Tangerine Dream, Black Jack, Medical Mass – 600W MH/HPS by @jaandooo

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Odradio sam slijedeće:
- uredio sam avatara
- nakon što sam detaljno naknadno pregledao biljke, ustvrdio sam da još dvije imaju znakove neodogovarajućeg pH zemlje (sve tri Black Jack, te jedna Medical Mass)
- flushao sam im zemlju sa 60l vode
- zalio sam ih na kraju sa 6l tekućine (voda + puna doza Bio Vrta). Tekućina je imala pH6.8, dok runoff je bio pH6.5

101.jpg

Nadam se da ostatak biljaka neće pokazivati znakove lošeg pH, ali bez obzira na sve to, sutra ću im napraviti isto ovo kao i ovima pH-istima.
Moram im ugođavat, šta je tu je.

Prekosutra ih prebacujem na 12/12. Šta sve od gnojiva u slijedećem zalijevanju da im dam? Imam od Biobiza: Biogrow, Biobloom i Fishmix, te Bio Vrt od Planatele.
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Sonic85

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Sinoć sam odradio flush i na ostalim četri biljkama po principu kao i prethodne večeri. Jedino na Tangerine Dream biljkama nisam primjetio nikakave promjene na listovima, dok na ostalima ih ima, kako na kojoj. Interesantno je što svaka ima različite šare po listovima. Na svu sreću na novim listovima nemaju tih oznaka. Najviše je "šarena" jedna Black Jack i to jako. Samo "šarenilo" ju nije omelo da nastavi rasti. Koliko mi se čini, šarenilo se ne širi/povećava dalje.

Što se tiče dodavanja gnojiva kod slijedećeg zalijevanja. Da li da dodajem punu dozu (1ml Biogrowa + 1ml Bioblooma) ili manje?

Prema njihovoj tablici, svaki tjedan treba zalijevati s gnojivom. Obzirom da sam ja mislio zaliti jedan put s gnojivom, drugi put s čistom vodom, a razmak između zalijevanja mi ispada 12dana. To znači da ću ja zalijevati svaka 24 dana (svaki 3 tjedan) s gnojivom. Jel će to biti ok?
 

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Danas je biljkama 51. dan života, te 6. dan od kako sam ih prebacio na režimu 12/12 pod HPS lampu.

Što se tiče negodovanja i iskazivanja istog putem "oznaka" na listovima, to je zaustavljeno. Iskreno, malo mi je čudno da su se počele buniti na pH6.5 tekućine kojom sam ih zalijevao bez obzira što koristim bio zemlju i gnojiva. Pa zar nije to preporuka koju je moguće naći na svakom mjestu gdje je rječ o uzgoju? Ali dobro.

Najšarenija je jedna Black Jack koja je i prije prva pokazala žutilo na listovima kad su bile gladne. Ona je očito najosjetljivija, pa ću ju morat malo više mazit. Na ostalima biljkama se praktički šarenilo (par točkica) ni neprimjećuje.
Koliko takvi i slični problemi koji se iskazuju putem listova utječu na krajnji ishod/urod?

Ovako trenutno izgleda stanje u boxu.

103.jpg 102.jpg 105.jpg 106.jpg

Krenule su dosta ubrzano rasti u visinu. Neke brže, neke sporije, neke ujednačenije, neke su izbacile u vis pojedine grane. Na Black Jack i Medical Mass se vidi da su iste vrste, dok na Tangerine Dream nema šanse. Svaka je za sebe, što po razgranatosti, visini, obliku listova te udaljenosti između listova kako izrastaju iz grana... Nastojim ih koliko toliko držati u ustoj visini. Dvije biljke su se iznimno vinule u visinu. Njih sam dosta nategnuo prema dolje. Da nisam, bile bi oko 25-30cm više od najniže biljke u boxu. Te dvije imaju jako rijetku, "štrkljavu", ali visoku krošnju. Obzirom da nemam mjesta da im širim grane, morao sam pojedine grane savinuti prema sredini biljke i tu je došlo do preklapanja grana. Neznam koliko je to dobro, ali nisam imao drugog izbora ako ih želim držati u visini s ostalima. Ispod dvije sam posatvio i nekakve knjige. Sad su otprilike na 60-tak cm visine.
Uglavnom, neke biljke su baš lijepe, a neke totalno suprotno, gledajući ih kao cijelinu/formu biljke.

Primjetio sam da dok lampa gori, da nakon par sati se na listovima koji se preklapaju na biljaka koje su direktno ispod lampe, na mjestu preklopa stvara nešto kao kondenzat/voda. Tog kondenzata na listovima koji se preklapaju, a biljke nisu direktno ispod lampe nema i kada ne gori lampa. Pretpostaljam da je to prirodno hlađenje biljke putem isparavanja jer je biljkama najtoplije (vruće) pod lampom. Da li je to uobičajeno i da li to smeta?

Uvijeti u boxu su slijedeći:
- temperatura dok je mrak: 21-23,5
- temperatura dok radi lampa: točno ispod lampe je 26,5-29, a kod posuda i uz stranicu šatora nešto iznad visine lampe je oko 26.
- vlaga dok je mrak je 40-45, a uz upaljenu lampu malo poraste na 45-55
- ventilatori za mješanje zraka, kao i za ispuh rade konstantno
- udaljenost lampe od biljaka je na nekakavih 35-40cm.

Danas ili sutra ću ih zaliti. Mislio sam da će period do slijedećeg zalijevanja biti kao i prije (12 dana), ali se je skrtio, jer su veće i više piju.
 

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.241
258
54
Texas,USA
Odlično održavas visinu. U visinu rastu jako prvih 2-3 sedmice onda uspore i prestanu. Biće borba a na kraju tome adekvatna nagrada:thumb:
 

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Na nekoliko gornjih listova na jednoj od Black Jack-ica (ne onoj koja je inače najšarenija od prethodnog problema) sam primjetio slijedeće:

108.jpg

Sinoć se je počelo pojavljivati i lagano se širi. Druge biljke nemaju nikakve "šare" po sebi.

Prije 12-13 dana sam radio flush jer se je pojavio otprilike sličan problem. Nakon 5 dana sam sve biljke zalio s 3/4 Biovrt, Biogrow, Biobloom. Nisam namještavavo pH kako mi je savjetovao mentor, već sam vodu iz pipe ostavio da odstoji 20min, te dodao gnojivo i zalio.
Slijedeće zalijevanje sam mislio odradit u nedjelju.

Očito me nešto neće, pa molim savjet od iskusnih članova, šta i kako.

Čisto da evidentiram u dnevniku i da su se dva lista prije par dana na jednom vrhu od jedne Medical Mass-a spržila. Lampa (žarulja) je bila udaljena od vrha 35-40cm. Ventilator je konstantno puhao ispod lampe i termometar nije pokazivao iznad 28C. Kako se to desilo, nepoznanica. Listovi su uklonjeni.

107.jpg

Inače, vlaga u boxu dok je svjetlo je oko 50-55%, a po mraku padne na nekakavih 40-50%. Pomalo čudno, jer sam primjetio da je u gotovo svim slučajevima kod drugih članova/uzgoja obratno.
 
Poslednja izmena:

Farmer

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
12.03.2008
378
685
93
40
Ja cu ti reci samo ovo .... imas savrsene uvjete, biljke izgledaju savrseno i cimas se bezveze kad djete zakaslje :)
Ipak su ovo kod nas uvjeti intenzivnog uzgoja, dakle sve je donekle ubrzano i intenzivirano u usporedbi s prirodnim ritmom, tako da je normalno da bilje pokaze prije ili poslije nekakve znakove "neslaganja", sto je u tvom slucaju maksimalno blago i nema stvarno razloga brizi. Przi naprijed, za 6 tjedana ces mastiti prste (i brkove) :thumb:
 
  • Sviđa mi se
Reactions: Triptank

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Danas je biljkama 59. dan života, te 14. dan na režimu 12/12.

Kao roditelj dvoje djece znam da sam posvećivao daleko veću pažnju na sitnice kod prvog djeteta, nego kod drugog i svaki put kad sam u društvu roditelja koji imaju prvo djete vidim da se i oni ponašaju na gotovo identičan način. Mislim da nam je svima urođeno da imamo neku vrstu straha prema nečemu novome i da se taj strah manifestira na način da posvećujemo maksimalnu pažnju tokom razvitka tog nečeg novog za što smo s druge strane i odgovrni ako smo preuzeli kormilo da vodimo ka pozitivnom ishodu. Znam da ne bi trebao trzati na svaku sitnicu koja mi se desi/pojavi u boxu, ali osobno sam zadovoljniji ako imam kontrolu nego da sve prepustim slučaju. Ipak se u mom boksu radi o lijeku, a ne o nečemu što ću koristit za razonodu.

Žena je jučer krenula zalijevat svoje cvijeće i naiđe na jedan cvijet kojem je počelo žutit lišće i požali se meni, pa ju utješim: „Nije to ništa strašno, fali ti njemu dušika. Budemo mu dali malo Biogrow-a i biće mu bolje. Oporavit će se“. Tako je i meni jučer navečer došao red za zalijevanje nakon tjedan dana. Iako sam mislio da će nedjelje navečer biti rezervitane za te aktivnosti, iste će se morati obavljati i drugim danima u tjednu. Naime, dvije biljke su izgledale kao vrbe, što će reći da su bile dobrano žedne. Znači, slijedeće zalijevanje neću obavit za sedam, već za pet ili šest dana. Veće su i brže crpe vodu iz zemlje. Sinoć su zalivene sa 5l 3/4 full doze gnojiva, prema tablici od proizvođača za drugi tjedan cvjetanja. Ph tekućine je bio 6,7, dok je runoff iznosio pH6,9. Jel kod slijedećeg zalijevanja da još snizim pH?

vrba 1.jpg vrba 2.jpg

Pošto su od prelolipopa dosta narasle i zagustila se krošnja, preksinoć sam obavio završni lolipop. Poskidao sam dosta lišća i još par tanjih grančica čiji vrhovi se nisu uspjeli izborit da dođu do svjetla, pa su ostale tanke, mekane i u sjeni. Bez obzira što mi je donji dio biljaka sad baš lijepo prozračan, na jednu teglu sam postavio jedan kompjuterski ventilator da dodatno malo mješa zrak u tom donjem dijelu, tako da zrak u boxu je sad konstantno u „muvingu“. Uz vlagu od 40-50%, ne postoji strah od nekakave plijesni u kasnijoj fazi.

loli1.jpg P3133874.jpg sfrkana.jpg

Meni je osobno iznimno zanimljivo gledat te svoje biljke. Prosto nevjerujem da je sve to naraslo iz one male sjemenke u tako vrlo kratkom vremenskom roku. Isto tako nemogu se načudit kako biljke iste vrste mogu biti baš toliko različite. Jedna ima grane debele kao lijeskove prute, a druga je tanka i vitka ko tratinčica. Njih sedan su otprilike u istom stadiju cvjetanja, dok jedna kasni i to puno. Neznam koji je točan razlog tome, jer ju nisam nešto posebno više maltretirao treniranjem kao ostale. Ona se i dosta po listovim razlikuje od drugih, rekao bi da malo vuče na sativu i uz sve to je najviše na udaru velikog ventilatora koji puše prema području između lampe i vrhova biljki. Obzirom da joj je vjerovatno dosta hladnije zbog tog puhanja, to ju vjerovatno koči. Teško mi je sad mjenjat pozicije biljaka u boksu, jer sam im grane/vrhove tokom zadnje faze rasta natezao i posložio tako da si koliko je to moguće što manje smetaju u ovakvoj gužvi.

opce4.jpg P3133887.jpg opce3.jpg

vrh1.jpg vrh2.jpg vrh3.jpg vrh4.jpg
 

jan_du

Aktivan Član
10.11.2015
117
605
93
Danas je biljkama 68. dan života, te 23. dan na režimu 12/12.

Ovako izgleda globalno stanje:

126.jpg 125.jpg

Većina biljaka je usporila s rastom u odnosu na prethodni period nakon prebacivanja na 12/12 režim. Nije mi više moguće držati ih u istoj visini, jer gužva ne dozvoljava zatezanje grana prema dolje ili u stranu, al mislim da je i ovako kako je sada uredu. Jedna Tangerine Dream jako kasni za ostalima u formiranju cvjetova. Sva je neka vitka, izdužena s najvećim razmakom između listova, ima male uske listove pri vrhovima, najviša je, baš je nikakava u odnosu na ostale. Kako izgleda, ta bude ostala zadnja u boxu. Samo se nadam da neće imati nekakve ekstra produžetke. Ako i hoće, a bit će mjesta u boksu, budem stavio u box nešto začinskog bilja na uzgoj. Čisto da iskoristim svjetlo i prostor.

Na većini biljaka su počeli žutit i otpadat najdonji listovi. Unazad sedam dana otpalo ih je preko dvadestetak s tim da ima još dosta kandidata.

127.jpg 124.jpg

Da li bi to bilo zbog toga što do njih nije dopiralo svjetlo ili zbog nečeg drugo?

Temperatura i vlaga su super.
Zalivene su prije 5 dana sa 70%-tnom gnojiva (grow, bloom, vrt). pH je bio namješten na 6.7. Nisam mjerio pH runoff-a svakoj biljci zasebano, već sam izmjerio na kraju sve zajedno od svih biljaka i bio je 7.2.
 

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.241
258
54
Texas,USA
Dobro je to. Ako list biljka ne treba, povuče hranu iz njega i list požuti i otpadne.
Normalna stvar. Samo opušteno. Sada, kada krenu se puniti vrhovi, počinje čarolija.
Biće divota to posmatrat:)