Pošto sam jako dugo maštala o tome da probam čaj od vutre, konačno sam to sprovela u delo! Recept ide ovako:
- 400 ml vode;
- 0.5 g vutre (baš head, što masniji to bolje), jako dobro isitnjene (možete koristiti blender ili grinder ko ima, ja sam seckala makazicama 15 minuta, oči mi ispale);
- 2 pune supene kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja;
- cediljka za čaj i još neka tkanina tipa platna za ceđenje sira ili šta imate (ja sam ispraznila filter kesicu od čaja, pa to stavila preko cediljke za čaj).
Postupak:
prokuvate vodu i zatim smanjite temperaturu na minimum (u zavisnosti koje vam je jačine šporet, bitno samo da voda nastavi lagano da vri sve vreme). Kada je voda proključala, ubacite kokosovo ulje i vutru i mešate povremeno. Potrebno je tako kuvati oko 40 minuta, i jako se oseti, tako da pazite kada i gde kuvate

Kada prođe 40 minuta, pažljivo krenite sa ceđenjem jer bude dosta gusto zbog ulja i sporije prolazi kroz cediljku. Iscedite sve do zadnje kapi, otprilike bi trebalo da dobijete punu šolju ili malo jače, taman toliko voda ispari dok se kuva. Tečnost je gadno žućkaste boje, i miriše na travugu

ostatak pravac u kantu.
Da naglasim - možete staviti i više vutre, ali ako imate neku baš jaku i ako pijete sami (kao ja ovaj put), dosta je pola grama, verujte mi

sa povećanjem količine vutre srazmerno se povećava količina ulja i vode. Možete koristiti i maslac ("butter"), ali mislim da je kokosovo ulje najbolji izbor.
A kako radi? Neverovatno i mnooogo drugačije nego džoint! Popila sam dve trećine toga uveče oko pola 10 i ništa mi nije bilo do nekih 11, a i tad me je slabo šljakalo, kao kad se onako tek tek naduvaš. Priznajem da sam se razočarala u rad, i uverena da sam negde pogrešila u pravljenju zaspala oko ponoći. Ljudi moji, probudila sam se posle 10 sati spavanja uduvana kao zmaj! Oči nisam mogla držati otvorene, u telu sam osećala neverovatnu opuštenost, nije mi se dalo da uopšte ustajem iz kreveta... a stanje svesti duboka meditacija

bila sam (jedva) budna sat vremena, i onda odspavala još 4 sata. Ustala sam polu-uduvana i zveknula onu jednu trećinu što je ostala, to me taman stiglo do uveče i odvalila sam još 10 sati spavanja

ne znam, osećaj u telu i glavi mnogo dobar, jedino što nisi ni za otići u wc kako treba, a kamoli bilo šta drugo.
Definitivno nije za svakodnevnu upotrebu kao džoint, ali je zato prava medicina

lepši i odmoreniji vikend duuugo nisam imala. Definitivno preporučujem za opuštanje i lečenje nesanice i depresije, a takođe za lečenje (pu, pu daleko bilo) bilo kojih bolesti.
To vam je moje iskustvo, ko voli takav rad neka proba (ali verovatno svakog radi drugačije), jedino ništa ne planirajte da radite ni taj ni sledeći dan

a kad popusti sve se vraća u normalu

Nadam se da sam bila od pomoći