenje se u vakumu/svemiru siri beskonacno i ne gubi energiju.
jesam dobro procitao/razumio ili sam otiso krivo? :D
Nije mi samo jasno cemu vibriras kao negativan elektron
uopce, trenutno sam ko proton hehehhe :D
Na pitanje o duhovnosti..o duhu.
Pricali smo bezbroj puta
ma jesmo, sve znam. nije to bilo bas pitanje ono da zahtjevam odgovor :D vise retoricki onako da naglasim da ne postoji jasna opcenita definicaja bilo cega od navedenog. :D nije to moj neki stav nego cinjenica :D :D
razumijem rijec duhovno u nekom nasem osobnom ili religijskom smislu ili filozofskom mozda. sve jasno ko dan i mozemo i o tome jos par stranica ćakulat :) al tu pak pricamo u kvantnoj fizici pa duh kao entitet nema nikakvo znacenje sa znanstvenog stajalista niti ta informacija ista objasnjava. mozda je i bilo tako nesto jedva objasnjivo...ko zna :) za ono sto trenutno znamo nije potrebno i samo bi bilo visak.

mozda zvucim nadrkano, al nisam uopce :D nisam proturijecno nastrojen kad citiram nego samo pisem o tome sto sam citirao i neko moje obracanje na temu sto znam da je ili nije tako.

al ajd back on topic da i ja malo filozofiram ako smijem? :D
ak prihvatimo da materija u dubini i nije bas materija i da to od ceg je matrija je u biti nevidljivo. Nasa osjetila nama haluciniraju u mozak da nesto vidimo i da je nesto materijalno i opipljivo. Zgrada, auti, livada, jupiter, garett turbina, boca hesi boosta... sve je od napravljeno od subatomskih cestica koje su nevidljive i nematerijalne. Mi ljudi smo napravljeni od istog toga nevidljivog nematerijalnog i neopipljivog. Znaci li to da u biti ni mi ni svemir ne postojimo kao neka materijalna vidljiva cjelina? Jesmo li mi i sve sto poznajemo "samo" kretanje i interakcija valova i fluktuacija kvantnih i inih polja u prostorvremenu? :D
 

Limvo Likče

Aktivan Član
21.03.2019
226
395
63
30
Nikad mi nije bilo jasno zašto se smatra da je prostor nastao sa velikim praskom? Šta ako se veliki prasak desio u prostoru? Šta ako je prostor to ništa? Šta je prostor? Zašto se prostor širi? Šta ako je vidljivi svemir samo mali dio prostora?
 

opa cupa

Urednik
Moderator
04.03.2012
6.049
20.164
1.098
Jesmo li mi i sve sto poznajemo "samo" kretanje i interakcija valova i fluktuacija kvantnih i inih polja u prostorvremenu? :D

Ako mislis na vibraciju..onda da..Mislim da je Nikola Tesla rekao nesta u smsilu"ako hocemo razumjeti svemir ,pocmite ga promatrati kao vibraciju"
Doduse teoriju Etra je i zastupao.
Al nemam sad vremena....ja sam na visem nivou..onom duhovnom hahah
 

Stipe

④②⓪
Urednik
Moderator
20.03.2014
11.437
28.239
1.198
pocmite ga promatrati kao vibraciju
369 :) to mi tetoviras
Al nemam sad vremena....ja sam na visem nivou..onom duhovnom hahah
onda ti vrijeme ne predstavlja problem :p :D duhovni nivo je van vremena. kaj velis na to? :D
zašto se smatra da je prostor nastao sa velikim praskom
neki bi rekli da nije nastao jer da bi nesto nastalo je potrebno vrijeme. kao lakse je zamisliti big bang kao 4D balon koji se zbog neceg pocne napuhavati ili kolac koji se napuhne u svim smjerovima jednako. po tome i vidimo da se svemir/prostor siri jer se sve od svega udaljava nebitno na kojoj lokaciji svemira se nalazis.
Šta ako se veliki prasak desio u prostoru?
nije bilo prostora prije praska, prostor, vrijeme, energija, materija dolaze u paketu. ako nema jednoga onda nema nicega.
prostor se jednostavno poceo napuhavati. pitanje u sto je besmisleno ko dijeljenje sa nulom.
Zašto se prostor širi?
Mislim da nema nekog zadovoljavajuceg odgovora. Vjeruje se da je sve dobilo neki moment u trenutku pocetka sirenja /big banga i da tamna materija ubrzava sirenje....al mislim da nemaju pojma

s.hawking je bio nes pricao da je mozda moglo postojati neka druga vremenska zona prije big banga odn da je mozda nesto i moglo postojati i prije big banga iako "prije" ne postoji jer je vrijem pocelo nakon. al kao mozda postoji :D
 
OP
OP
Papa Romeo

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Poznanik Foruma
30.03.2011
999
4.296
163
Osoba mora imat neku dozu inteligencije i predznanja da bi shvatila kompleksne stvari, ako nista barem volju za ucenjem. Kako ces nekome objasniti atome ako je taj netko cijeli zivot proveo jednostavnim zivotom radeci neke bazicne stvari. Mozemo mi imati spoznaju o bilo cemu ako netko drugi ne zna tablicu mnozenja.
To je ono sto je sazeto u zagradjene dvije rijeci
Fizicari pokusavaju objasnit ono sto znaju ili ono najblize sto se zna o necemu i jos nije pobijeno ni od koga.
Ne pokusavaju, objasnili su to sto znaju. Ko ne shvata svrstava se u grupu iz tvog gornjeg citata.
Rijec "nista" nema neko znacenje i skoro pa nemoguce ga je definirati jer ne mozemo ni zamisliti "nista"
Prazan prostor bez ikakvog sadrzaja, prosto receno.
Ne mogu zamisliti parce Svemira u kojem vlada nistavilo, jer bi se to suprotstavljalo mojim licnim uvjerenjima, pa cak i vjerovanjem.
svaki val ima svoj brijeg i dol, znaci val postoji. uzmi jos jedan takav val i zakreni ga za 180° odjednom od 2 necega imas "nista".
Pretpostavljam da mislis na koherentne talase suprotnih smjerova koji se medjusobno ponistavaju.
Ako sam dobro pretpostavio, veoma mi je tesko zamisliti takvu situaciju, jer u prirodi se talasi ne ponistavaju, zbog interferencije dolazi do pojave stojecih talasa u kojima nastaju mjesta nazvana cvorovi talasa, a odlikuju se mirovanjem cestica u sredistima cvorova, cestice ne osciliraju. Izmedju cvorova cestice imaju najvisu amplitudu oscilovanja.
ako postoji eter, ne znamo sto je ni od cega je sacinjen pa nemremo ni odgovorit oce li eter dozivjeti nesto.
Zamisljam ga kao supstanciju sacinjenu od onih nevjerovatnih cestica koje se vise ne mogu dijeliti. Imaju ogromnu gustinu i reguju sa apsolutno svim sto se desava u vaskolikom svemiru, vjerujem da nam i sopstvene misli imaju odraz u tom etru. Najmanji moguci djelici slagalice, ogromne gustine od kojih je sva kreirano. Sveprozimujuca supstancija.
ak prihvatimo da materija u dubini i nije bas materija i da to od ceg je matrija je u biti nevidljivo. Nasa osjetila nama haluciniraju u mozak da nesto vidimo i da je nesto materijalno i opipljivo. Zgrada, auti, livada, jupiter, garett turbina, boca hesi boosta... sve je od napravljeno od subatomskih cestica koje su nevidljive i nematerijalne. Mi ljudi smo napravljeni od istog toga nevidljivog nematerijalnog i neopipljivog.
E ovo mi sive celije ne mogu prihvatiti, pusku u mene da okrenes!
Vidim, cujem, osjecam.., i zaista mi takve teorije pojedose jetru. Prosto su mi nezamislive, a zena mi stalno govori da imam bujnu mastu :D
 

opa cupa

Urednik
Moderator
04.03.2012
6.049
20.164
1.098
Onoga dana kada znanost počne proucavati nematerijalne (duhovne) pojave, za 10 godina će postići više nego za sve prethodne vijekove postojanja...
NIKOLA TESLA

To je ujedno i moje misljenje o mainstream znanosti...


Fizika me u pricipu ne zanima u tolikoj mijeri da bi se spustao na kvantni nivo,ali mi je bilo dovoljno malo prouciti neka podrucja cisto zbog osnovnog razumjevanja.Bez toga nisam mogao dalje.Zato i jesam napisao da sam prihvatio da sam glup.Jednostavno je to bio pocetak moga sazrijevanja.
Makrobiologija je segment koji je obavezan u "odrastanju"..dovoljno je samo pokusati razumjeti....
Duzan sam Stipi neka moja vidjenja...
Moja istrazivanja krecu sa Biblijom.
Tu knjigu sam citao vise puta,na vise nacina.Citam ju i danas ....
Nisam vjernik i ne vjerujem u vjeru!!! To je vazno naglasiti cisto zbog vaseg percipiranja..mene.

Na samom pocetku citanja sam dobio odgovor na pitanje "sta je starije..kokos ,ili jaje"
I to mi je bilo dovoljno da krenem u drugom smijeru.
Vrijeme..odnosno misteriju vremena sam istrazivao...par stranice ispred sam izneo cijelo moje poimanje vremena.
Skoro ,pa mogu u dvije recenice sazeti svu misteriju....
Proslost...to je informacija koja daje "iluziju"toka...odnosno iluziju buducnosti.
Jedino vrijeme je sadasnji trenutak.
Mogu sve ovo obrazloziti !!

Materija...ti auti na cesti,znakovi ,zgrade,ceste...to je "fizicka realnost" to smo i mi.
Osnovna gradivna materija fizicke realnosti je "cestica" zar ne??Ne ici dublje...
Svi smo zakljucili da je u principu ne materijalna.

Taj "fizicki materijalni svijet" koji se temelji na Atomu..cestici,bla bla egzistira u jednom drugom svijetu,a to je svijet informacija.Ja ga zovem "virtualni"
U tom svijetu je temelj informacija...Ako nekaoga zanima sve cu ponoviti.

Da skratim..sve se temelji na vjerovanju......

E sada ostao sam duzan Stipi moje vidjenje Duha...Nistavila ..Entiteta
Njega cemo odma ubiti...Entitet je van nase dimenzije i to je za moj pojam.Ne percipirat "duh"

O Bogu necu pisati,ili tvorac kako god jer mislim da bi bilo sa moje strane pre arogantno kada bi rekao da mogu pojmiti "Boga"

Nase tijelo je Fizicka realnost koja je ujedno i vozilo za iskustva "Duse"tako da je i Dusa isto to..samo za dozivljavanje svijesti.
Sve to u paketu se nalazi na putu prema "svrhi"
Evo ujedno sam i napravio razliku izmedju Duse i Duha..vano je znati razliku.

Temeljna stvar koju sam prihvatio je ta da smo mi razlog njegove svrhe.Drugacije nisam mogao shvatiti.
Duh je razlog svemu sto postoji.
Duhovnost je sveukupna svijest.Ne mislim na znanje.To je produkt Duse.Mudrost je produkt Duha..duh nema iskustvo.Dusa ima.
Znaci Duh je sveukupna svijest.
Evo kako ja tumacim "Nista".."Nistavilo"To nije nista ..to je "Bozanska sveukupna svijest"
Kao kod meditacije..kada umiris um..sta ostane.To sigurno nije nista!
Obrazac ne postoji.To ne znaci "znati"..nego "biti"..cisto zbog razumjevanja.
Sve to nistavilo je Bozanska svijest..to je Duh..."to jest"Nista ne programira..nego osjeca !!!
Drugim rijecima..ono sto ce se dogoditi "to jest"
Kada se taj "entitet"izrazi,tada dozivi sebe.Ja sam pokusao i Geometrijski objasniti tu pojavu..Tocka bi bila upravo to.Beskonacna.
Zato sam negdje i napisao da je Aritmeticki to 0 jer je i ona beskonacna.
To je ta ekspanzija o kojoj sam pisao i uzeo "foton"kao primjer energije radi lakseg razumjevanja
Tom ekspanzijom se pojavljuje iskustvo.To je ono sta ja zovem "Univerzum"Te ekspanzije.Netko ce reci..dimenzije. Cetvrta nije daleko..to je fokus svijesti o kojem tepem vec neko vrijeme..
Unutar tih dimenzija Duh se ispoljava na nacin..kroz frekvenciju.Meni je to ustvari prvi put gdje se koncept duha pojavljuje...kroz Zvuk.
Biblija prica istu stvar...

Mi smo ustvari..frekvencijski valovi Univerzuma.

nadam se da sam bio jasan. :)

Dimenzije ..Entiteti su druga prica.Ustvari Heben SF hahah
 
Poslednja izmena:

JoJo.Man

Banned
Banovan
08.02.2011
1.786
8.577
258
Mene, kao i sve vjerojatno zanima koja je svrha našeg postojanja u tom materijalnom / nematerijalnom svjetu/prostoru. Pitanje je to na koje nikad nećemo saznati odgovor, teorija može bit milion ali nitko ne moze s sigurnosti tvrdit zato i zato. Prošlost postoji po meni jer je definirana, nekim događajima koji su se nedvojbeno dogodili, npr znam da sam bio beba, djete i sl.. sadašnjost je nesigurna, a budućnost neizvjesna, npr., nezz hocu li doživit starost i sl. Možda je i bolje da neke stvari ostanu misterij jer misterija će uvjek biti, i ako se jedan rješi uglavnom taj isti otvara neke nove.. Kažu da je život ono što se događa dok ga mi planiramo i to je najveća istina koju sam ja prihvatio u vezi naseg postojanja ali smisao samog postojanja mi objašnjava moja Vjera u Boga o kojoj ne smim pisat na forumu, isto tako se ne bi smilo pisat da Bog ne postoji i da je Vjera za ograničene ljude, ako je tako priznajem ono što nikad nisam ni poricao, da sam ograničen sam ili ti "znam da ništa ne znam". :)
 

Stipe

④②⓪
Urednik
Moderator
20.03.2014
11.437
28.239
1.198
Prazan prostor bez ikakvog sadrzaja
Problem nastaje sto prostor bez ikakvog sadrzaja(kakvoga mi zamisljamo) i dalje nije potpuno prazan i ne spada pod "nista".
Ne mogu zamisliti parce Svemira u kojem vlada nistavilo,
Mislim da to nitko ne moze zamisliti, neovisno o necijim uvjerenjima ili vjerovanjima. Po fizici bi "ono" u sto se svemir siri trebalo biti nista a time mozes baratati samo matematikom. Skoro svakome je to nezadovoljavajuci odgovor ali ocito je to to. Svemir i ono sto se dogadja ne pita za nas niti ga je briga mozemo li mi to zamisliti ili ne, ne pita za nasa misljenja. Tako je kako je, kako god to bilo :D
zbog interferencije dolazi do pojave stojecih talasa u kojima nastaju mjesta nazvana cvorovi talasa, a odlikuju se mirovanjem cestica u sredistima cvorova, cestice ne osciliraju. Izmedju cvorova cestice imaju najvisu amplitudu oscilovanja.
tesko je bit precizan kad sve sto pricamo je neko banaliziranje :D ako je nesto cisti val, kao npr zvuk onda se on moze ponistit sa jednakom frekvencijom i amplitudom zakrenutom 180° i nema cestica ni cvorova. desktruktivna interferencija bi trebalo bit ime. svjetlo se isto da "ponistit" ako istoj valnoj duljini zakrenemo fazu i to se da testiratir. LGIO funkcionira po tom principu. Problem kod desktruktivne interferencije npr svjetla je sto svjetlo nije iskljucivo val vec ima osobine i cestice i vala.
ili mi ne pricamo o istim stvarima?
Zamisljam ga kao supstanciju sacinjenu od onih nevjerovatnih cestica koje se vise ne mogu dijeliti
opet se radi o tome sto vecinu tih nevjerovatnih subatomskih fundamentilanih cestica mozemo detektirati i mjeriti. niti jedna cestica koju poznamo nije sastavni dio etera. osim ako aludiras na neku ili neke sasvim druge fundamentalne cestice koje jos nisu otkrivene. ta hipoteza nije iskljucena, isto kao i hipoteza o vremenskim cesticama. u potrazi za higgsovim bozonom su slucajno otkrili jos cijelu hrpu drugih cestica za koju nisu imali pojma. i jos uvijek ne znaju ulogu nekih za koje se zna. Djeluje kao da su visak i da bi se atom mogao kreirati i bez njih... al mislim da nista u svemiru nije "visak" ni slucajno tako da.... nemaju pojma. poanta moje price je da vrlo vjerojatno postoji jos cestica koje tek trebamo otkrit, ako ikada otkrijemo.
vjerujem da nam i sopstvene misli imaju odraz u tom etru
ako postoji eter ili bilo sto slicno tome, neko polje ili neki kvantni medij.... onda po nekoj mojoj logici bi morale misli imati neki odraz ili neki oblik potpisa koji putuje kao sto radiostanice sve koje su ikad emitirane jos uvijek putuju svemirom :D
Najmanji moguci djelici slagalice, ogromne gustine od kojih je sva kreirano. Sveprozimujuca supstancija.
mogu shvatit, prije kao neki fundamentalni oblik vjecne energije, a sve sto znamo su samo drugaciji aspekti i forme u tom polju, koje mi nazvamo kreacija. al onda opet kad zaglibis u tom razmisljanju dodjes do vise pitanja nego odgovora pa mozak zakipi :D
E ovo mi sive celije ne mogu prihvatiti, pusku u mene da okrenes!
ne moras prihvatit al je opet to istina :D ja prihvacam da je tako iako ne mogu zamislit to i nekad se lose osjecam kad razmislim od cega smo mi napravljeni, neka nelagoda :D al sta cu, ako je tako onda je tako iako je nezamislivo i mozda nezadovoljavajuce za nase mozgove :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: NewPlayer
OP
OP
Papa Romeo

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Poznanik Foruma
30.03.2011
999
4.296
163
Nisam vjernik i ne vjerujem u vjeru!!! To je vazno naglasiti cisto zbog vaseg percipiranja..mene.
Ako pod ovim podrazumijevas odredjene konfesije i njihova ucenja, zapovjesti i propise da bi te prihvatili kao pripadnika neke konfesije, onda OK, definitivno nisi takav vjernik, ali, sa druge strane ipak vjerujes u mnogo toga za sta nemamo konkretne, materijalne dokaze, pa ispadas kao neka vrsta vjernika. Tesko je zivjeti bez vjere, u bilo sta.
Osnovna gradivna materija fizicke realnosti je "cestica" zar ne??Ne ici dublje...
Svi smo zakljucili da je u principu ne materijalna.
Moje ubjedjenje je suprotno, itekako vjerujem da je materijalna.
Da skratim..sve se temelji na vjerovanju......
Imas li i ti navedeni temelj? :)
Entitet je van nase dimenzije i to je za moj pojam.Ne percipirat "duh"
Entitet, po definiciji i korijenu koji vuce iz latinskog, iz filozofskog gledista oznacava bice, neku jedinku koja postoji u stvarnom zivotu.
Covjek je entitet, koji zavisi od cjeline. Npr. mi definitivno zavisimo od planete Zemlje, od njenih dijelova smo sazdani i jedino na njoj je moguce nase postojanje i opstanak. Da li ima slicnih u Svemiru - vjerovatno, ali kako stvari stoje definitivni smo dio ove nase.

O dusi ne bih filozofirao, jer smo imali temu "postoji li dusa" pa smo je zakljucali.

EDIT:
Problem nastaje sto prostor bez ikakvog sadrzaja(kakvoga mi zamisljamo) i dalje nije potpuno prazan i ne spada pod "nista".
Tako je. Samo sto mi mozemo, bar ja, zamisliti apsolutno prazan prostor, nistavilo. Filozofiramo o nista, pa da ga i zamislimo, bas nista.
ako je nesto cisti val, kao npr zvuk onda se on moze ponistit sa jednakom frekvencijom i amplitudom zakrenutom 180° i nema cestica ni cvorova. desktruktivna interferencija bi trebalo bit ime
Jbg, moram banalizovati. Zvuk je oscilacija cestica. U vakuumu nema zvuka, ako pod vakuum podrazumijevamo prostor bez cestica, a bogami i crne materije, etra ili kako ga vec ko naziva.
Nisam naletio na termin destruktivne interferencije, pa cu sebi dati truda da proguglam na tu temu.
niti jedna cestica koju poznamo nije sastavni dio etera. osim ako aludiras na neku ili neke sasvim druge fundamentalne cestice koje jos nisu otkrivene
Upravo na to sam mislio. Nekako mi logicno da moraju postojati sitnije, mnogo sitnije, samo sto smo tehnoloski nezreli da ih otkrijemo. Isto smatram i za brzinu svjetlosti, da postoje mnogo vece brzine kretanja.
ne moras prihvatit al je opet to istina :D ja prihvacam da je tako iako ne mogu zamislit to i nekad se lose osjecam kad razmislim od cega smo mi napravljeni, neka nelagoda :D al sta cu, ako je tako onda je tako iako je nezamislivo i mozda nezadovoljavajuce za nase mozgove :)
Prihvatanje ovakvih teorija ne mora znaciti da su nepobitne cinjenice. Imas apsolutno pravo da ih prihvatis kao istinite, a ja cu ostati na svom misljenju, a to je da nam po pitanju materijalnog i nematerijalnog shvatanja nisu ista. Meje je licno shvatanje da, ako nema materije, onda nema ni energije niti bilo cega, prazan prostor.Da vam iskren budem, vjerujem da ste uzivo filozofirali o svemu i svacemu, i to jos navareni, pa mi ponekad bude zao sto sam takve teferice propustio.
 
Poslednja izmena: