Vlaga, Temperatura, VPD/HD

Hempatia Soma Seeds Herbies Headshop

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.178
35.272
2.698
Weed California USA
Sto je vlaga?

Vlaga se odnosi na kolicinu vode u zraku u obliku pare.

Ako namjestimo ovlazivac(ili kipucu vodu) da konstantno ovlažuje/isparava u zatvoreni prostor ili box, vlaga ce kontinuirano rasti sve dok se ne dostigne tocka gdje je nemoguce dalje dodavati paru. To se zove tocka zasicenosti ili 100% relativne vlage(RH). Naknadno isparavanje se moze dodati tek kada se dio vlage kondenzira van prostora kojeg ovlazujemo. Kondenzacija ce se pojaviti samo na najhladnijim povrsinama. Ako hladne povrsine nisu prisutne tada ce se cestice vode/pare grupirati i padati u obliku kapljica ili kise.

Vlaznost se mjeri kao Relativna vlaznost (Relative Humidity - RH). To oznacava kolcinu vode u zraku kao postotak maksimalne moguce pare. 100% RH oznacava maksimalnu zasicenost zraka a 0% oznacava apsolutno suhi zrak. Plastenici, staklenici i prostori za uzgoj obicno imaju 60-80% RH.

Malo fizike

1. Temperatura i RH su usko vezani

Uzmimo za primjer box sa fixnom zapreminom zraka i fixnom vlagom. Ukoliko mu promjenimo temperaturu, RH ce se takodjer promijeniti. Grijanjem zraka spustamo relativnu vlagu u istom prostoru. Porast temperature za samo 10°C moze dvostruko uvecati kapacitet zraka da primi vlagu, sto znaci da ako je RH zraka 100% pri 10°C i mi ga ugrijemo na 20°C, vlaga ce pasti za vise od 50% iz gore opisanog razloga; Topli zrak moze primiti puno vise vlage od hladnog zraka.

2. Biljke isparavaju vlagu u prostor

Rajcica(Paradajz) ce predati oko 0.2L vode/pare u prostor u jednom satu za vrijeme ljeta. To je skoro 2L vode po biljci po danu. Uzmimo za primjer staklenik od 2000m2 sa 2.5 biljke po m2, to je ukupno 5000 biljaka i priblizno 10 000L vode koja isparava iz biljaka u jednome danu. Biljke su prakticki ovlazivaci i hladnjaci zraka u boksu. Slicna situacija se desava i sa nasom biljkom.

3. Sva ta vlaga mora negdje otici

Vlaga koju biljke proizvode mora otici van prostora za uzgoj ili u protivnom dolazi do kondenzacije. Ventilacija je kritican element u uzgoju i kontroli vlage.

Efekti vlage/vlaznosti prostora

1. Pre visoka vlaga

-obicno se desava za vrijeme mraka ili po zimi kada je ventilacija prostora slabija i vlaga nema kamo otic
-ako vlaga postane pre visoka tada biljke gube sposobnost transpiracije, te ako je jos i temperatura visoka, pore na listovima se otvaraju da bi omogucile isparavanje vode koja NE moze ispariti.
-protok vode u biljci se usporuje i samim time se smanjuje i kapilarni unos minerala
-u toj situaciji biljka postaje idealno mjesto za razvoj gljivica
-spor i "mekan" rast
-biljka pokazuje manjak nutrijenata jer joj je protok vode i hranjivih tvari iz zemlje usporen ili cak zaustavljen
-kondenzacija vode moze potaknuti razvoj gljivica u boksu

2. Pre niska vlaga

-obicno u vrucim prostorima sa jakom ventilacijom
-biljke zatvaraju pore kako bi sacuvale vlagu, samim time prestaju upijati CO2 i rast se usporava
-biljke se suse i lisce postaje tvrdo. Moguce nastajanje spaljenih vrhova
-zakrzljane biljke
-u iznimnim slucajevima biljka ce uvenut
-kapilarni tlak u listovima opada koji se manifestira frkanjem, izokretanjem i nepravilnim izgledom listova

Idealni postotak vlage?

Da bi smo odgovorili na ovo pitanje moramo znati koju vrstu biljke uzgajamo. Biljke koje dolaze iz tropskih krajeva ce trebati veci postotak vlage nego biljke iz suhih krajeva. Vecini biljaka u vegetativnoj fazi odgovara vlaga od 70-80% (diskutabilno). Ipak, idealna vlaga ovisi i o temperaturi prostora te se mora uskladiti. Niske temperature takodjer sprecavaju transpiraciju, ali ako smanjimo RH, biljka ce ponovo pocet "disat".

whFWCcE.jpg


Iz tablice vidimo da ako imamo visoku temperaturu u boxu, moramo podic i vlagu.

Jos jedna mjera koja postaje popularnija u indoor uzgoju je VPD ili HD koja kombinira i temperaturu i vlagu u jedno i time je lakse odrediti kako se biljka "osjeca". VPD oznacava "vapour pressure deficit" (manjak parnog tlaka). HD oznacava manjak vlage.(humidity deficit). Obje jedinice mjere skoro pa istu stvar samo imaju razlicite oznake. Na primjer VPD 0 oznacava 100% RH u zraku a veca vrijednost oznacava suhocu zraka.

koTOBri.jpg


Navodno je puno jednostavnije koristit ovu tablicu nego onu sa RH i °C, makar ja bas ne razumijem ko koga ovdje :D
Kalkulator za izracun VPD/HD
 

No Joke

Predvodnik Krda
Poznanik Foruma
10.09.2012
5.087
17.139
398
41
Tacna
To je neka optimalna granica, tako da je ok. U drugoj polovici cvata probaj spustiti i nešt niže ;)
 
25.12.2015
87
173
33
Pozdrav,
imam ovlazivac i za vege nastojim drzati 60%. E sad, da bi to uspio ovlazivac mi radi na 80% snage a predviden je za prostore 30m2 (box mi ima 0,3m2, dim 0,6*0,6*1,25). Kada otvorim box unutra je skroz zadimljeno od vlage. Sumnjam da higrometar krivo mjeri pa mi je stvarno cudno da tolika kolicina pare treba da bi se dobila trazena vlaznost.

Ajde neki komentar od ekipe sa ovlazivacem....
 
25.12.2015
87
173
33
U negrijanom je prostoru tako da se vent pali kada dostigne temperaturu. Ne radi stalno. Vlaga mi spusta temp pa se slabije pali vent i tako u krug. Bas me hebe.
 

sbcjeceo

Aktivan Član
09.12.2013
673
713
113
015
Ovlazivac je svakako najbolje resenje i nije preterano skupo, a besplatno ti je neka krpa natopljena vodom ili casa/tegla napunjena vodom pa da isparava..