LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
89
0
16
LED (light emiting diodes)

ledpicep5.gif


Dok ne stigne nova generacija LED dioda (otprilike za dvije godine), prosjeèan uzgoj sa LED lampama nije ekonomski isplativ, osim naravno za uzgajanje u malom prostoru, kad je temperatura glavni problem.

Postoje mnoge neistinite tvrdnje u vezi uzgoja sa LED lampama, a najvise ih stvaraju prodavaèi koji pokusavaju opravdati svoje visoke cene.

KOLIÈINA FOTONA
Biljka za fotosintezu koristi fotone.
Lumen po metru kvadratnom, ili watt po metru kvadratnom se koriste za mjerenje osvetljenosti, uzimajuæi u obzir da sve lampe sa kojima uzgajivaèi rade imaju vise manje jednak broj fotona po lumenu (nije vise od 15% razlike izmeðu pojedinih), ali to ne važi kada govorimo o LED tehnici, pošto emituju uzak spektar svetlosti, jedan lumen po metru dobiven od vale daljine 660nm, LED dioda ima šest puta više fortona nego HPS žarulja sa istim promerom lumena po metru.

Zato moramo koristiti broj fotona kako bi uporedili. Minimalno po standardu, 400w HPS po kvadratno metru, jednako je 650 mikro mola fotona (uE) (po metru kvadratnom, ili 1000 uE (600w HPS)=1 mili mol fotona.

ISKORISTIVOST
Uobièajeno je da se koriste HID lampe u vodoravnom položaju uz pomoæ reflektora, koji gubi 20-25% svjetla žarulje (zbog ovoga, vertikano postavljene “cooltube” bez reflektora daju više grama po wattu). LED su èesto postavljene da emitiraju u jednom smijeru, pa je iskoristeno 75-80% fotona.

660nm LED imaju otprilike 25% vise koristi u fotosintezi nego proseèan HPS spektar, i 15 do 25% bolje “upijanje” svjetla na listovima biljke. Znaèi, koristeæi ovu valjnu daljinu, može se oèekivati isti urod koristeci upola fotona manje nego sto HPS emitira a minimalno 325 uE.

660ad7.gif


Ljudi se cesto zavaravaju misleæi da LED ima najbolju iskoristljivost kod pretvaranja elektriène energije u svjetlo, zapravo ima manje nego jaka HPS žarulja. Uraèunavajuæu gubitke na prgušnici, 600w HPS pretvara 35-38% energije u PAR (400-700nm) svjetlost. Trenutno, najbolje LED na tržištu su ispod 35%, i vrlo èesto ispod 20%.

Naèin da im se pojaèa efikasnost, je underdrive* ali to znatno povecava poèetni trošak.
underdrive*metoda koja se koristi u tehnici radi poveæanja iskoristivosti trošila i produljenja radnog vijeka, smanjuje se napon operacije ali dodaje se vise trošila da se postigne jednaka proizvodnja

Recimo da imamo 660nm LED sa iskoristljivosti od 30% (što bi bilo vrlo dobro), i 5,35 uE emitirano po jednom wattu, da bi dobili 325uE (slicno kao sto ima 400w HPS sa reflektorom), trebamo emitirati 60,74 watta, znaci trošimo 202 watta. To je dobro, trošimo upola manje watta, ali jeli isplativo platiti toliko za opremu :?:

CIJENE I EKONOMSKA ISPLATIVOST
Na sreæu, cijene LED dioda na tržištu padaju i poveæavaju im se preformanse, znaèi u bliskoj buduænosti, to æe biti itekako isplatljiv naèin uzgajanja biljaka.

Ali za sada, prodavaèi LED lampi moraju dosta podataka prelagati, da bi uverili kupce kako je to isplatljivo_Ova tehnika se treba jos mnogo prouèiti i prièekati pad cena prije nego se poène masovno upotrebljavati.

LED KAO POMOC UZ HID
Za sada LED lampe su dobra opcija ako zelimo malo redizajnirati naš vrt. Dobre su kao pomoæ HID lampama za niže vrhove i mjesta koja one ne pokrivaju dovoljno. LED lampe rade tako "hladno" da da se slobodno mogu približiti biljkama. Mogu se obesiti izmeðu grana i na mjesta nezamisliva za HID lampe zbog njihove emisije topline. Ovo nam omoguæava uzgoj u mnogo manjim prostorima eliminirajuæi problem topline koji smo itekako imali kod HID lampi.

Uzgajivaèi obièno koriste centralno postavljen izvor svijetla (žarulja sa reflektorom iznad biljke). Da bi omoguæili svetlu da dosegne donje djelove biljke, koriste se vrlo jaki intenziteti svetla, što rezultira manjoj stopi fotosinteze (manje grama po wattu), jer je intezitet svetla prejak i prelazi taèku maksimuma koje bilje iskoristava za fotosintezu.
Mnogi uzgajivaci koriste svetlost blizu taèke zasiæenja.

Postoji naèin da se ovo izbjegne, korištenjem boènog svjetla. Vertikalni sistemi tu imaju prednost i nemaju reflektore.
Za poveæanje fotosinteze kod ravnih sistema; smanjenje inteziteta (korištenje manjih žarulja ili jos bolje, korištenje parabolièkog reflektora za veæe površine po žarulji) Dodavanje boènog/vertikalnog osvjetljenja zbog niskih djelova biljke.

Problem kod toga je što žarulje koje se koriste u ove svrhe, moraju biti niske temperature da se dovoljno priblize biljci bez da je izgore, i do nedavno, su to jedino mogle neonke koje su zbog svojih mana rijetko korištene; Krhke su i nije ih jednostavno smjestiti meðu biljke.

Tu LED lampe mogu pomoæi. LED diode su vrlo su male, i lampe je moguæe izvesti u bilo kojem obliku, nisu krhke, dovoljno su hladne i nema problema kod korištenja za niže delove biljke..

BOJE I VALNE DULJINE
LEDdiode su ivori svjetla blizu monokromatske (bijele nisu dobre za uzgoj). Znaèi možemo izabrati dio spektra koji odgovara našim biljkama.

Problemi kod gajenja samo sa LED lampama su povezani sa èinjenicom da im hvale neke valne daljine bitne za biljku. Ali ovo nije problem ako se koriste kao pomoæno svjetlo, jer HID lampe daju sve valne daljine koje su potrebne.
U buduænosti bice idealno koristiti kombinaciju plavih i crvenih LEDdioda ali, za sada, plave LED diode su preskupe i imaju malu iskoristivost prema crvenima, Zato bi bilo dobro koristiti crvene kao dodatno svjetlo uz HID lampu.

Za razlicite prostore u kojima uzgajamo, koristimo razlicize sulucije postavljanja lampi. Predlaže se ugraðivanje LED-a u “lance”, na primjer 2,50 sa 30 centimetara i vješanje izmeðu biljki. Kako bilja raste više lampi se dodava.

TOPLINA
LED diode su daleko od 100% iskoristivosti energije. Zapravo jake LEDdiode imaju ispod 30%. Ostalih 70% energije se pretvara u toplinu.

Zbog toga LED lampe moraju biti izvedene na velikim površinama sa hladnjacima. Kompaktne izvedbe nisu bas dobre. LED diodama se pojaèano smanjuje rok trajanja i efikasnost ako su izvedene gusto i griju se preko [40ºC.

Gajenje sa LED lampama stvara manje topline jer je manje watta potrebno za isti efekt, i svo odvoðenje topline ide preko materijala na koji su diode ugraðene, one ne zraèe toplinu (biljke trebaju manje vode). Da bi se dostiglo to korištenje manje watta nego sa HID žaruljom, LED-ice moraju biti dovoljno efikasne i dobro rasporeðene.

Kljuè uspjeha je dobro rasporediti LED lampe po prostoru, razmišljajuæi trodimenzionalno, sa dobrom distribucijom svijetla i dobrim odvoðenjem topline.

Generalno govoreæi svaki watt LED dioda treba najmanje 2,5 centimetra kvadratna disipacijske površine za odvoðenje topline (bakar, aluminij). Obratite paznju na to da je odvoðenje topline u vertikalnom sistemu dva puta efikasnije nego u horizontalnom.

Ako zelimo uzgajati svakojake biljke, potrebno nam je UV, Plavo, Crveno, Infracrveno. Znaèi trebali bi 85% Crveno, 12% Plavo, 3% UV/Infracrveno. To jest 400-420nm, 450-470nm, 620-660nm, and 700-730nm. Samo crvena, ili kombinacija crvena/plava ce uzgojiti samo NEKE biljke. Isto tako, obratite pozornost na specifikacije: voltažu, ukupnu wattažu i lumene lxi/candele na specifiènim duljinama. Trebati ce vam (4) 5mm LED-ice po inèu za dobar uzgoj.

PRODAVAÈI LAŽU
Na web stranicama prodavaèa LED dioda možete pronaæi mnoge nažne informacije i prenapuhane podathe o LED diodama. Pazite kome vjerujete.

LED lampe su buduænost ali ne vjerujte slijepo proizvoðaèima. Pokušati æe vas uvjeriti da su njihovi prozvodi ekonomski isplativi, ali kad ih pogledamo kroz matematiku, nisu.
 

Inq

Vutra Veteran
12.08.2006
996
135
0
Bravo za prevodjenje !!!

I najzad dodjosmo do istine...

I meni su na jednom stranom forumu rekli da ce tek za par godina mozda biti ok njihova kupovina.
 
21.06.2007
18
0
0
33
E a kako to nije ekonomski isplatljivo :) ?

Evo sta sam ja juce video a dosta je jeftinije od hps sijalica i nije potreban upaljac a verovatno ni prigusnica (neupucen sam tako da ispravite me ako gresim):

decospot_prod1.jpg


decospot_prod2.jpg


 • Colours: colour-changing, white, red, green, blue
 • With 18 LED, for decorative accent
 • For standard sockets: GU10, E14
 • Efficient generation of coloured light
 • Low energy consumption, long life
 • Enhanced safety thanks to double insulation
moze li ovo zameniti hps neki ? :D ja sam video ovakve od 230V..
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
89
0
16
Kako nije isplativo, jednostavno stavi sve na papir, koliko ti ih treba tih gluparija da bi osigurao recimo 30k lumena koliko daje jedan dobar HPS od 250w

I da, jos jedna 'sitnica' V (Volt) i W (Watt) nisu isto :icon_lol:
 
 • Sviđa mi se
Reactions: Didulica

ja0

Aktivan Član
14.08.2007
102
8
0
43
vidjeh u NEC-u reflektore sa led diodama.
cijena 80kn ako uzimam koju boju uzeti?
ima crvena, plava zelene, bijela..

NECU VISE PITATI GLUPA PITANJA PRIJE NEGO PROCITAM PRVI POST U TOPICU NA KOJI ODGOVARAM
 
 • Sviđa mi se
Reactions: Cofferdam

ja0

Aktivan Član
14.08.2007
102
8
0
43
ja0 je napisao(la):
vidjeh u NEC-u reflektore sa led diodama.
cijena 80kn ako uzimam koju boju uzeti?
ima crvena, plava zelene, bijela..

NECU VISE PITATI GLUPA PITANJA PRIJE NEGO PROCITAM PRVI POST U TOPICU NA KOJI ODGOVARAM
pa tko se to zajeba..
 
 • Sviđa mi se
Reactions: Brkato Prase

ja0

Aktivan Član
14.08.2007
102
8
0
43
a sto kazete na samogradnju led lampi?
evo tip koji prodaje ledice:
Prodajem LED pozicije, bijele i plave, 15kn komad-U ponudi i 3, 5 i 10mm te flux ledice (plave, bijele, crvene, narančaste, amber, zelene, IR i UV) po povoljnim cijenama (5 do 9 kn).-u ponudi i ostali modeli, uključujući luxeon(prolight) 1w, 3w i 5w ledice velike snage.Za narudžbu se čeka par dana.Na količinu ide popust. Šaljem poštom izvan ZG.Kontakt [email protected]

evo trgovina u kojoj ima led reflektora u zagrebu.
http://www.ms-zagreb.hr/hr/proizvodi/1/210/led-i-halogen--rasvjeta-i-pribor.htm

e ovo treba napravit.

10163P100009.JPG
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
89
0
16
Samogradnja je ok, ako si dovoljno tehnicki spreman, ako nisi, moj savjet ti je ne pokusavaj... Ledice jesu male sitne stvarcice, ali kad ih imas u panelima od stotinjak komada griju se nemilo, i obavezno moraju biti montirane na neki metal radi odvoda topline... Pazi, neces ti raditi sa onim ledicama velicine onih u mobitelu ili onih indikatora CAPS-LOCKA na tipkovnici.. evo ti samo usporedba velicine, pa ti si predoci temperature

led-diode-01.jpg


Oni 'reflektori' nebi uzgojili list djeteline... najjaci ima 13 lumena... HELLO!!!!!!!!!
 
 • Sviđa mi se
Reactions: Alien OG

ja0

Aktivan Član
14.08.2007
102
8
0
43
evo u chipoteci sam nasao neke ledice pa ako budem isao u samogradnju(mozda).
najvjerojatnije uzmem ovo:
20*crvene led red 10mm=40kn
3*plava led blue 5mm =20kn
1*uv led 5mm =12kn
-------------------------------------
ukupno =72kn
ovo planiram napravit samo za pokus pa da vidimo kako to ide.
jos samo ne znam na sto cu to spojit?
da uzmem neki debeli karton pa da kroz njega probodem anodu i katodu
i bacim se na lemljenje?
samo na glas razmisljam ,imate li vi kakve prijedloge

u metrou za 40kn 21w led reflektori raznih boja. ako koga zanima.
 
 • Sviđa mi se
Reactions: visimir
05.02.2007
41
0
6
ProLight 1 Watt Red LED with Star PCB
Case: Star-PCB With Aluminum Cooler
DC Forward Voltage (VF): Min 1.90V, Typ 2.20V, Max 3.10V
DC Forward Current (IF): Typ 350mA
Wavelength: Min 620.50nm, Typ 625nm, Max 645nm
Spectral Half-Width: 35nm
Viewing Angle: 140 Degree
Intensity Luminous (Iv): Q ~ 39.8 LM

Kaj mislite o ovom ?
Mogu ih nabavit po 40kn pa sam mislio stavit par komada za probu, jel dobra valjna duljina ?

highpowerflashdg7.gif
 
05.02.2007
41
0
6
Mah mislil sam par komada uzet pa stavit skroz do vrhova, pa da vidim efekt.
A ovi lumeni LED-a neznam kak se to rachuna u odnosu na HID, mislim da ima neka caka :)
 

b r a i n c h i p

Vutra Veteran
12.12.2006
1.145
89
0
16
Moja HPS od 250W (VtNaP/C) daje 33200 lumena, podjeli lumene sa wattima i dobiješ 132,8 lumena po wattu. U usporedbi sa tim ledicama koje daju 39,8, HPS je daleko nadmoćan.
 

Bloodspiller

Aktivan Član
14.12.2005
473
13
0
35
ja0 je napisao(la):
evo u chipoteci sam nasao neke ledice pa ako budem isao u samogradnju(mozda).
najvjerojatnije uzmem ovo:
20*crvene led red 10mm=40kn
3*plava led blue 5mm =20kn
1*uv led 5mm =12kn
-------------------------------------
ukupno =72kn


čekaj želiš mi prodati da je ovo dosta za uzgoj jedne biljke?
 
 • Sviđa mi se
Reactions: justgrow