Promjena društva, novi list u životu !

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
02.12.2012
3
2
0
33
E ovako ljudi, ne znam kako ćete gledat na ovo al tako je kako je, imam 18 godina i prije par dana sam shvatio par stvari i uradio neke, NADAM SE, dobre stvari.
Znači, živio sam nekim životom gdje je sve bilo rutina, škola, kuća, izlazci i pušenje trave svaki drugi dan. Imao sam 2 jarana s kojim furam još od osnovne škole i stvarno smo prošli puno stvari zajedno i do neki dan bi primio metak za jednog od njih ( vjerujem i oni za mene ) , al' u ponedjeljak sam psihološki popustio i to mi je sve došlo glave ( posebno mislim na travu ), nije se desilo ništa loše, al' jednostavno nisam mog'o više da držim taj tempo i taj način gdje se sve svodi na travu i priču o tome. Oni su počeli prije mene, još u osmom razredu a ja prije nekih pola godine.
Ti momci nisu loši, dobra su škola, ocjene u redu. Ja sam to društvo odbacio u ponedjeljak, nisam se posvadj'o, jednostavno sam reko da ne mogu više i da nije u redu.

Znam sad kako vi mislite, ovako onako, al' način na koji mi se život okrenuo od početka pušenja trave je nevjerovatan, na loše. To apsolutno nije dobro, taj način života MI nije uopšte primamljiv..

Kako koji dan od ponedjeljka prolazi ja sve dublje padam u depresiju.. ne znam zbog čega, trava mi se ne puši al' mi je svakim danom sve lošije, nešto zbog saznanja da više nema izlazaka, motora i furanja po bazenima i tih stvari, a opet sa druge strane znam da sam uradio dobru stvar, jer vjerujem da iz te priče nema izlaza osim ako ne odbaciš društvo.

Pokušavao sam prestati sa travom barem na kratko vrijeme al nisam uspio samim tim što sam u društvu gdje se puši.
Ne znam šta da radim, osjećam se lošije nego kad sam je uzimao..
I da, svjestan sam da moja priča nije društveno, forumski, prihvatljiva al' molio bih koji pametan komentar na ovo sve..
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.084
17.175
398
42
Tacna
Znači ti si faktički odbacio svoje jarane od dijetinjstva jer oni puše travu i ti briješ da to ne vodi nigdje. E pa prijatelju to zbog čega se sad osjećaš tako kako se osjećaš se zove grižnja savjesti ili preispitivanje samog sebe. Ti zapravo nisi odbacio travu nego i prijateljstvo, druženje izlaske i zajebanciju, a tako si mlad. Brate mili pa nemoj da ti se sve svodi na travu, zato si tako i zabrijao, trava nek ti bude sporedna a ne primarna stvar. Kao što netko voli popiti pivo ili rakijicu, tako netko voli i zapaliti pljugu i tu nema ništa loše u tome. I šta predpostavljam da sad soliraš uz komp sa svojih 18 godina, hehe, strašno. De brate mili izađi van odvali se ko krava, poprcaj nešta i zabavi dok si još u tim godinama i dok možeš.
 
02.12.2012
3
2
0
33
Jarane, koliko god sam odlučio da samo čitam Vaše odgovore i ništa ne pišem odgovorit ću ti i nadam se pojasnit neke stvari.
Ono što smo mi radili do skora nije bila ni rekreacija ni zezancija; prenapušavanje, odvaljivanje, dolazak u školu razvaljen ko fišek je ipak malo previše, jer sam svjestan društvenih normi i ozbiljnog ponašanja. Kažem ti, drugovi smo bili i kad smo igrali fudbala..
Sad je prešlo svaku granicu i više ne ide.. Nisam imao ništa protiv toga da se tempo smanji ali oni jesu.
I ne kažem da neću izlazit i zabavljat se , ali jednostavno 12 godina druženja i sad to sve nestane nije jednostavno kao što misliš..
 

Zli Azra

The Good, the Bad and the Ugly
Poznanik Foruma
12.11.2009
540
2.374
163
46
Svi ljudi nisu isti sto kaze Cane iz Partibrejkersa.Ne kontam zasto ne mozes da se druzis sa njima ako ti ne duvas?Koliko sam shvatio oni su pusili nekoliko godina pre tebe i tada nije bilo problema da se druzite i prolazite svasta i pazi mirko metak ,primate jedan za drugog i onda si ti propusio ,pre po godine ,ne prija ti i u cemu je problem da prestanes?Teraju te da pusis?
 

Z&N

Aktivan Član
27.12.2009
3.360
5.540
298
Prijatelju, pa tek ti je 18! Nemoj odbacivati ljude, pogotovo one do kojih ti je stalo. Ako ne možeš držati korak s njima, objasni im da ne možeš tim tempom i družite se neko vrijeme isključivo na javnim mjestima, gdje nećeš biti u situaciji da su oni prebijeni, a ti ne. Osim toga, ako im objasniš, vjerujem da će shvatiti i pomoći ti da prebrodiš ovu krizu. Jednostavno ih zamoli da ne puše u tvom društvu, odnosno neposredno prije druženja s tobom. Pa zar je to toliki problem? Ne vjerujem da pravi prijatelj to ne bi učinio za tebe, a iz tvog pisanja se jasno vidi da ste naj bolji prijatelji.
 

Hooker

music support
09.01.2012
929
2.318
163
55
gracanicaful je napisao(la):
E ovako ljudi, ne znam kako ćete gledat na ovo al tako je kako je, imam 18 godina i prije par dana sam shvatio par stvari i uradio neke, NADAM SE, dobre stvari.
Znači, živio sam nekim životom gdje je sve bilo rutina, škola, kuća, izlazci i pušenje trave svaki drugi dan. Imao sam 2 jarana s kojim furam još od osnovne škole i stvarno smo prošli puno stvari zajedno i do neki dan bi primio metak za jednog od njih ( vjerujem i oni za mene ) , al' u ponedjeljak sam psihološki popustio i to mi je sve došlo glave ( posebno mislim na travu ), nije se desilo ništa loše, al' jednostavno nisam mog'o više da držim taj tempo i taj način gdje se sve svodi na travu i priču o tome. Oni su počeli prije mene, još u osmom razredu a ja prije nekih pola godine.
Eh, 18 godina... Polako, ne žuri. Za dve godine ćeš razmišljati potpuno drugačije. Normalno je to kad imaš osamnest godina.

Da si mi ti živ i zdrav, život je pred tobom, sve ide u rok službe ...
 

Papa Romeo

barba non facit philosophus
Prijatelj Foruma
30.03.2011
1.204
6.198
258
Evo ti pametan savjet.

Mogucnost da si punoljetan iznosi 5 procenata.
Mogucnost da ce ti mozak, a s njim i um izgubiti kontakt sa realnim mjestom i vremenom je daleko veca u odnosu na godine kada ti je svijest kompletirana i samo je nadogradjujes.

Strpi se koju godinu i onda zapali, pa ako ti smeka neka ti bude relaksacija a ne obaveza i ne gledaj da li je to "in, out ili taboo" gledaj sebe kakav si i kako reagujes i znaces da li je za tebe ili nije.

Ne zuri sa travom. Imas citav zivot pred sobom i zivi ga kao sto su ti clanovi vec sugerisali. Izadji nadji sebi djevojku, otidji do biblioteke uzmi neku knjigu da procitas. Radi nesto sa sobom, samo nemoj sjediti na jednom mjestu i razmisljati o travi i kolicini koju popusis.

Mlad si, zdrav i nemoj dozvoliti da na samom startu potones. Izgradi svjest pa onda uzivaj ili ne uzivaj u necemu o cemu ti opstanak ne zavisi.
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.597
2.598
No sikiriki gracanicaful,nisi loše postupio što si se malo distancirao od većine stvari koje uzimaju maha....za svaku pohvalu :thumb:
No Joke je spomenio dobru riječ..grižnja savjesti :) i u pravu je.Realan i dobar čovjek osjeća grižnju savjesti.
Uspjeh u životu je ako možeš kontrolirati stvari oko sebe.
Znači,opušteno i na prvom mjestu mladim ljudima treba da bude završetak školovanja,pronaći nekakav posao,djevojku...pa onda može i trava uz to sve...naravno,u normalnim okvirima.

I vjeruj mi,neće ti ovo biti jedina odluka o promjeni stila i načina življenja :) Bit će toga još puno puta dok ne pronađeš pravac koji tebi odgovara.
Za sada,ostani malo po strani,odvaži dobrobiti svoje odluke....bitno je da nikome u cijeloj toj priči ne napraviš ništa nažao :)
Sada su na redu tvoji pajdaši,da se izjasne :)
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Creative and jesam

zlavjestica

Superstrpljiva neurotichna konsultantica
Poznanik Foruma
12.05.2012
1.026
1.566
188
zar se nije nedavno ( u proteklih mjesec dana ) pojavio josh jedan sa slichnom prichom..i slichna shema...registrirao se samo da nam kazhe kako i zashto on misli da mu je zhivot unishtila trava...

@ gracanicaful - sorry..nije nishta na tebe usmjereno..samo..malo chudno mi to..a tebi bi rekla da je pametno da si odustao od toga ako si uvidio da ti ne pashe ili smeta na neki nachin...nitko nebi trebao raditi ono shto mu shkodi i/ili ne odgovara..a ponajmanje zbog nekakvog "pritiska drushtva"..mlad si i..ima josh toliko toga pred tobom...tko zna..mozhda se za 10-tak godina medicinska marihuana legalizira na ovim prostorima..i,nedaj bozhe, bude ti potrebna kao lijek...zato ipak ostavi otvoren um..
+ trebash znati da tvoje tijelo u 18.godini naprosto buja hormonima..rezultat toga je i prilichno nestabilna kemija mozga...tako da..ne mora trava biti jedini krivac za sve loshe u tvom mladom zhivotu..
sretno...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: jesam and He-Man

opa cupa

fuckin' Petrolhead
Administrator
04.03.2012
7.998
34.384
2.598
procitao sam na brzaka tvoj post ...komentare nisam citao....i potepem se na recenicu gdje kazes ...kako ti je trava promjenila zivot na gore....Pa popizdim,kao i na novinarku u danasnjim 24 sata...koja kaze kako je pacjent isjeko svog gazdu na komade i bacio u Savu ali je prije toga popusio 7g trave...prebaciti krivicu na travu je najlakse.Prvo,kriv si sam jer si ju maloljetan zloupotrebljavao i napusavao se u svakoj prilici ...nije ona uzela tebe ,nego si ti uzeo nju.Krivac je slab karakter koji nezna gospodariti svojoj g..zici.Budi faca sjedi sa jaranima i reci ...preskocite mene -ja neduvam-P...ce bjeze naduvaju se i kazu ...kako mi je zivot upropastila;)
 

grow_man_

Aktivan Član
13.06.2012
82
13
8
42
Trebao si prestati duvati i nastaviti se družiti s momcima.Baš kao i što je prije bilo nego kad si duvao,a katkad u tim godinama nas muče neke druge stvari pa krivicu puno puta svalimo na nešto sasvim drugo,ne kažem da jesi ali možda postoji mogućnost da si ti to baš i uradio.
 

artistic

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
26.07.2011
347
1.480
143
Universe
Hm...naziv teme je zanimljiv, ali priča...glupa! Nećeš ništa postići time što ćeš se prestat družit s njima, a i sam si reko da su sve dobri decki, dobre ocijene itd...tu očito nešto nije u redu s tobom...prestani pušit mjesec dva tri pa ćeš vidit...moguće je i da je to zbog godina, pubertet i to pa te pere svasta...nadji neki hobi ili nesto :) neam pojma ali mislim da si ti jedini problem i dok ne rjesis sam sa sobom, neces postic nista :) zelim ti srecu u tome :D pozz
 

Creative

Grow support
Poznanik Foruma
04.02.2012
1.504
2.273
188
45
Tomorrowland
Kad covjek nema dovljno jak karatkter da kaze NE onome sto drugi rade onda je mozda bolje da se ni nedovodi u iskusenje.
Znas nisi jedini s tim problemima.....rekli su ti vec stariji a eto i ja cu ;) u zivotu dolazis do raskrizja na kojima moras birati lijevo ili desno ,neka su skretanja teza neka laksa ....ako mislis da je bolje za tebe da se odvojis od njih napravi to ,odmori se malo ,vidi kako ce ici dalje...to se zove odrastanje ;)brzo ces upoznati nove prijatelje bit ce vremena iza vutru i za druzenje netreba nista siliti .
Netreba se posvadati ako su ti prijatelji shvatiti ce te i kad nades samog sebe kako ti tako i oni mozda se nadete na novom raskrizju i opet skrenete u istu stranu ;)
 
09.02.2013
27
9
3
36
Ljudii ja sam gotov meni se zivot raspao a da ja niisam ni skuzio do sad...naci radio sam to 2-3 godine da bi ja mjenjao često društva neživim u metropoli pa nema tolikio ljudi i društava da mogu svaki 2-3 tjedna ga promjenit i sad su se sva ta drustva nekako slozila a ja sto sam bi sa svima njima pomalo nigdje se nisam uklopio jako sam depresivan i ograničen zbog toga,i neznam sto da radim,,a nesto jos sto mi je najgore nema niti curu..ljudi savjetujte me ja sam sad na čistoj nuli 0 koda sam osnovnoškolac a imam 25 godina....pomozite kako i kuda da krenem..korak po kroak! -.-
 

Vutra Samotnjak

VenloNL
Poznanik Foruma
07.06.2010
8.479
43.597
2.598
ja bi da sam na tvome mjestu,otišao raditi u njemačku :)

p.s. nisam davno pročitao da netko psuje boga,isusa,alaha,budu,sandokana u postovima...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Big L
23.02.2008
1.048
1.455
188
Nemoj ako neces da pusis travu al se druzi sa ortacima normalno pa ako su ti pravi ortaci nece
te terati ili bilo sta slicno a depresija ti je verovatno zbog promena nacina zivota a
mozda je malo i trava doprinela ali nije glavni krivac. Ja sam na tvojim godinama imao
zaebane paranoje, po mom misljenju trava ne bi trebala biti legalna za osobe mladje od 21,
kazu da se "mozak" formira do 25 pa cak i 30 godina. Poslusaj ekipu koja je pisala pre mene a
sto se tice pusenja bolje ti je da postepeno prekines sa travom nego odjednom, da se mozak privikne,
da postepeno dodje u realnost a depresija ce proci, mlad si, misli pozitivno i o lepim stvarima
jer kakve su misli takav ti je zivot sto rece neki tamo starac...
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Sativa Diva
29.02.2012
0
1
0
37
Pa jel se ti ne možeš suzdržat kad oni zapale, ako već toliko ne želiš pušit, ti nemoj zapalit, budi krajem kao da se ništa ne dešava. A i to što dolaziš u školu napušen, zar to nije smisao srednje škole?? :huh:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: muma^^

Orange14

Aktivan Član
08.04.2013
51
15
0
Serbia
Sta pijan govori to trezan misli napite se svi ne ko stoke da bacate pegle nego ono da ste pijani ali da je full i onda svi otvorite duse i znaces na cemu si ..MOJ SAVET NEOPTERECUJ SE STIM GLUPOSTIMA OCU DA PRESTANEM ..OVO ONO DOCE SVE TO SAMO OD SEBE POZZZ :D